Πολλοί είναι οι επίδοξοι «διαμεσολαβητές» στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ουδείς, όμως, διαθέτει την ισχύ και την επιρροή της Κίνας, την οποία έχουν λόγο να σέβονται και, κυρίως, να φοβούνται τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο. Υπό αυτό το πρίσμα, η επικοινωνία του Σι Τζινπίνγκ με τον Ζελένσκι κάθε άλλο παρά ασήμαντη είναι – όσο κι αν τίποτα δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.
Οι φτωχοί μένουν στο φλεγόμενο Σουδάν
Μαζικά απομακρύνονται οι διπλωμάτες και οι υπήκοοι των ξένων χωρών (μαζί και της Ελλάδας) από το Σουδάν, με ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό ενδιαφέρει τη Δύση και άλλα κράτη – Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Αίγυπτο, Σ. Αραβία κ.λπ – που προσπαθούν να διασφαλίσουν τη συναίνεση και των δύο πολεμάρχων και την κατάπαυση του πυρός έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όταν αυτό γίνει, τότε οι «πολιτισμένοι» θα δώσουν το πράσινο φως ώστε να ξαναρχίσει ο πόλεμος και η αιματοχυσία, με θύματα Σουδανούς, των οποίων προφανώς οι ζωές δεν έχουν την ίδια αξία. Δεν συμβαίνει το ίδιο, φυσικά, με τον φυσικό πλούτο της χώρας και την πρόσβαση που προσφέρει στην Ερυθρά Θάλασσα. Γι’ αυτά οι επίδοξοι «προστάτες», πρώην και νυν αποικιοκράτες, θα κάνουν τα πάντα ώστε να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση.
Μπάιντεν εναντίον Τραμπ, μέρος δεύτερο
Μπάιντεν εναντίον Τραμπ, μέρος δεύτερο. Το σκηνικό του 2020 φαίνεται πως θα επαναληφθεί στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, καθώς ο νυν πρόεδρος ανακοίνωσε και επισήμως πως θα είναι ξανά υποψήφιος (σε ηλικία 82 ετών), ενώ ο τέως διεκδικεί ήδη το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και είναι φαβορί (σε ηλικία 78). Το πιθανότερο δε είναι πως, εφόσον οι δυο τους μονομαχήσουν και εάν δεν μεσολαβήσει κάποια μεγάλη ανατροπή, το αποτέλεσμα θα είναι παρεμφερές. Όπως παρεμφερείς είναι και οι θέσεις τους στα πιο βασικά ζητήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, παρά τις όποιες διαφορές έχουν σε δευτερεύοντα σημεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Μπάιντεν παίζει πάλι το χαρτί της υπεράσπισης της δημοκρατίας απέναντι στον Τραμπ, με την ανοιχτή πλέον στήριξη και το Μπέρνι Σάντερς, συμμάχου του Βαρουφάκη σε μια νέα διεθνή…
Βήμα-βήμα προς τη σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνα
Ολοένα πιο επιθετικά και επικίνδυνα γίνονται τα πολεμικά «παιχνίδια» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τον Ειρηνικό, χωρίς μάλιστα να περιορίζονται στον περίγυρο της Ταϊβάν. Έτσι, από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ έκαναν επίδειξη δύναμης μέσω Φιλιππίνων (με βάση και την πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία τους), βυθίζοντας με πυραύλους ένα «κουφάρι» πλοίου που έπαιζε τον ρόλο του Κινέζου εχθρού – με το Πεκίνο να απαντά μία ημέρα αργότερα, με τη διεξαγωγή μιας έκτακτης και μεγάλης αεροναυτικής άσκησης στην ίδια περιοχή. Από την άλλη, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας στην Ουάσιγκτον (όχι τυχαία, η πρώτη που γίνεται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια), υπογράφηκε μια διακήρυξη που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα δράσουν σε περίπτωση πλήγματος από την Πιονγκγιάνγκ – ακόμη και πυρηνικού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.4.23)