Γιώργος Κρεασίδης
Καθώς το ΝΑΤΟ συμπληρώνει 75 χρόνια δράσης και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που φέρνουν «χούντα, πολέμους και τρομοκρατία», όπως λέει και το σύνθημα, η μαχόμενη και αντικαπιταλιστική αριστερά πραγματοποίησε συγκεντρώσεις την Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και άλλες πόλεις, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη αντίστοιχη κινητοποίηση στην Πάτρα. Οι κινητοποιήσεις είχαν επίσης χαρακτήρα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ενάντια στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, με τη δυναμική παρουσία μελών της παλαιστινιακής κοινότητας και καθώς ολοκληρωτικός πόλεμος στη Γάζα έχει πάρει διαστάσεις γενοκτονίας. Στη διαδήλωση της Αθήνας καλούσαν εκπαιδευτικά και άλλα σωματεία, ενώ μπλοκ είχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού και Τοπογράφων. Συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΟΚΔΕ, η Πρωτοβουλία κατά του ΝΑΤΟ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΕΕΚ, η ΔΕΑ, η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση, το Μ-Λ ΚΚΕ κ.α.
Η ανάγκη ενίσχυσης της πάλης κατά των πολέμων του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ υπογραμμίζεται από την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, μέσα από τη συμμετοχή αυτές τις μέρες στη διαδικασία εξοπλισμού του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι. Καθώς ο πόλεμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και παρατείνεται, ο εξοπλισμός του Κιέβου αναδεικνύεται σε βασική επιλογή των ΗΠΑ. Στον μηχανισμό που έχει στηθεί, με την προμήθεια όπλων στην Τσεχία (και άλλους ενδιάμεσους) ώστε να γίνει μεταπώληση στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πάλι σε ρόλο πρόθυμου πρωταγωνιστή στα σχέδια ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, στέλνοντας διαρκώς μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, η Ελλάδα στέλνει στο πιο πρόσφατο φορτίο μεταξύ άλλων και καπνογόνα βλήματα λευκού φωσφόρου, ένα στοιχείο που απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες σαν ακραία επικίνδυνο χημικό όπλο, καθώς προκαλεί γενικευμένα εγκαύματα, μακροχρόνιο βαρύτατο τραυματισμό ή και βασανιστικό θάνατο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν εμπρηστικό κατά στρατιωτών, αλλά σαν καπνογόνο για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού. Αλλά στον βρόμικο πόλεμο της Ουκρανίας αυτού του είδους οι διαβεβαιώσεις ακούγονται σαν ειρωνεία. Η μόνη που χρειάζεται «προπέτασμα καπνού» είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, που προχωρά σε κινήσεις επικίνδυνες και προκλητικές.
Φορτία με βλήματα λευκού φωσφόρου στέλνει η ΝΔ στο Κίεβο, ενώ δίνει συνέχεια στο όργιο εξοπλισμών με 35 ελικόπτερα κόστους 1,2 δισ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τρέχει στην κούρσα των εξοπλισμών. Στις 20/3 έγινε η παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων MH-60 Romeo για το πολεμικό ναυτικό, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ενέκρινε την περασμένη Τρίτη την προμήθεια των 35 ελικοπτέρων BlackHawk για την Αεροπορία Στρατού που θα κοστίσουν το ιλιγγιώδες ποσό 1,15 δισ. ευρώ. Η αποπληρωμή είναι προγραμματισμένη να γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια, σε μια περίοδο που η αποπληρωμή του χρέους και οι δεσμεύσεις των μνημονίων θα πιέζουν ασφυκτικά. Ο εξοπλιστικός αυτός πυρετός είναι ενταγμένος στη λεγόμενη «Ατζέντα 2030» της κυβέρνησης, με την οποία όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας στα πλαίσια της επίσκεψής του την περασμένη Δευτέρα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το 2030 η αεροπορία θα διαθέτει 200 αεροσκάφη(!), όλα 4,5 και 5ης γενιάς, δηλαδή F-16 Viper, Ραφάλ και F-35, επιδιώκοντας παράλληλα να πουλήσει τα παλιότερα Φάντομ, F-16 και Μιράζ. Είναι φανερό πως οι κοινωνικές ανάγκες πετιούνται στα σκουπίδια….
Οι δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΕ πριν λίγες μέρες για μια «ευρωπαϊκή οικονομία πολέμου» και η εμμονή στην προχτεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την στήριξη του Ισραήλ στο έγκλημα που εξελίσσεται στη Γάζα φανερώνουν τη διάσταση της πολεμικής απειλής στις μέρες μας. Η επιλογή της ελληνικής άρχουσας να στοιχηθεί με την ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου, αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για αντιπολεμική δράση με ταξικά και διεθνιστικά χαρακτηριστικά.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ στο φύλλο 6-7/4/2024