Στην εποχή της ΟΝΕ και της κρίσης
Πρόσφατα κυκλοφόρησε η Σύγχρονη Ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ 1997-2018, ραγίζοντας τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ. Συγγραφέας είναι ο Κώστας Παλούκης και με το βιβλίο ιχνηλατεί το πέρασμα του συνδικαλιστικού κινήματος και της κεντρικής του οργάνωσης στον 21ο αιώνα μέχρι σήμερα. Οι ΕΒΕ (Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Έμποροι), που αποτελούν μεγάλο μέρος των μη μισθωτών μεσαίων στρωμάτων, έχουν τη δική τους συνδικαλιστική και αγωνιστική πορεία, συχνά παραγνωρισμένη. Το «ράγισμα» στον υπότιτλο του βιβλίου αναφέρεται στην «τριτογενοποίηση» που χτύπησε τους βιοτεχνικούς κλάδους, καθώς και στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων από το 2008 και μετά. Η περίοδος αυτή μετά το συνέδριο τομή του 1997, σηματοδοτεί το πέρασμα από μορφές αγωνιστικού συνδικαλισμού που επικρατούσαν παλιότερα, στο «συνδικαλισμό της τεκμηρίωσης» των θέσεων βάσει της οικονομικής πραγματικότητας, στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Συνομοσπονδίας, καθώς και στη συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων στο εσωτερικό της. Ο «εταιρικός συνδικαλισμός», ωστόσο, συνδυάστηκε εκ νέου με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την περίοδο των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες η ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε.
Το βιβλίο αναφέρεται σε μια περίοδο πολύ πρόσφατη με ανοιχτά ακόμα τα ρήγματα, επίσης σε μια συκοφαντημένη κοινωνική κατηγορία, τους περίφημους «μικροαστούς», στους οποίους όλοι φορτώνουν την «καθυστέρηση» της ελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 29/6 στο «Καφέ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου». Στην παρουσίαση συμμετέχουν οι Λήδα Παπαστεφανάκη, Δημήτρης Χαροντάκης, Τζένη Λαλιούτη και Γιώργος Μπιθιμίτρης.
Παρουσίαση του βιβλίου τη Δευτέρα 29 Ιουνίου
Την Δευτέρα 29/6, στις 7 μ.μ., στο καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12) θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση της μελέτης του Κώστα Παλούκη Σύγχρονη ιστορία της ΓΣΕΒΕΕ 1997-2018, ραγίζοντας τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, που γράφτηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΒΕΕ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Λ. Παπαστεφανάκη, Τζ. Λιαλιούτη, Γ. Μπιθυμήτρης και Δ. Χαροντάκης.