Log in

Registration

Home » Κινηση Ιδεων

Η ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου

Πριν ο τουρισμός «καταπιεί» την  ιστορία!

ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

 

Η μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου τον Άυγουστο του 1916, αποτελεί μια τεράστια αγωνιστική και ιστορική παρακαταθήκη για το ελληνικό εργατικό κίνημα.  Οι νεκροί αυτής της απεργίας, οι συνεχείς αγώνες  και πολλές ακόμη μεγάλες κινητοποιήσεις  των εργατών  των αρχών του 20ού αιώνα  συνέβαλαν τα μέγιστα στην καθιέρωση…
Read more »

Συνέλευση της Πρωτοβουλίας ΔιΕΕξοδος

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΔιΕΕξοδος προχωρά σήμερα Κυριακή 9 Ιούλη σε μαζική συνέλευση στην Αθήνα για να συζητήσει τον απολογισμό δράσης της και την παρέμβασή της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνέλευση θα γίνει στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, στις 7:30 μ.μ. και…
Read more »

Ένας «Σελιδοδείκτης» για το σχολείο των αναγκών και των δικαιωμάτων

Τόσο το περιοδικό όσο και η ιστοσελίδα Σελιδοδείκτης φιλοδοξούν να αρθρώσουν θεωρητικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό λόγο από τη σκοπιά του εκπαιδευτικού κινήματος, ενάντια στην κυρίαρχη αστική πολιτική για την εκπαίδευση, όπως αυτή υπαγορεύεται από την πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των διάφορων άλλων ιμπεριαλιστικών διεθνών οργανισμών.

της Χρύσας Καραμήτρου

Την Παρασκευή…
Read more »

52 δισ. ευρώ, το «αριστερό» φορτίο για τον ελληνικό λαό

Μετά από τέσσερα αλλεπάλληλα μνημόνια, τα βάσανα δεν τελειώνουν εδώ ούτε κάπου στο κοντινό μέλλον. Ο ελληνικός λαός ζει μαύρες μέρες και θα ζήσει ακόμη πιο μαύρες αν δεν ξεσηκωθεί. Η «μαύρη προπαγάνδα» των εκάστοτε κυβερνήσεων και κυρίως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτή την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Η καταιγίδα των οικονομικών…
Read more »

Τρία από τα πολλά βιβλία για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Πλήθος εκδόσεων συναντούν τα 100χρονα από την Οκτωβριανή επανάσταση. Σ αυτό το φύλλο του Πριν παρουσιάζονται τρία από αυτά. Από το Σεπτέμβρη αναμένονται κι άλλες σχετικές εκδόσεις. Ήδη κυκλοφορούν τα τεύχη 3 και 4 των Τετραδίων Μαρξισμού για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με τα δύο μέρη του αφιερώματος στη ρωσική επανάσταση και στα αποτελέσματά της.

Η…
Read more »

ΕΡΤ: 4 χρόνια από το μαύρο, 2 χρόνια γκρι

 επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

 

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μέρα που η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ με πραξικοπηματικό τρόπο. Χιλιάδες άνθρωποι, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν τα κτίρια και ξεκίνησαν να παράγουν πρόγραμμα.

Σε μερικές ώρες, στην ΕΡΤ3 οι εργαζόμενοι διώχνουν τους διευθυντές από τα γραφεία τους. Η κυβέρνηση περιμένει…
Read more »

Νέο τεύχος Τετραδίων Μαρξισμού: Μετά τον Οκτώβρη τι και γιατί;

παρουσίαση: Μπάμπης Συριόπουλος

Τα 100χρονα του Οκτώβρη δεν μπορεί να είναι ένα καταφύγιο από τις σημερινές δυσκολίες ούτε νοσταλγική επιστροφή σε μία εποχή «χαμένης αθωότητας» για το κομμουνιστικό κίνημα. Αντίθετα, είναι μια αφορμή αναστοχασμού για τη στρατηγική και την τακτική που οδήγησε σε αυτή την κοσμοϊστορική ανατροπή και τις αναλογίες με την παρούσα κατάσταση

Αυτές…
Read more »

ΚΚΕ για 100 χρόνια από τον Οκτώβρη: Στις καλένδες τα δύσκολα…

του Αλέκου Αναγνωστάκη

Το ΚΚΕ δημοσίευσε τη διακήρυξη για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος από την ανακοίνωση δεν είναι αυτή του επαίνου, της κριτικής του Οκτώβρη και της αναζήτησης στο όνομα των μελλούμενων επαναστάσεων, όπως αντιμετώπισαν οι κλασικοί την ηττημένη Παρισινή Κομμούνα. Αισθάνεται σαν να…
Read more »