Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Λίγες ημέρες μετά την έρευνα του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, παρατηρήθηκαν στο twitter και σε άλλες πλατφόρμες χιλιάδες αναρτήσεις, πού κινδυνολογούσαν για «εμφύλιο πόλεμο» στις ΗΠΑ, λόγω του ακραίου αυταρχισμού του Μπάιντεν και της κυβέρνησής του κατά των Ρεπουμπλικανών.
Στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κυριαρχεί η ακροδεξιά τάση, στα μέλη και τους οπαδούς του. Διαφοροποιείται όμως από την ακροδεξιά φασιστική τάση. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 54% των Ρεπουμπλικανών απάντησε ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι μάλλον πιθανός. Ο όρος «εμφύλιος πόλεμος» χρησιμοποιείται μάλλον μεταφορικά, εννοώντας ότι στη χώρα σοβεί πολιτική και ιδεολογική πόλωση, που δεν θα οδηγήσει όμως σε «θερμά» επεισόδια.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μετεξελίσσεται σε ακροδεξιό κόμμα, ευρωπαϊκού τύπου. Αλλά και η σύγχρονη ακροδεξιά διαφοροποιείται από τη φασιστική δεξιά, αφού αποποιείται τη βίαιη κατάκτηση της εξουσίας και την επιβολή παραδοσιακού δικτατορικού καθεστώτος. Μειοψηφικές όμως βίαιες ακροδεξιές τάσεις υπάρχουν στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών, αλλά υπάρχουν και φασιστικές ομάδες εντός και εκτός του κόμματος, που τα μέλη τους πολλαπλασιάζονται και καταφεύγουν στη βίαιη δράση. Τα ακραία αυτά στοιχεία, εντός και εκτός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, πρωταγωνίστησαν στην κατάληψη του Καπιτωλίου μετά την ήττα του Τραμπ.
Είναι γεγονός ότι η κινδυνολογία περί εμφυλίου πολέμου σηκώνεται και από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικανούς, για να επηρεάσουν το κοινό τους στις επερχόμενες εκλογές. Ο κίνδυνος όμως επικράτησης μιας επικίνδυνης ακροδεξιάς στις ΗΠΑ, οψέποτε, είναι υπαρκτός…