Ελένη Γήρα
Η απήχηση του έργου φανερώνει την ανάγκη του κοινού όχι μόνο να περάσει ευχάριστα αλλά να επανεκτιμήσει τον ρόλο που είχε και θα μπορούσε να έχει το τραγούδι στη δική μας εποχή.
Εύστοχος ο τίτλος της παράστασης του Θεάτρου Τέχνης: Μαρίκα Νίνου – σαν άστρο. Πράγματι, σαν άστρο φώτισε τον ουρανό του λαϊκού τραγουδιού στη δεκαετία του ΄50 η Μαρίκα Νίνου και σαν άστρο έσβησε απότομα το 1957, χτυπημένη από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 35 χρονών. Μυθιστορηματική η ζωή της, καθώς γεννήθηκε το 1922 σε ένα καράβι φορτωμένο Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική καριέρα της σαν ακροβάτισσα, μέχρι που την κέρδισε ολοκληρωτικά το τραγούδι και είχε την τύχη να ερμηνεύσει κομμάτια πολλών μεγάλων συνθετών της χρυσής εποχής του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, όπως του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Χιώτη και κυρίως του Τσιτσάνη. Η Μαρίκα Νίνου ήταν η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εγκατέλειψε την καρέκλα της και σηκώθηκε όρθια στο πάλκο. Ένα μικρό βήμα για την καλλιτέχνιδα, ένα μεγάλο βήμα για τη λαϊκή διασκέδαση.
Ένα μεγάλο μέρος της παράστασης είναι μουσικό: οι ηθοποιοί είναι και τραγουδιστές και ενίοτε οργανοπαίχτες. Ο ήχος, χωρίς ηλεκτρικά βοηθήματα, είναι φυσικός, κρυστάλλινος, όπως θα ήταν τη δεκαετία του ΄50. Στην παράσταση παρατίθενται πληροφορίες για την ίδια τη Νίνου, τον Τσιτσάνη αλλά και την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, όμως τα πραγματολογικά στοιχεία είναι έξυπνα ενσωματωμένα στη ροή του θεατρικού κειμένου, δεν το βαραίνουν «εγκυκλοπαιδικά». Συγκινητική και ωραία δοσμένη είναι η αντίσταση που πρόβαλε η Σωτηρία Μπέλλου, όταν κάποιοι πελάτες της ταβέρνας όπου δούλευε, του «Τζίμη του Χονδρού», απαίτησαν να τραγουδήσει ένα χίτικο τραγούδι κι εκείνη αρνήθηκε. Εκείνο το «όχι» της Μπέλλου, που η ίδια το πλήρωσε με άγριο ξυλοδαρμό, δεν πρέπει να ξεχαστεί και αξίζει να το δούμε σαν προάγγελο των «όχι» που (ελπίζουμε ότι) θα πουν οι τωρινές και οι μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών. Κανείς από τους συναδέλφους της στο μαγαζί δεν την υπερασπίστηκε τότε…
Μια θεατρική-μουσική παράσταση, φτιαγμένη με γνώση, ταλέντο και μεράκι.
Ας σημειωθεί ότι η Βερόνικα Δαβάκη, που υποδύεται τη Μαρίκα Νίνου, κατάφερε να μεταδώσει το πάθος και την εκρηκτική προσωπικότητα της μεγάλης τραγουδίστριας χωρίς να επιχειρεί να την μιμηθεί, ενώ ο Γιάννος Περλέγκας είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Βασίλη Τσιτσάνη. Δυναμική και γενναία είναι η παρουσία της χορεύτριας και ακροβάτισσας Χριστίνας Σουγιουλτζή σε μια υπόμνηση του ακροβατικού παρελθόντος της Νίνου. Η ίδια υπογράφει και τη χορογραφία.
Το γεγονός ότι φέτος ανέβηκαν και σε άλλα θέατρα παραστάσεις που εμπνέονται από την ιστορία του ρεμπέτικου φανερώνει, αφενός, την καλλιτεχνική δύναμη αυτού του μουσικού είδους και, αφετέρου, την ανάγκη του κοινού όχι μόνο να περάσει ευχάριστα, αλλά να επανεκτιμήσει τον ρόλο που είχε και θα μπορούσε να έχει το τραγούδι στη δική μας εποχή.
Η επιτυχία του έργου οδήγησε σε παράταση των παραστάσεων. Η προγραμματισμένη για σήμερα Κυριακή παράσταση «Μαρικα Νίνου» δε θα πραγματοποιηθεί λόγω προβλήματος υγείας. Την Τρίτη 05.04 θα ανακοινωθεί έκτακτη παράταση για μετά το Πάσχα. Ελπίζουμε να υπάρξει άλλη μια παράταση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους θεατές να απολαύσουν αυτή την προσεγμένη πρόταση.
Αξίζει να παραθέσουμε τα ονόματα όλων των συντελεστών της παράστασης, καθώς είναι σαφές ότι πρόκειται για μια συλλογική δουλειά — ναι μεν λάμπει το άστρο της Νίνου, όμως αυτό δεν επισκιάζει τη συνεισφορά των άλλων καλλιτεχνών.
Δραματουργία-σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη με τη συνεργασία του Γιάννου Περλέγκα, ο οποίος έχει και τη μουσική επιμέλεια.
Σκηνικά-κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα.
Παίζουν (εκτός των προαναφερθέντων) οι Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαγγίνας και Μάνος Στεφανάκης.
Χορογραφία-ακροβατικά: Χριστίνα Σουγιουλτζή. Στην ορχήστρα (μπουζούκι, πιάνο, ακορντεόν, κιθάρα, μπαγλαμάς) συμμετέχουν οι μουσικοί Αυγερινή Γάτση, Στράτος Γκρίντζαλης, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Γιάννος Περλέγκας.