Ο Μπενουά Σολέ έγραψε ένα λογοτεχνικό έργο για τον Άλαν Τούρινγκ που εκτυλίσσεται με μορφή αναδρομής σε καίρια σημεία της ζωής αυτής της μαθηματικής διάνοιας, που εργάστηκε στη βρετανική αντικατασκοπία, σπάζοντας τον μυστικό κώδικα των ναζί. Επιστημονικό επίτευγμα που συνέβαλε αποφασιστικά στην ήττα των ναζί, ιδίως στην από αέρος μάχη της Αγγλίας, επιφέροντας τον όλεθρο στα σμήνη της ναζιστικής αεροπορίας. Αυτό το επίτευγμα ήταν μέρος του έργου ζωής του Tούρινγκ, που έθεσε τη βάση για τη δημιουργία των σύγχρονων υπολογιστών, διατυπώνοντας την προδρομική θέση ότι ο υπολογιστής έχει νοητικές δυνατότητες παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου.
Αυτή η θεμελιώδης συμβολή του Tούρινγκ στην επιστήμη και στην ήττα των ναζί δεν του εξασφάλισε κανένα φωτοστέφανο παγκόσμιας αναγνώρισης. Απεναντίας, η στενόκαρδη αστική κοινωνία περιέβαλε το έργο του με τον πέπλο της σιωπής, όπως «άρμοζε» σε έναν ομοφυλόφιλο…
Τη ζωή, το έργο και το δραματικό θάνατό του έφερε στην επιφάνεια το έργο του Μπενουά Σολέ και στα καθ’ημάς η θεατρική διασκευή του σκηνοθέτη και ηθοποιού Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.
Η ζωή του Τούρινγκ αναπαρίσταται από τον σκηνοθέτη χωρίς χρονολογική σειρά, αλλά με κριτήριο το βάρος των βιωμάτων και συγκινήσεών του από τα παιδικά του χρόνια ως τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του, όταν η δικαστική εξουσία επέβαλε στον Τούρινγκ την «επιδιόρθωση» της ομοφυλοφιλίας του μ’ένα κοκτέιλ ορμονών, οδηγώντας τον στην αυτοκτονία του σε ένα κρεσέντο υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς του.
Συγκλονιστική η ερμηνεία του Ορφέα Αυγουστίδη στο δύσκολο θεατρικό είδος του μονολόγου. Ικανότατος ερμηνευτής, αναπαριστά με τη διαφοροποίηση της φωνής και τις κινήσεις του τα πρόσωπα και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του.
Καθοριστική η συμβολή και των άλλων συντελεστών στην εξύψωση της παράστασης. Ο σκηνοθέτης καθοδηγεί μαεστρικά τον πολυφωνικό μονόλογο του ήρωα, χωρίς αποκρύψεις ούτε και εξωραϊσμούς. Τα φώτα και τα ηχητικά του Νίκου Βλασσόπουλου αποδίδουν την καθημερινότητα, αλλά και τη σκοτεινιά της ζωής του ήρωα. Εμπνευσμένο και το σκηνικό της Όλγας Μπρούμα, ένα κλειστοφοβικό διαμέρισμα, στο οποίο όμως ο ήρωας χωρίς αναστολές αναπαράγει και αναπαριστά τις μνήμες του…
Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Πληροφορίες για την παράσταση:
Η μηχανή του Τούρινγκ του Benoit Soles
Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, Κεραμεικός, Αττική
Παραστάσεις Τετάρτη-Κυριακή μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2118005141
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μετάφραση αρχικού κειμένου: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά – Κοστούμια: Όλγα Μπρούμα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Μεταφραστική Επιμέλεια: Ο. Παπασπηλιόπουλος, Ο. Αυγουστίδης, Θ. Γρίβα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή Trailers: Άκης Πολύζος