Δανάη Μαραγκουδάκη
▸ Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη νέα μεγάλη έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού. Την ίδια ώρα εντείνεται η στοχοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση καθώς ολοένα και αποκαλύπτονται οι τεράστιες ευθύνες της.
Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν την προηγούμενη βδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα (865 την Τετάρτη και 882 την Πέμπτη, 841 την Παρασκευή) με την κυβέρνηση να συνεχίζει να παρατηρεί παντελώς άπραγη και αμήχανη την πορεία της πανδημίας. «Δεν είναι ώρα για κρυφά πάρτι όταν ο ιός κάνει πάρτι με τις ζωές μας», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης στο μήνυμα του προς τους πολίτες, στοχοποιώντας και ακόμη μια φορά την νεολαία. Παράλληλα, ανακοίνωσε την χρήση μάσκας παντού και νυχτερινό lockdown (12.30 π.μ.-5 π.μ.) σε περιοχές με πολλά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Ξέχασε όμως και πάλι να αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα που οξύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Το δίλημμα είχε τεθεί εξαρχής με τον πιο απλό τρόπο: Σώζουμε το ΑΕΠ ή τους ανθρώπους; Όπως κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση –με τις όποιες επιμέρους διαφορές– έτσι και η ελληνική απάντησε το πρώτο. Παρά τις εξαγγελίες της και τα χειροκροτήματα στους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων, ελάχιστα έχουν γίνει με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η κατάσταση να διαμορφώνεται ως εξής:
Στα σχολεία τα μέτρα προστασίας είναι ελάχιστα και ανεπαρκή, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά με βάση το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Στα μαζικά μέσα μεταφοράς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες φαινομένων μεγάλου συνωστισμού. Στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις και αυτές με συμβασιούχους, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται ενώ οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ αυξάνονται.
Οι λύσεις δεν είναι μαγικές ούτε ουρανοκατέβατες, ίσα ίσα ήταν γνωστές σε όσους είχαν στοιχειώδη γνώση της κατάστασης ήδη από τον Μάρτιο. Όπως ανέφερε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, «αυτό που χρειάζεται άμεσα τώρα να γίνει, είναι: οι αναγκαίες προσλήψεις στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία. Εφόσον η κατάσταση προχωρήσει όπως διαφαίνεται, που έτσι θα πάει δυστυχώς, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η άνευ όρων επίταξη όλων των κρίσιμων δομών του ιδιωτικού τομέα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας ως έκτακτης κατάστασης. Να μπει τέλος στην τροφοδότηση με κρατικό χρήμα, με την υπενοικίαση κλινών ΜΕΘ για άλλα περιστατικά και όχι για περιστατικά της επιδημίας, με πανάκριβο νοσήλιο της τάξεως των 1.600-1.700 ευρώ την ημέρα ανά ασθενή, με τα τεστ όσων έχουν ήπια συμπτώματα και αναγκάζονται να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα να κοστίζουν 100 ευρώ».
Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρατηρεί παντελώς άπραγη και αμήχανη την πορεία της πανδημίας
Την ίδια στιγμή οι ένοχοι για την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι νέοι που μαζεύονται στην Ασκληπιού και την πλατεία Αγίου Γεωργίου, οι ανεύθυνοι πολίτες που κάνουν «κρυφά πάρτι σε υπόγεια και ταράτσες», οι πρόσφυγες που συνωστίζονται στην πλατεία Βικτωρίας, οι μαθητές που διαμαρτύρονται και ο λαός και οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο απαιτώντας οι νεοναζί της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να μπουν στην φυλακή. Καμία ανακοίνωση δεν αναφέρει τους ιδιοκτήτες εργοστασίων που δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους ή τους ιδιοκτήτες οίκων ευγηρίας και άλλων δομών, κανένα λάθος ή έστω καμία αντίφαση δεν εντόπισαν κυβερνητικοί και ειδικοί στο άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού ή στον συνωστισμό των μαθητών στα σχολεία. Να εργάζεσαι μπορείς αλλά όχι να έχεις κοινωνική ζωή, να καταναλώνεις από απόσταση επιτρέπεται αλλά να μην αντιδράσεις στη μείωση μισθού «γιατί είναι δύσκολοι καιροί για όλους».
Όπως έγραφε και ένα πανό σε μια πορεία σε εργατική γειτονιά της Μαδρίτης που της επέβαλαν lockdown, ενώ την ίδια ώρα στις πλούσιες συνοικίες της πόλης η ζωή συνεχιζόταν κανονικά: «Θέλεις να με κλείσεις μέσα όταν γυρνάω στο σπίτι μου, αφού έχω διασχίσει όλη τη Μαδρίτη σε ένα μετρό φίσκα για να καθαρίσω τους δρόμους σου, για να φροντίσω τον άρρωστο πατέρα σου, για να σου σερβίρω φαγητό, για να σου αφήσω το πακετάκι της Amazon στο πατάκι».
«Δεν θα ανεχθούμε τους λίγους ανεύθυνους και ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα», δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Πολύ σωστά. Τον παροτρύνουμε να ξεκινήσει από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Μεταφορών. Κι ας συνεχίζει έπειτα με όλη την υπόλοιπη κυβέρνηση…
Κινητοποίηση σωματείων στο υπουργείο Εργασίας για τις άδειες ειδικού σκοπού
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης να μην χρεωθεί καμία ημέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς για τις άδειες ειδικού σκοπού στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της covid-19. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των σωματείων τα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει η Πολιτεία για την προστασία της κοινωνίας από την διασπορά της πανδημίας δεν πρέπει να βαρύνουν σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους γονείς ή τους εργαζόμενους γενικότερα. Παράλληλα, τα σωματεία ζητούν να ληφθεί ουσιαστικότερη και συστηματικότερη πρόνοια για τους εργαζόμενους που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να μην εξωθούνται στην πράξη στην εξάντληση της κανονικής άδειας τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους συνοικούντες, όπως συνέβη την προηγούμενη περίοδο.