Χαρά Μένου
▸Η νέα κυβέρνηση, με κεντρική πολιτική απόφαση, θέτει στην πολιτική ατζέντα την αλλαγή του τρόπου διορισμών εκπαιδευτικών και την επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που στηρίζουν εδώ και χρόνια το δημόσιο σχολείο από άκρη σε άκρη όλης της Ελλάδας.
Στη νέα ηγεσία του υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση της ΝΔ, με τον νυν Κυριάκο Πιερρακάκη και την πρώην Νίκη Κεραμέως, συνεχίζοντας στον δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, δεν αρκεί η πλήρης απαξίωση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας, το αέναο κυνήγι ακριβοπληρωμένων προσόντων, η εργασιακή επισφάλεια/ανεργία, η ελαστική εργασία, η περιπλάνηση και οι μισθοί πείνας των αναπληρω(τρι)ών. Αντίθετα επιλέγει να ανοίξει νέο πόλεμο με τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρώντας να προσθέσει ακόμα ένα φίλτρο εξόντωσης, αποκλεισμού και απολύσεων, θέτοντας ως βασικό κριτήριο εργασίας, ακόμα και ως αναπληρωτής/τρια, την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ.
Η πολιτική της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των κυβερνήσεων μάς θέλουν αέναα στην ελαστική εργασία. Ο Κ. Γαβρόγλου με το προσοντολόγιο πριμοδότησε τη βιομηχανία μεταπτυχιακών και πιστοποιητικών κάθε είδους, η Κεραμέως με την προσπάθεια να συνδέσει την αξιολόγηση με τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και τώρα σειρά του Πιερρακάκη να κάνει πλούσια τα φροντιστήρια; Η προσπάθεια διεξαγωγής γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ με τον αποκλεισμό των απορριπτέων από κάθε πίνακα προσθέτει νέα φίλτρα απολύσεων.
Η δημόσια εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο μπαίνουν σε ευθεία αμφισβήτηση! Δεν αρκεί να σπουδάσεις, δεν αρκεί να δουλεύεις χρόνια, απαιτούν τώρα να αποδείξουμε την «αξία» μας ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο, κανιβαλίζοντας μεταξύ μας τους κόπους χρόνων και πετώντας μας στο τέλος και πάλι στην ανεργία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα δημοσιεύματα, όσοι δεν καταφέρουν να πιάσουν τη βάση στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, δε θα λαμβάνουν καθόλου τα μόρια των τίτλων σπουδών τους, της προϋπηρεσίας και της παιδαγωγικής τους κατάρτισης και δεν θα μπαίνουν καν στους πίνακες για να εργαστούν ως αναπληρώτ(ρι)ες. Αν υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ δύο διαγωνιζόμενων, τη θέση θα πάρει αυτός με τα περισσότερα μόρια, δηλαδή όποιος μπόρεσε και είχε να δώσει τα χρήματα για να «εμπλουτίσει» το προσοντολόγιό του, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Όμως, ο κλάδος και το εκπαιδευτικό κίνημα έχει εμπειρία από αντίστοιχες προσπάθειες. Το 1998, οι εκπαιδευτικοί συγκρούονταν έξω από τα εξεταστικά κέντρα του ΑΣΕΠ, το 2008 έγινε η πανελλαδική συνέλευση αγώνα στο κατειλημμένο υπουργείο και το μεγαλειώδες κίνημα του κέντρου αγώνα της Πρυτανείας το 2019 ενάντια στο προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδέα της αλλαγής του συστήματος προς ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση δεν θα ριζώσει στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών, αντίθετα θα τους βρει ψυχή τε και σώματι απέναντι!
Απαιτούμε εδώ και τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Απαιτούμε την κατάργηση της ελαστικής εργασίας και του προσοντολογίου. Ζητάμε από τα σωματεία μας να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι κάθε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ θα μας βρει σε θέσεις μάχης, σε θέση μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα. Καλούμε τα ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν από τώρα αγωνιστικές αποφάσεις κινητοποίησης του κλάδου σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιχειρήσει να προχωρήσει τα σχέδιά της.