Για να μην ξεχνιόμαστε, στη γειτονιά μας ο πόλεμος συνεχίζεται σε διάφορες μορφές: Στην Τυνησία (αριστερά) οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή τη 10η επέτειο από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης συνεχίζονται, με αίτημα την πτώση του «διεφθαρμένου καθεστώτος». Στο Ιράκ (δεξιά), μετά από τρία χρόνια, δύο βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν το κέντρο της Βαγδάτης, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 30 νεκρούς.
► Ξανά… Μέρκελ, υπό τον φόβο «εκρήξεων»
Στα σίγουρα αποφάσισαν να προχωρήσουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες –το βασικό κόμμα του γερμανικού κεφαλαίου δηλαδή– που έδειξαν να τρομάζουν μπροστά στα πειράματα. Έτσι, εξέλεξαν στο συνέδριό τους νέο πρόεδρό τον Άρμιν Λάσετ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «Μέρκελ σε αρσενική εκδοχή». Απέρριψαν, δε, για δεύτερη φορά τον Φρίντριχ Μερτζ, έστω και αν αυτό έγινε και πάλι με μικρή διαφορά. Ο Μερτζ, όπως και ο μέντοράς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζει τη γραμμή της ολομέτωπης επίθεσης κατά των εργατικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους ως τη μοναδική λύση για να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς να απειληθεί η κερδοφορία του γερμανικού κεφαλαίου. Ωστόσο, καθώς ο κοινωνικός σεισμογράφος «πιάνει» ισχυρές δονήσεις, η πλειοψηφία αποφάσισε να μην του δώσει το χρίσμα, φοβούμενη εκρήξεις με άδηλη ένταση και διάρκεια. Κάτι θα ξέρουν…
Οι φτωχές χώρες δεν δικαιούνται εμβόλια…
Νέα δραματική προειδοποίηση για το θέμα των διακρίσεων στους εμβολιασμούς απηύθυνε ο ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «καταστροφική ηθική αποτυχία». Το αντίτιμο αυτής της αποτυχίας θα πληρωθεί με ανθρώπινες ζωές στις φτωχότερες χώρες, είπε επίσης ο Γκεμπρεγέσους, για να προσθέσει ότι σε 70 από αυτές δεν θα καταφέρει να εμβολιαστεί πάνω από ένας στους δέκα κατοίκους τους. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κράτη που έχουν προαγοράσει δόσεις, οι οποίες αρκούν όχι μονο για να καλύψουν τις ανάγκες τους αλλά για να εμβολιαστεί μέχρι και πέντε φορές με δύο δόσεις κάθε άνθρωπος που ζει σε αυτές — όπως είναι ο Καναδάς. Κανένα πρόβλημα: Η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει… ανθρωπιστική πολιτική με τα εμβόλια που θα της περισσέψουν.
Μαζικό έγκλημα στα γηροκομεία της Ισπανίας
Στην Ισπανία, η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πανδημίας είναι δραματική — αν και μάλλον λιγότερο ανεξέλεγκτη συγκριτικά με την Πορτογαλία. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε περισσότερα από 40.000 κρούσματα και σχεδόν 500 θανάτους καθημερινά, ενώ νοσοκομεία και ΜΕΘ έχουν ξεχειλίσει. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση άνοιξε περισσότερες από 200 δικαστικές έρευνες για εγκληματικές ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά το πρώτο κύμα, την άνοιξη του 2020, σε πολλά από τα 5.500 γηροκομεία που υπάρχουν στη χώρα, όπου μένουν πάνω από 400.000 άνθρωποι. Εκεί δηλαδή όπου, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις, έχασαν τη ζωή τους πολλές χιλιάδες (ίσως και δεκάδες χιλιάδες) ηλικιωμένοι, που πιθανότατα αποτελούν την πλειοψηφία των συνολικά 55.000 θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα λόγω Covid-19. Προφανώς, διότι δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο.