Οι εκδόσεις ΚΨΜ και τα Tετράδια Μαρξισμού, έχουν εδώ και πολύ καιρό επιβεβαιώσει έμπρακτα το δημιουργικό ενδιαφέρον τους για την Οκτωβριανή Επανάσταση, μέσω των πολυάριθμων τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτες και μέσω των ειδικών αφιερωμάτων τους τα δεύτερα.
Τώρα και οι δύο αυτοί φορείς παίρνουν από κοινού μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, διοργανώνουν στο ξενοδοχείο Novotel (Μιχ. Βόδα 4-6, δίπλα στο Δημαρχείο Αθήνας), το 2ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση – Η εποχή της και η δική μας».
Αρκετές από τις εισηγήσεις εξετάζουν το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός σε συνάρτηση με τις ανάγκες και τα ερωτήματα του σήμερα ενώ άλλες επικεντρώνονται σε ειδικά, αλλά ύψιστης σημασίας θέματα που σχετίζονται με την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη διαδρομή της. Μετά από κάθε ενότητα θα ακολουθεί συζήτηση, ενώ θα λειτουργήσει και έκθεση βιβλίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Παρασκευή 8/12:
6 μ.μ.-8 μ.μ.:
Συντονιστής: Π. Μαυροειδής.
Κ. Γούσης: «Οκτώβρης 1917. Μνήμη, σημασία και επαναστατική συνέχεια 100 χρόνια μετά»,.
- P. Hudis: «Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον ανθρωπισμό: Μια επανεξέταση της κριτικής της Ρόζας Λούξεμπουργκ για τη Ρωσική Επανάσταση του 1917».
Α. Χρύσης: «1905-1917-2017. Δημοκρατισμός και κομμουνισμός: Ανάδειξη, ανάσχεση, αναγκαιότητα μιας επαναστατικής διαλεκτικής».
Σάββατο 9/12:
11 π.μ.-12.45 μ.μ.:
Συντονιστής: Δ. Σουφτάς.
Δ. Γρηγορόπουλος: «Η εμπειρία της Οκτωβριανής Επανάστασης και οι όροι της νίκης και του μη εκφυλισμού της σοσιαλιστικής επανάστασης στην εποχή μας».
Π. Παυλίδης: «Για την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης
και του σοβιετικού καθεστώτος».
Δ. Καλτσώνης: «Η βασική αντίθεση στη σοσιαλιστική κοινωνία. Η εμπειρία της Οκτωβριανής επανάστασης και η σημασία της για την εποχή μας».
1 μ.μ.-2.45 μ.μ.
Συντονιστής: Δ. Τζαρέλλας
Γ. Γρόλλιος: «Ο Λένιν, η Νέα Οικονομική Πολιτική και η εκπαίδευση».
Γ. Μανιάτης: «Ο Οκτώβρης του Πολιτισμού».
Η. Μανδηλαρά και Σπ. Ποταμιάς: «Ο δρόμος για την πανανθρώπινη κουλτούρα».
5.30 μ.μ.-7.15 μ.μ.:
Συντονιστής: Β. Μηνακάκης
Α. Αναγνωστάκης: «Νύξεις για ένα σύγχρονο πολιτικό κίνημα εργατικής χειραφέτησης: Από την (ύστερη) απομόνωση του Λένιν, στην απομάκρυνση από τον κομμουνισμό»,.
Δ. Παπαφωτίου: «Μαρξισμός του Μεσοπολέμου και το ερώτημα της φύσης των σοβιετικών σχηματισμών».
Κ. Παλούκης: «Η οκτωβριανή επανάσταση σε κρίση: επαναστάτες και αντεπαναστάτες κατά τη δεκαετία του 1930».
7.30 μ.μ.-9.30 μ.μ.:
Συντονιστής: Α. Χρύσης
Π. Μαυροειδής και Β. Μηνακάκης: «Από την επαναστατική εποποιία στην αντίστροφη μετάβαση – Ανιχνεύοντας της αιτίες της ήττας του Οκτώβρη».
Δ. Μπελαντής: «Το ζήτημα του εργατικού ελέγχου στην μετεπαναστατική Ρωσία».
Π. Σωτήρης: «Διαδρομές της δυαδικής εξουσίας».
Δ. Τζαρέλλας: «Περί της αναγκαιότητας συντριβής του αστικού κράτους. 100 χρόνια από τον Οκτώβρη 1917».
Σελίδα της εκδήλωσης στο facebook