Μπάμπης Συριόπουλος
Διάχυτη ήταν η συγκίνηση για τη δεκάχρονη απουσία του Κώστα Τζιαντζή στην ημερίδα του ΝΑΡ, ιδιαίτερα όταν προβλήθηκε το βίντεο κι όταν η Ευανθία Γαϊτανίδου μίλησε για τη δράση του από τα μαύρα χρόνια της χούντας μέχρι τα πέτρινα χρόνια του ’90. Σημαντική συμβολή των ομιλητών στην προγραμματική εμβάθυνση.
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση στις 26 Νοέμβρη προς τιμή του Κώστα Τζιαντζή. Η ημερίδα είχε τίτλο «Το πρόγραμμα της επαναστατικής εργατικής εξουσίας στη μεταβατική περίοδο προς τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό». Στην εισήγησή του ο Άγγελος Χάγιος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, τόνισε τη σημασία της επαναθεμελίωσης του κομμουνιστικού κινήματος σήμερα. Όπως είπε η συγκρότηση του σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος είναι μια δύσκολη διαδικασία, ποιοτικά ανώτερη από τη ρήξη του ‘89. Η καθυστέρηση στην προώθησή της οφείλεται όχι μόνο στη στρατηγική ήττα του κομμουνιστικού κινήματος του 20ου αιώνα αλλά και στις αντιφάσεις και ανεπάρκειες του ίδιου του ΝΑΡ καθώς «σε όλη την πορεία του ρεύματός μας και στο βαθμό ενοποίησής του κυριάρχησε περισσότερο η αντίσταση, η αμφισβήτηση, η ανυπακοή, απ’ ό,τι η θετική απάντηση». Αυτό φάνηκε και στη ρήξη του ’89, όπου δεν προβλήθηκε «μια σχετικά ανώτερη προγραμματική πολιτική πλατφόρμα».
Ο Κώστας Τριχιάς, μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, είπε πως «είμαστε σε μια εποχή κατεξοχήν στρατηγικών απαντήσεων αλλά και στρατηγικής αμηχανίας», τονίζοντας πως η «κομμουνιστική προοπτική μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να αποτελέσει την μόνη ορατή θετική υπέρβαση των σημερινών αντιθέσεων και βασικό όρο για την επιβίωση της ανθρωπότητας». Το ΝΑΡ και η νΚΑ επιχειρούν σήμερα «να καλύψουν ένα ιστορικό κενό της 30χρονης πορείας τους, με την φιλόδοξη απόπειρα όχι απλώς να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη νέου προγράμματος και κόμματος αλλά, να αποκαταστήσουν τα επαναστατικά χαρακτηριστικά τους». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του Κ. Τζιαντζή, αναδεικνύοντας συγκεκριμένες πλευρές.
Στην επεξεργασία του 1ου συνεδρίου του ΝΑΡ για τη μετάβαση από την επανάσταση στον κομμουνισμό συνέβαλε καθοριστικά ο Κώστας Τζιαντζής
Η εισήγηση του Σήφη Καυκαλά, στελέχους του ΝΑΡ, για τη μεταβατική περίοδο από την αντικαπιταλιστική επανάσταση στη κομμουνιστική διεθνική απελευθέρωση, στηρίχθηκε στις Θέσεις για το 1ο Συνέδριο του ΝΑΡ. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο είχε γραφτεί στην αρχική του μορφή από τον Κώστα Τζιαντζή. Ο Σ. Καυκαλάς υπογράμμισε ότι η επανάσταση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της είναι μόνο η αρχή: «Η πολιτική εξουσία τους μαζί με την συντριβή (και όχι κατάκτηση) του αστικού κράτους σημαίνουν την έναρξη μιας μεταβατικής περιόδου (και όχι ενδιάμεσου κοινωνικού σχηματισμού), μόνιμης και συνεχούς επανάστασης […]». Η πάλη των τάξεων δεν σταματάει αλλά συνεχίζεται μετασχηματισμένη όλη αυτή την περίοδο. Ειδικά στην πρώτη φάση αμέσως μετά την επανάσταση το πολιτικό στοιχείο, η «ανακαλυφθείσα πολιτική μορφή» της Κομμούνας, των εργατικών και λαϊκών συμβουλίων είναι το αποφασιστικό απέναντι στην καπιταλιστική ιδιοκτησία και κερδοφορία που αρχικά κυριαρχούν και μετά επιβιώνουν αν και σε υποδεέστερη θέση. Σε αυτή την πρώτη φάση μετά την επανάσταση η αστική τάξη και το προλεταριάτο αντιπαρατίθενται και για την πολιτική εξουσία αλλά και για την οικονομική και πολιτιστική ηγεμονία. Μετά τη δεύτερη καμπή της μετάβασης οι παραγωγικές σχέσεις «σοσιαλιστικού προσανατολισμού» ηγεμονεύουν ενώ στην πολιτική «βασική αντίθεση γίνεται πλέον η αντίθεση ανάμεσα στον ταξικό εργατικό χαρακτήρα του κράτους και στις τάσεις απονέκρωσής του».
Ο Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στην επιμονή του Κώστα Τζιαντζή στην «ανάγκη προγραμματικής και πολιτικής επαναθεμελίωσης του κομμουνιστικού ρεύματος και όχι επιστροφής σε κάποια παλιότερη ηρωική στιγμή του». Στη συνέχεια περιέγραψε τη μακρά περίοδο της πορείας προς το σοσιαλισμό-κομμουνισμό ως μια «διαρκή επανάσταση». Κατά τη φάση του σοσιαλισμού, τόνισε, καταργούνται οι εμπορευματοχρηματικές σχέσεις ενώ ο οικονομικός σχεδιασμός γίνεται με βάση τις αξίες χρήσης με τροποποιημένα κατάλοιπα των πρώτων στη σφαίρα της διανομής. Στην ανώτερη κομμουνιστική φάση, στο «βασίλειο της ελευθερίας», ο νόμος της αξίας εξαλείφεται, παύουν οι οποιεσδήποτε ταξικές διαφοροποιήσεις και το κράτος απονεκρώνεται.
Η Ευανθία Γαϊτανίδου, μέλος της Οργάνωσης Κεφαλονιάς του ΝΑΡ, μίλησε για την γνωριμία της με τον Κώστα Τζιαντζή την εποχή της χούντας στα φοιτητικά αμφιθέατρα, τη συμβολή του στη διαμόρφωση επαναστατικού ρεύματος στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Ανέτρεξε στην περίοδο που οι σύντροφοι της αριστερής τάσης στιγματίζονταν ως αριστεριστές, δογματικοί, «οι σύντροφοι με τις κόκκινες κάλτσες». Αναφέρθηκε στη δράση του Κ. Τζιαντζή τα δύσκολα χρόνια μετά την ίδρυση του ΝΑΡ, τη «μεταβατική κομμουνιστική οργάνωση προς το σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα», σύμφωνα με την αντίληψή του.
Τα κείμενα και τα βίντεο των εισηγήσεων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΝΑΡ.