Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν (Ιούνιος 2024), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η επόμενη μέρα της θα βρεθούν αντικειμενικά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Το Βερολίνο, λοιπόν, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει πως με τη σημερινή δομή και τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς το σενάριο της «γερμανικής ΕΕ» έχει καεί, προωθεί πλέον ανοιχτά ένα σχέδιο που θα του επιτρέψει να ηγεμονεύσει σε ένα πιο στενό και ελεγχόμενο «πυρήνα». Αυτό, όμως, δεν θα είναι απλό.
Μελόνι για Ουκρανία: Κουράστηκαν όλοι
Αν πιστέψουμε το λαϊκό γνωμικό, στην εποχή της κυνικής και ολοκληρωτικής λογοκρισίας, για να μάθει κανείς την αλήθεια ίσως πρέπει να απευθυνθεί σε έναν… μικρό ή έναν τρελό. Φαίνεται, όμως, πως ενίοτε και μια φάρσα μπορεί να κάνει καλή δουλειά, ειδικά εάν είναι επιτυχημένη. Όπως, για παράδειγμα, αυτή δύο Ρώσων οι οποίοι επικοινώνησαν (τον Σεπτέμβριο) τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Ιταλίας και μίλησαν μαζί της 13 ολόκληρα λεπτά, παρουσιαζόμενοι ως… Αφρικανοί ηγέτες. Ανάμεσα στα άλλα, δε, έβγαλαν και ένα «λαβράκι» για την Ουκρανία, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι –η οποία ως γνωστόν έχει στηρίξει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χωρίς αστερίσκους– παραδέχτηκε πως «υπάρχει αρκετή κούραση από όλες τις πλευρές, πλησιάζουμε τη στιγμή που ο καθένας θα καταλάβει ότι χρειαζόμαστε μια διέξοδο […] που θα είναι αποδεκτή και από τους δύο».
Αδιέξοδο βλέπει (και) ο Ουκρανός αρχιστράτηγος
Κάτι ανάλογο με τη Μελόνι, με τα δικά του όμως λόγια, παραδέχθηκε και ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών δυνάμεων. Με παρέμβασή του στον Economist –ένα μέσο που διασφαλίζει ότι το μήνυμα θα σταλεί σε όλους– ο Βαλερί Ζαλούζνι ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στο μέτωπο δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά με βάση τα σημερινά δεδομένα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ακριβώς όπως και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο της τεχνολογίας που μας έχει φέρει σε αδιέξοδο». Ο ίδιος πρόσθεσε, δε, ότι εάν η χώρα του δεν αποκτήσει τεράστιο τεχνολογικό προβάδισμα, αποκτώντας τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι προστάτες της χώρας του, τότε «πιθανότατα δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ουσιαστική και όμορφη διέξοδος». Πρακτικά, αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ή κλιμάκωση του πολέμου με άμεση εμπλοκή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ή διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.
Η τεχνητή νοημοσύνη και μια ασυνήθιστη διακήρυξη
Η υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Βρετανία και την Κίνα δεν συνιστά, ασφαλώς, συνηθισμένο γεγονός στην εποχή των βίαιων ανταγωνισμών ανάμεσα στις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Κι όμως, αυτό συνέβη στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και αφορούσε στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι τέσσερις, με τη Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ, συμφώνησαν ότι αντιπροσωπεύει μια δυνητικά καταστροφική απειλή, καθώς αναπτύσσεται ραγδαία και, σε μεγάλο βαθμό, ανεξέλεγκτα, επιφέροντας τεράστιες και πρωτόγνωρες αλλαγές σε κάθε τομέα. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό το νέο «εργαλείο» που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί πιο ισχυρό και επιδραστικό ακόμη και από το Διαδίκτυο, έχει αρχίσει ήδη να μοιάζει με έναν Φρανκενστάιν, που μπορεί να στραφεί κατά των δημιουργών του και να υπονομεύσει ακόμη και τον ίδιο τον υπαρκτό καπιταλισμό.
Δημοσιεύτηκε στις 4.11.23