Ανδρέας Κυρίτσης
Γεμάτη σε περιεχόμενο και επεξεργασίες ήταν η 3η ημερίδα εργασίας της Πρωτοβουλίας για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα το προηγούμενο Σάββατο, με θέμα την κομμουνιστική οργάνωση στην εποχή μας. Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και έγινε βήμα θεωρητικής και πολιτικής συγκρότησης.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού, η 3η ημερίδα εργασίας και διαλόγου που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα. Ιδιαίτερα θετική ήταν η συμμετοχή νέων αγωνιστών και αγωνιστριών, τόσο στο κοινό όσο και στους εισηγητές, ενώ στην πολύωρη διαδικασία αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος και κατατέθηκαν επεξεργασίες που θα συμβάλουν στο εγχείρημα και την προσπάθεια του δυναμικού που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία.
Στην ημερίδα εργασίας παρουσιάστηκαν έξι εισηγήσεις στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διαμόρφωση προγραμματικού περιεχομένου της Πρωτοβουλίας. Οι πέντε εισηγήσεις ήταν αποτέλεσμα των επεξεργασιών στα πλαίσια της θεματικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί για τα ζητήματα της κομμουνιστικής οργάνωσης στην εποχή μας, οι οποίες παρουσιάστηκαν από μέλη αυτής της ομάδας εργασίας (Θέμης Λιανός, Αντρέας Κοσίνας, Δημήτρης Γκόβας, Ξένια Μπολότση, Γιώργος Προυσαλίδης). Άλλη μια εισήγηση αποτέλεσε μια επιστημονική συμβολή και προσέγγιση για τα σύγχρονα ζητήματα της θεωρίας του κόμματος από τον Κώστα Ελευθερίου, επίκουρο καθηγητή πολιτικής κοινωνιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγγραφέα.
Κεντρικό θέμα της ημερίδας και των εισηγήσεων ήταν οι θεωρητικές προσεγγίσεις και πολιτικές αφετηρίες για τα ζητήματα μιας νέας κομμουνιστικής οργάνωσης και του κόμματος στην εποχή μας, αλλά και μια συνοπτική ιστορική παρουσίαση των βασικών σταθμών ανάπτυξης εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ως αποτύπωση της συλλογικής πείρας του επαναστατικού κινήματος στη διαδρομή του μέχρι την εποχή μας.
Όπως αναφέρουν τα υλικά και κείμενα της Πρωτοβουλίας, το ζήτημα της θεωρίας του επαναστατικού κόμματος έμεινε στο περιθώριο της μαρξιστικής θεωρητικής συζήτησης, γεγονός που κάνει επιτακτική την ενασχόληση με το θέμα αυτό, ιδιαίτερα στα πλαίσια μιας νέας προσπάθειας για την ανάπτυξη κομμουνιστικού προγράμματος και οργάνωσης στην εποχή μας.
Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα προσπάθησαν να συμβάλουν στα κεντρικά ερωτήματα μιας τέτοιας θεωρητικής και πολιτικής συζήτησης και συμβολής. Ποιες πρέπει να είναι οι αρχές και τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης κομμουνιστικής οργάνωσης; Από ποιες αφετηρίες και βάσεις συζητάμε για το επαναστατικό κόμμα σήμερα, μετά τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες του επαναστατικού κινήματος και την πορεία της κομμουνιστικής αριστεράς; Ποια είναι η θέση του κόμματος στην αριστερή πολιτική σκέψη και με τι οργάνωση μπορούμε να αποτυπώσουμε το κομμουνιστικό πρόγραμμα στην κοινωνία και τη σύγχρονη εργατική τάξη;
Όπως σημειώθηκε στην ημερίδα, μια σοβαρή θεωρητική και πολιτική ενασχόληση με το ζήτημα της επαναστατικής οργάνωσης είναι σύμφυτη με την προτεραιότητα για προγραμματική ανασυγκρότηση μιας σύγχρονης κομμουνιστικής απελευθερωτικής πρότασης στον 21ο αιώνα. Εκτίμηση των εισηγήσεων και της Πρωτοβουλίας είναι ότι, στον αντίποδα της αστικής τάσης κατακερματισμού, σχετικισμού, ατομισμού και χαμηλών προσδοκιών, για την επαναστατική κομμουνιστική πολιτική αναβαθμίζεται σήμερα η αντίστροφη τάση: Μαζικά κόμματα/οργανώσεις και συλλογικότητες, ουσιαστικότερη και ποιοτικότερη συλλογικότητα και στράτευση, στρατηγική στο τιμόνι του πολιτικού αγώνα, συνολικά σχέδια και σκοποί που δημιουργούν μαζική κοινωνική κίνηση.
Όπως υπογραμμίστηκε στο άνοιγμα της ημερίδας, «το δυναμικό της Πρωτοβουλίας έχει εισέλθει στη συζήτηση και τη διαδικασία συγκρότησης μιας νέας κομμουνιστικής οργάνωσης. Απευθύνουμε και από εδώ ένα πλατύ ανοιχτό κάλεσμα κοινού αγώνα, κοινής πορείας, συλλογικής αναζήτησης και διαμόρφωσης μαζικών όρων, ώστε να συναντηθούν οι ιδέες, τα σχέδια και οι σκοποί μας με ευρύτερα τμήματα της πάσχουσας κοινωνίας, της πολυσύνθετης σημερινής εργατικής τάξης, της μαχόμενης νεολαίας, των καταπιεσμένων του 21ου αιώνα».
Μετά τις εισηγήσεις έγιναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, σε μια πολύ ουσιαστική διαδικασία θεωρητικού και πολιτικού διαλόγου που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού για πολλές ώρες. Τα υλικά της ημερίδας θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης στις Επιτροπές Βάσης της Πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα, ώστε στην πορεία, μαζί με τα υλικά των υπόλοιπων τεσσάρων ομάδων εργασίας, να αποτυπωθούν στο σχέδιο Θέσεων και προγράμματος στον δρόμο για τη δημιουργία της νέας οργάνωσης κομμουνιστικής απελευθέρωσης.
Όλες οι εισηγήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας,