Ιωάννα Καρδάρα
Για ένα έργο παράνομο, καταστροφικό για το περιβάλλον και ακριβό ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Γραμματικού, του Βαρνάβα και του Μαραθώνα ζητώντας να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού.
«Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με 75 ΧΥΤΑ σε λειτουργία και 20 υπό κατασκευή»
«Καζάνι που βράζει» μοιάζει να είναι η κατάσταση στην περιοχή του Γραμματικού, του Βαρνάβα και του Μαραθώνα με αφορμή τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικό έγκλημα, ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Δηλώνουν εξοργισμένοι και δεν σταματούν να παρεμβαίνουν στα περιφερειακά συμβούλια με θέμα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Όχι στο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ».
Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη 8/2, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη μαχητικής και μαζικής παρέμβασής τους στο περιφερειακό συμβούλιο, δέχτηκαν την επίθεση τραμπούκων, φερόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ, επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην όλη διαδικασία λόγω της διαμαρτυρίας τους. Επρόκειτο, βλέπετε, να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης τριών δρόμων για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των αναγκών του ιδιωτικού γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια.
«Το έργο έχει κηρυχθεί παράνομο. Εκκρεμεί στην επιτροπή αναφορών μία αναφορά που είχαν κάνει οι κάτοικοι και η οποία θα συζητηθεί 21-22 Μαρτίου», υπογραμμίζει στο Πριν η δημοτική σύμβουλος Μαραθώνα Σταυρούλα Δρακοπούλου σχετικά με το ΧΥΤΑ. «Η παρανομία της χωροθέτησης είναι και ως προς τον τόπο και ως προς την ποιότητα των πετρωμάτων και ως προς την υδροφορία του υπεδάφους. Αλλά υπάρχουν και κατασκευαστικά λάθη που έχουν επισημανθεί. Οι ευρωπαίοι ευρωβουλευτές που είχαν έρθει το 2013 γράφουν στην έκθεσή τους ότι η χωροθέτηση είναι λάθος και έχει γίνει μάλλον με πολιτικά κριτήρια. Η χωροθέτηση, επίσης, δεν είναι μόνο κακή για το περιβάλλον αλλά και ακριβή για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι πολύ μακριά από τον αστικό ιστό και το αδύνατο της προσέγγισης του ΧΥΤΑ κάνει ακόμα πιο ακριβή τη μεταφορά των απορριμμάτων στο “Μαύρο Βουνό” του Γραμματικού. Οι εργασίες στο κύτταρο έχουν τελειώσει, η πρόσβαση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», προσθέτει η Στ. Δρακοπούλου.
Στη συνέχεια η Στ. Δρακοπούλου επισημαίνει: «εμείς δεν θέλουμε να στείλουμε στη Φυλή απορρίμματα, να δηλητηριάσουμε κι άλλο έναν δήμο που έχει υποδεχτεί τα σκουπίδια όλης της Αττικής. Δεν θέλουμε να λειτουργήσει το έργο αυτό γιατί είναι παράνομο, γιατί είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, γιατί είναι αντιοικονομικό, αλλά δεν πρόκειται να στείλουμε τα απορρίμματά μας σε κανέναν άλλο δήμο. Θα τα διαχειριστούμε».
Φόβοι υπάρχουν και για τα ρέματα της περιοχής, καθώς όπως τονίζουν οι κάτοικοι «όποτε βρέχει, το χώμα που έχουν στρώσει σε εκείνο το σημείο κατεβαίνει όλο στη θάλασσα και η κόκκινη κηλίδα φτάνει απέναντι στην Εύβοια».
Από την πλευρά της, η γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Βαρνάβα, Μαρία Αντωνίου, σημειώνει στο Πριν, ότι «ο λόγος που όλος ο κόσμος είναι ανήσυχος είναι γιατί ο ΧΥΤΑ αυτός είναι πάνω σε ρέμα, είναι μόλις 2 χιλιόμετρα από την ακτή από τη θάλασσα. Θα επηρεάσει με τη λειτουργία του μολύνοντας και τον υδροφόρο ορίζοντα και τα ποτίσματα και τον Ευβοϊκό. Ήδη βγάζει ιζηματογενή λάσπη μέχρι απέναντι στην Εύβοια. Σε ακτίνα 3-4 χιλιομέτρων γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα δεν επιτρέπεται να οικοδομήσει κανείς».
«Προσπαθούν να διορθώσουν ένα έγκλημα που λέγεται “Φυλή” με ένα άλλο έγκλημα που λέγεται “Γραμματικό”. Η ανακύκλωση είναι η λύση γιατί μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών αλλά αντι να κατευθυνθούν σε αυτό, φυτεύουν ΧΥΤΑ από εδώ κι από εκεί. Είμαστε η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχουμε 75 ΧΥΤΑ σε λειτουργία και 20 υπό κατασκευή», υπογραμμίζει η Μ. Αντωνίου.
Το 2014 η υποψήφια τότε περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, υποστήριζε σε εκδήλωση στην περιοχή του Γραμματικού, ότι δεσμεύεται «για μια νέα φιλοσοφία, μια ριζικά νέα προσέγγιση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, στη βάση της νομιμότητας, με τη συμμετοχή δήμων, τοπικών κοινωνιών και πρωτοβουλιών κατοίκων».
Σήμερα η Ρ. Δούρου, αγνοώντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις, όχι μόνο αποφεύγει τους κατοίκους των περιοχών αλλά ζήτησε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) να εκπονήσει μελέτη που αποδεικνύει ότι το έργο είναι περιβαλλοντικά άρτιο και ασφαλές.