ΒΙΒΛΙΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Τζιοβάνι Αρίγκι
Εναλλακτικές Εκδόσεις
Αν και όχι ογκώδες το βιβλίο του Τζιοβάνι Αρίγκι (1837-2009) με τίτλο Τα μονοπάτια του κεφαλαίου-Δύση και Ανατολή: Κράτη, αγορές και καπιταλισμός (Εναλλακτικές Εκδόσεις), είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την κατανόηση του σύγχρονου καπιταλισμού αλλά και για την παρέμβαση των ριζοσπαστικών ρευμάτων. Στο βιβλίο παρουσιάζονται συμπυκνωμένα οι ιδέες που ανέπτυξε ο Αρίγκι στην τριλογία του για τους μετασχηματισμούς του παγκόσμιου καπιταλισμού. Πρόκειται για μια επίμοχθη προσπάθεια που άρχισε να βλέπει το φως το 1994, όταν κυκλοφόρησε το Ο μακρύς εικοστός αιώνας: Χρήμα, εξουσία και οι καταβολές της εποχής μας, συνεχίστηκε το 1999, με το Χάος και διακυβέρνηση στο σύγχρονο παγκόσμιο σύστημα (γραμμένο με την Μπ. Σίλβερ) και ολοκληρώθηκε το 2007, με το Ο Άνταμ Σμιθ στο Πεκίνο, γενεαλογίες του εικοστού πρώτου αιώνα.
Όπως γίνεται φανερό και από τον τίτλο του τελευταίου έργου, ο μέχρι το 1998 καθηγητής Kοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εξέλιξη του κινεζικού καπιταλισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες και τις ανακατατάξεις που αυτή επιφέρει. Το σημαντικότερο για τις σύγχρονες συζητήσεις είναι ότι η ανάλυση για το καινούργιο που φέρνει η εξέλιξη της Κίνας, εδράζεται σε μια βαθύτερη μελέτη της ιστορικής εξέλιξης του καπιταλισμού, των φάσεων-σταδίων αυτής της εξέλιξης, των παραγόντων που διαμόρφωσαν αυτές τις φάσεις, των ιστορικών σημείων καμπής και των αλλαγών ηγεμονικής δύναμης σε καθεμιά.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η ανάλυση του Αρίγκι, που ενεπλάκη ενεργά στο ιταλικό φοιτητικό κι εργατικό κίνημα του 1960-70 και παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του με την ευρεία έννοια «στρατευμένος διανοούμενος» στην υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης, διαπνέεται από ένα αντισυστημικό πνεύμα και προσφέρει αξιόλογα όπλα σε δυνάμεις και τάσεις που τοποθετούνται ενάντια στην εκμετάλλευση, την αγορά και την κρατική καταπίεση.
Έχοντας επηρεαστεί τόσο από τους Μαρξ και Γκράμσι, όσο και από τους Βέμπερ, Σμιθ, Πολάνυι και Σουμπέτερ, δεν καταθέτει προφανώς τις απόψεις του με τους γνωστούς στους μαρξιστές κώδικες κι ούτε πάντα καταλήγει στα ίδια με αυτούς συμπεράσματα. Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει την αξία της συμβολής του.