Log in

Registration

Στα χνάρια του Σαλβίνι η ΝΔ για το προσφυγικό

Posted: July 26, 2019 / in: κοινωνία, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Στα χνάρια του Σαλβίνι η ΝΔ για το προσφυγικό

Κυριάκος Νασόπουλος

 

Εντατικοποίηση της φύλαξης των συνόρων, απελάσεις στην Τουρκία, παράνομες επαναπροωθήσεις και κλειστά κέντρα συγκέντρωσης είναι τα βασικά στοιχεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό, όπως φάνηκε και από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου  στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, άνοιξε και επίσημα την ατζέντα της νέας κυβέρνησης ΝΔ σε ότι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Μια ατζέντα η οποία, στο σύνολό της, σηματοδοτεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των πολιτικών ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακολουθώντας τις ίδιες «ράγες» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση πάντοτε και τις αποφάσεις-κατευθύνσεις της ΕΕ.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχαν φάνει άλλωστε από την πρώτη μέρα με την υπαγωγή του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και μάλιστα υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο οποίος συμμετείχε και αυτός στην συγκεκριμένη σύσκεψη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Από την κυβερνητική σύσκεψη προέκυψε ότι… θεωρητικά πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η «άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών». Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε υποτίθεται ότι εντάσσεται και η επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το περασμένο Σάββατο στην Μόρια, απ’ όπου και δήλωσε θετικά εντυπωσιασμένος από τη διαχείριση των ελληνικών αρχών.

Η πραγματική ατζέντα όμως της κυβέρνησης είναι άλλη. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ««ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων». Κάτι που σε απλή… νεοφιλελεύθερη γλώσσα σηματοδοτεί ένα νέο, ακόμα πιο σκληρό σχέδιο απέναντι στα προσφυγικά ρεύματα, με αναβαθμισμένο ρόλο των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος όπως την περίοδο Σαμαρά-Βαρβιτσιώτη με συνεχείς, βίαιες επιχειρήσεις αναχαίτισης και αποτροπής προσφύγων. Οι οποίες στην πραγματικότητα βέβαια αποτελούν παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Στις ίδιες «ράγες» με τις κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με πυξίδα τις αποφάσεις της ΕΕ

Γίνεται ακόμα αναφορά για «παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων» και ενσωμάτωση «κοινοτικών Οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας». Πλησιάζουμε λοιπόν, όλο και περισσότερο, σε ένα μοντέλο αστυνόμευσης των συνόρων αλά Σαλβίνι και Όρμπαν. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, στους άμεσους σχεδιασμούς είναι και η επαναφορά των κλειστών κέντρων προσφύγων, μέσα στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώνεται και η διαδικασία ασύλου. Γίνεται ακόμα αναφορά για «πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών». Αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την άμεση απέλαση στην Τουρκία όσων προσφύγων και μεταναστών απορρίπτονται από την διαδικασία ασύλου. Υπονοεί ταυτόχρονα και την μετακίνηση στην ενδοχώρα όσων προσφύγων εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων, οι οποίοι εξαιρούνται ρητά από την απέλαση στην Τουρκία. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάλι από την Μόρια, σημείωσε ότι στο Κέντρο ζουν 3.000 πρόσφυγες οι οποίοι είναι έτοιμοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας εκεί, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Προς το παρόν, αυτός περιλαμβάνει μονάχα εξώσεις από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και εκκενώσεις καταλήψεων.

Τέλος, ως συνέχεια των «αποτρεπτικών μέτρων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να μην έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα, φαντάζει και η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει την παροχή ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς, με εντολή του νέου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενη τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, απομονώνοντας τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έρχεται η κυβέρνηση ΝΔ και τους απαγορεύει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

 

Tags: ,

Similar posts

© Some rights reserved 2020 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα