Στην πόλη «η λιτότητα δαγκώνει», όπως λέει η διεθνής βιβλιογραφία, και στην Αττική είναι ορατά τα σημάδια από αυτό το διαρκές δάγκωμα.
Οι μνημονιακές πολιτικές δεν αποτυπώνονται μόνο με οδυνηρό τρόπο στις ζωές των ανθρώπων, αλλά και στο χώρο, τις κοινωνικές υποδομές και τις λειτουργίες της πόλης, όπου οι επιπτώσεις της κρίσης συχνά είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι στην περιφέρεια. Αυτό το αποτύπωμα επιχειρεί να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει το Συνέδριο «Η Αττική σε κρίση» που οργανώνεται από το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και ολοληρώνεται αυτή την Κυριακή 22 οκτωβρίου 2017 στην Αρχιτεκτονική Σχολη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου.
Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα παρουσιάστηκαν οι στόχοι και η θεματολογία του συνεδρίου, που διεξάγεται κάτω από συνθήκες εντελώς διαφορετικές από ό,τι τα προηγούμενα 11 αρχιτεκτονικά συνέδρια. Αφενός επιδεινώνονται ραγδαία οι όροι άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα (ανεργία, μισθοί πείνας, φυγή στο εξωτερικό) και αφετέρου δρομολογούνται ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και κομβικής σημασίας αναδιαρθρώσεις σε χωρικό επίπεδο (Ελληνικό, Αττικό Πάρκο, Νέα Φιλαδέλφεια, Αιγάλεω-Κολωνός, κτήμα Καμπά κ.λπ.).
Όπως τονίστηκε, ανέκαθεν οι αρχιτεκτονικές σπουδές δεν είχαν αυστηρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα, αλλά ήταν στραμμένες στην κοινωνία. Το συνέδριο του Οκτωβρίου επίσης στρέφεται στην κοινωνία φιλοδοξώντας να λειτουργήσει συνεκτικά: αντί για τον κατακερματισμό της διαμαρτυρίας, να δοθεί μια όσο το δυνατόν συλλογική απάντηση σε όσους και σε όσα λεηλατούν το αττικό περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων μέσα σ’ αυτόν. Συνοπτικά και ενδεικτικά, στα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
Eξέλιξη θεσμικού πλαισίου, ζητήματα γης και ακινήτων, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, ιδιωτικοποιήσεις, παρεμβάσεις ιδρυμάτων, επιτήρηση και «ασφάλεια», χωρικά άνισες επιπτώσεις της λιτότητας στη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής (κοινωνικές, επαγγελματικές, έμφυλες, ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες – μετανάστες – πρόσφυγες κ.ά.), σχεδιασμός του «ζητήματος της κατοικίας» (αστεγία, κόκκινα δάνεια, ενεργειακή κρίση, κενό κτιριακό απόθεμα, στέγαση προσφύγων), πρακτικές διεκδίκησης, αλληλεγγύης και επιβίωσης στις γειτονιές της πόλης.
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα www.atticaincrisis.com.
Σελίδα του συνεδρίου στο facebook
Το διαφημιστικό βίντεο του συνεδρίου του ΣΑΔΑΣ Αττικής . Το μουσικό χαλί είναι το κομμάτι “Media Luz” του Λουκιανού Κηλαηδόνη, τα δικαιώματα του οποίου παραχώρησε η οικογένεια στον Σύλλογο. Η φωνή είναι της ηθοποιού Ελεάνας Καυκαλά.
Παραγωγή Βίντεο: Commonspace – CPD Creating Spaces