Με θέματα το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την ιστορία, τις κοινωνικές ανισότητες, την έμφυλη βία, αλλά και πιο επίκαιρα όπως η πανδημία και η εδώ και χρόνια εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, ξεκινά τις προβολές του στις 10 Μαρτίου το 24ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, και συνολικά θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.
Στο μαρτυρικό Ντονμπάς μας μεταφέρουν Τα χαρακώματα του Γάλλου πολεμικού ανταποκριτή Λουπ Μπιρό και το Σπίτι από θραύσματα του Σάιμον Λέρενγκ Βιλμόντ (παγκόσμια πρεμιέρα), με την προσδοκία πως και οι δύο ταινίες δεν ακολουθούν το παράδειγμα της φιλοναζιστικής προπαγάνδας της ταινίας Ντονμπάς που χρηματοδοτήθηκε από ταμεία της ΕΕ και βραβεύτηκε στις Κάννες το 2019.
https://www.youtube.com/watch?v=2SA8YkIExVw
Στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», σημειώνουμε τις ταινίες: Γυναίκες μαχήτριες – Η τριπλή απελευθέρωση του Λ. Βαρδαρού, για τις γυναίκες στους αγώνες του 20ου αιώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, Να μην έχεις πού να πας των Λ. Αγέλαστου και Σ. Γκούσκου με θέμα τους εκατοντάδες άστεγους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό στη χώρα μας και Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Θωμά Σίδερη, μία καταγραφή του ξεριζωμού των κατοίκων της περιοχής, που μετρά χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες δεκαετίες.
Στο τμήμα «Χώρα σε βλέπω», σημειώνουμε τα Γράμματα από την Αμερική του Λ. Παπαστάθη, που αφηγούνται τη ζωή ενός μετανάστη, Τελευταίος σταθμός,
Κρόιτσμπεργκ του Γ. Καρυπίδη για τα προβλήματα και την πολιτική δράση των γκασταρμπάιτερ, Φούρνοι, μια γυναικεία κοινωνία της αξέχαστης Αλίντας Δημητρίου και του Νίκου Κανάκη, για τη ζωή των κατοίκων σε ένα είδος πολιτικού ντοκιμαντέρ και Οικόπεδο του Θ. Μαραγκού, ένα πολιτικό δοκίμιο με αναφορά σε ένα οικόπεδο των Πετραλώνων στη διάρκεια της Χούντας.
Στο τμήμα «Πλατφόρμα», θα προβάλλεται αποκλειστικά διαδικτυακά το ντοκιμαντέρ 5½ χρόνια, που πραγματεύεται την εμπειρία της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Πώς είναι να καλύπτεις δημοσιογραφικά μια τέτοια δίκη επί πεντέμισι χρόνια; Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ελευθερία Κουμάντου, Angelique Kourounis, Γιάννης Μπασκάκης, Αντώνης Μπούγιας, Κωνσταντίνος Πουλής, Αφροδίτη Φράγκου.
Στο διαγωνιστικό τμήμα Film Forward θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το Ντοκιμαντέρ Τελευταίο Ταξίδι του Άρη Χατζηστεφάνου ενώ αμέσως μετά ανεβαίνει στη Γερμανία, όπου θα προβληθεί στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Οι κινηματογραφικές προβολές θα ξεκινήσουν από τις 24 Μαρτίου. Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από ένα βιβλίο του Καζαντζάκη ενώ ο Άρης Χατζηστεφάνου αντιπαραβάλλει την αφήγηση με εικόνες της σύγχρονης Ιαπωνίας, εμπλουτισμένες με manga, anime και video games. Αφιέρωμα σε δυο ταξίδια που καθόρισαν τη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη και κόστισαν τη ζωή του.
Τέλος, να σημειώσουμε την Υπόσχεση του Κώστα Πλιάκου για την αποτέφρωση των νεκρών, θέμα ταμπού επί δεκαετίες στη χώρα μας. Η επιρροή της εκκλησίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεπαν τη δημιουργία σχετικού νόμου. Το ντοκιμαντέρ είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας.
https://www.youtube.com/watch?v=k0-DsIwirPM