Μιχάλης Ρόθος
Toπροηγούμενο Σάββατο 12 Ιανουαρίου, η Λέσχη Αναιρέσεις Αθήνας φιλοξένησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Fake News: Ποιος έχει το προνόμιο του ψέματος» και ομιλητές τους Αλέξανδρο Μινωτάκη (υποψήφιο διδάκτορα στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ), την Αφροδίτη Τζιαντζή (δημοσιογράφο στην Εφημερίδα των Συντακτών) και την Ιωάννα Καρδάρα (δημοσιογράφο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων). Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα, αλλά , κυρίως, από ειλικρινές ενδιαφέρον για συζήτηση.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αλέξανδρος Μινωτάκης, αναφέροντας πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα ψεύτικων ειδήσεων που η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέδωσε για να εξυπηρετήσει τους στόχους της. Εξήγησε πως τα κράτη, διαχρονικά, χρησιμοποιούσαν αυτήν την τακτική, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταστήσει τα fakenewsμία πανεύκολη διέξοδο για να εξυπηρετούν κράτη και αστικά επιτελεία τους σκοπούς τους. Στη συνέχεια, μέσω στοιχείων από έρευνες, εξήγησε πως η είδηση έχει γίνει εμπόρευμα, το οποίο πρέπει να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Η απάντηση στο πώς θα υπάρχει ενημέρωση έξω από αυτά τα πλαίσια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία το κοινό θα πρέπει να «εκπαιδευτεί» να πληρώνει για να μην εξαρτώνται από καμία επιχείρηση για την επιβίωσή τους.
Έπειτα, οι δύο εργαζόμενες στα ΜΜΕ μίλησαν για συγκεκριμένα παραδείγματα fakenewsαλλά και για το εργασιακό κλίμα στα «μαγαζιά» των μέσων ενημέρωσης. Αναφέρθηκαν σε περιστατικά όπως το παραποιημένο βίντεο του Α. Γρηγορόπουλου και η δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου. Η Ιωάννα Καρδάρα αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στη «ροή» ειδήσεων, οι οποίοι, λόγω της πίεσης να βγάλουν ταχύτατα ειδήσεις, πολλές φορές δημοσιεύουν falsenews. Από την άλλη, η Αφροδίτη Τζιαντζή παρουσίασε κάποια νομοσχέδια «καταπολέμησης» των fake news από κυβερνήσεις, όπως της Αιγύπτου, που αποτελούν ουσιαστικά λογοκρισία όποιου τολμήσει να εκφράσει διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση.
Τέλος, παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο σύντροφος και δημοσιογράφος Γιώργος Παυλόπουλος από το Πριν, που μίλησε για την κυριαρχία που έχουν τα μονοπώλια των ΜΜΕ, δημιουργώντας έτσι μία «ψεύτικη ενημέρωση» αλλά και το πώς, με ουσιαστική συνεισφορά του κινήματος, εγχειρήματα όπως το Πριν μπορούν να γίνουν τα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης για τον αγωνιζόμενο λαό.