Δύο στρατόπεδα, δύο όψεις μετά τη λήξη του πολέμου: Αριστερά,
η πανηγυρική παρέλαση της νίκης στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, παρουσία και του ισχυρού συμμάχου, Ταγίπ Ερντογάν. Δεξιά, οι οργισμένες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της ηττημένης Αρμενίας, που τώρα τραβάει μόνη τον Γολγοθά της.
Δεν υποχωρούν οι Ινδοί αγρότες
Τον… μάστορά της έχει βρει η εθνικιστική κυβέρνηση της Ινδίας από τους μικρομεσαίους αγρότες, που διαμαρτύρονται εδώ και τρεις σχεδόν εβδομάδες. Οι εκπρόσωποί τους, μάλιστα, απέρριψαν κατηγορηματικά τους ελιγμούς της άλλης πλευράς, η οποία δήλωσε ανοιχτή σε τροπολογίες στο επίμαχο νομοσχέδιο και επιμένουν πως δεν θα υποχωρήσουν, εάν δεν αποσυρθεί. Όπως λένε, εάν οι διατάξεις του ισχύσουν, θα πρόκειται για το τέλος τους, καθώς με την κατάργηση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής σε μια σειρά προϊόντα, θα τους καταστήσει έρμαια των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων που θα αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους αγοράζοντας σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Σημειώνεται ότι ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει περιπου το 15% του ΑΕΠ των 2,9 τρισ. δολαρίων της Ινδίας, ενώ από αυτόν ζουν οι μισοί από τα 1,3 δισ. των κατοίκων της.
Εκρηκτικό κοινωνικό «κοκτέιλ» στη Γαλλία
Ο αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες συναντά στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων τον αντίστοιχο για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων και του δικαιώματος στην εργασία καθώς και εκείνον που έχει να κάνει με τη μάχη για την υγεία του λαού απέναντι στη θανάσιμη απειλή της πανδημίας. «Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στις δημόσιες και ατομικές ελευθερίες και τον αγώνα για σταθερή δουλειά και κατά της ανεργίας, ειδικά αυτήν την περίοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Φιλίπ Μαρτίνες, ΓΓ του συνδικάτου της CGT, το οποίο πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου. Είναι εντυπωσιακό και αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η άγρια και διαρκής κρατική καταστολή δεν πτοεί τους χιλιάδες διαδηλωτές — οι οποίοι, μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία απαντούν με το ίδιο νόμισμα στα «όργανα της τάξης».
Θερίζουν οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες
Δραματική επιδείνωση καταγράφεται στις επιπτώσεις από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες για την υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ για το 2019, τέτοιου είδους ασθένειες αποτέλεσαν τους επτά από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως πέρυσι, όταν το 2000 η αναλογία ήταν τέσσερις στις επτά. Οι καρδιοπάθειες παραμένουν ο μεγαλύτερος «φονιάς», με μερίδιο 16% στο σύνολο των θανάτων (9 από τα 44 εκατ.), όμως η μεγαλύτερη εκτίναξη, κατά 70%, παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη 20ετία στους θανάτους από διαβήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ είναι σαφής ως προς τις ευθύνες κρατών και κυβερνήσεων, τονίζοντας πως το «κλειδί» για τη μείωση των θανάτων από τις παραπάνω ασθένειες (στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης καρκίνος και Αλτσχάιμερ) είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η πρόληψη. Πολυτέλειες για τους φτωχούς…