Εντάλματα σύλληψης στη μεσόγειο για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο
Μπάμπης Συριόπουλος
Συνεχίζεται η «οδύσσεια» του ιρανικού τάνκερ Adrian Darya 1. Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου φαίνεται να κατευθύνεται προς τη νοτιοανατολική Τουρκία, ή προς το Λίβανο όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το Grace 1 που είχε καταληφθεί από «πειρατική» επίθεση βρετανών κομμάντος στο Γιβραλτάρ στις αρχές Ιούλη μετά από αίτημα των ΗΠΑ στη Βρετανία στο πλαίσιο του εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν καθώς και των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη μεταφορά πετρελαίου προς τη Συρία. Το πρόσχημα ήταν ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο με υποτιθέμενο προορισμό τη Συρία. Τελικά μετά από απόφαση δικαστηρίου του Γιβραλτάρ (βρετανική κτήση) επιτράπηκε ο απόπλους του τάνκερ με την τελική του ονομασία στις 18 Αυγούστου. Από τότε περιφέρεται στη Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάϊκ Πομπέο εκδήλωσε τη δυσαρέσκειά του γι αυτή την εξέλιξη ενώ ενδεικτικό του ιμπεριαλιστικού θράσους των ΗΠΑ είναι ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκδώσει «ένταλμα σύλληψης» για το ιρανικό πλοίο σαν να ήταν η Μεσόγειος 51η πολιτεία τους. Σύμφωνα με τον Πομπέο η πώληση του ιρανικού πετρελαίου θα ενισχύσει τους «φρουρούς της επανάστασης» και σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών οποιαδήποτε βοήθεια προς το τάνκερ θα μπορούσε να θεωρηθεί «παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση».
Η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή των ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξή του: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία και αυτό είναι ένα μήνυμα, το οποίο το έχουμε στείλει σε όλους τους τόνους». Παραδέχτηκε «ότι έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές αρχές» κι ότι ενώ το ιρανικό πλοίο «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ» δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, σχέσεις «στενής συνεργασίας».
Εντύπωση κάνει πως ξεχνιούνται αυτά τα ωραία περί «διεθνούς δικαίου της θάλασσας» που όλοι τα επικαλούνται, μπροστά στα «εντάλματα σύλληψης» που εκδίδονται από τον παγκόσμιο σερίφη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επίσημα. Ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης σε συνέντευξή του στο Sputnik εξέφρασε τις «προσωπικές απόψεις» του σε σχέση με το θέμα. Είπε ότι «η χώρα μας θα πρέπει να λειτουργήσει απερίσπαστη στο θέμα του τάνκερ […] με βάση το εθνικό της συμφέρον» χωρίς «να της επιβάλλουν τι θα κάνει». Επίσης είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των σχέσεων με το Ιράν». Αυτά!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η πειρατεία που επιδιώκουν να ασκήσουν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο με αφορμή το ιρανικό πλοίο […] αποτελεί μια ακόμα μαχαιριά στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, του δικαιώματος στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα». Οι απειλές σε όποιον διευκολύνει το ιρανικό πλοίο δείχνουν το μέγεθος «της βάναυσης, βίαιης, ιμπεριαλιστικής συμπεριφοράς των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ» ενώ η στάση της ελληνικής άρχουσας τάξης «εμπλέκει αντικειμενικά τη χώρα μας στη δίνη των πιο επικίνδυνων τυχοδιωκτισμών για να εξασφαλίσει προνομιακή θέση το κεφάλαιο στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής».