του Κώστα Ασαλουμίδη*
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τα πρωτοβάθμια σωματεία στα οποία ηγεμονεύουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ που μετεξελίχθηκε στο ΜΕΤΑ) ή όπως αλλιώς θέλουν να μετονομάζονται και να μεταλλάσσονται είναι αυτοί που χωρίς μάχη, επιβάτες στο βαγόνι της συνδιαλλαγής, της ενσωμάτωσης και του εργοδοτικού συνδικαλισμού όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων, στήριξαν από τη θέση τους όλα τα μέτρα που πετσόκοψαν τα εισοδήματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά 50%. Σφράγισαν και υπέγραψαν αμαχητί την άκρως μνημονική σύμβαση του 2012, που έδινε βορά στην εργοδοσία μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
Επανήλθαν το 2014 και, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική είχε καταδικαστεί από τους εργαζόμενους και το λαό, τους έπιασε κατάφωρη πρεμούρα να καταγγείλουν τη σύμβαση, που κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2015, και να προχωρήσουν σε νέα μνημονική σύμβαση. Ευτυχώς τους πρόλαβε η προεκλογική περίοδος και οι εθνικές εκλογές. Επανήλθαν δριμύτεροι όμως αμέσως μετά τις εκλογές, να διαβουλεύονται τη σύμβαση μυστικά και μακριά από τους εργαζόμενους, κλεισμένοι στα γραφεία της διοίκησης. Στο τέλος εμφανίζουν το σχέδιο της σύμβασης που με πρωτόγνωρη ταχύτητα και με συνοπτικές διαδικασίες συνυπογράφουν με τη διοίκηση.
Μια σύμβαση πού δεν έχει καμία αναπλήρωση από τα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, όπως ψευδώς και λυσσαλέα υποστηρίζουν τα κόμματα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, μαζί με τα παπαγαλάκια των καναλαρχών και εκδοτών, όπως και οι ίδιοι εκπρόσωποι των εργαζομένων που την υπέγραψαν κάνοντας τον κόσμο της εργασίας να αισθάνεται, όπως λέει το ρητό, και «κερατάς και δαρμένος», αλυσοδένοντάς τους επιπλέον γι’ ακόμα μια τριετία.
Η πραγματικότητα σε αυτή τη σύμβαση είναι: Πρώτο, συνεχίζεται άλλα τρία χρόνια η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου (Ν. 4024/11) με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ (134/12) που έσφαξε τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεύτερο, κάθε ρύθμιση για θεσμικά και μισθολογικά θέματα θα καθορίζεται με βάση την ερμηνεία που θα δίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και θα αποφασίζει αυτός και η διοίκηση πώς θα τις εφαρμόζει. Τρίτον, ακόμα και το πολυσυζητημένο τροφείο, που θυμίζει περασμένες εποχές όταν το μεροκάματο δινόταν σε είδος, όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, είναι ένα σάντουιτς κι ένας καφές στις καντίνες στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, («όπου δεν έχει καντίνες θα δούμε τι θα κάνουμε» λέει η ΔΕΗ) και δεν θα το παίρνουν οι συμβασιούχοι και οι «κολασμένοι» των εργολάβων. Πρόκειται για ψίχουλα, στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και εμπαίζει τους εργαζόμενους για τις πραγματικές ανάγκες τους.
Τα μόνα που διασφαλίζει αυτή η σύμβαση είναι τα συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντά τους και είναι εγγεγραμμένα στα προγράμματα βάρδιας να πληρώνονται τις προσαυξήσεις (νυχτερινά, αποζημιώσεις βάρδιες κ.λπ.), ως να είναι παρόντα. Μάλιστα θα πάρουν και αναδρομικά από το 2012 γι’ αυτές τις προσαυξήσεις. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για τους οποίους με βάση την ΕΣΣΕ 2012 χρειάζεται φυσική παρουσία. Αυτοί που ασθενούν πάνω από τέσσερεις μέρες το χρόνο θα δέχονται περικοπές όλων των προσαυξήσεων της βάρδιας. Ακόμα και για τους μακροχρόνιους ασθενείς, αλλά και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε οποιαδήποτε ειδική άδεια, θα χρειάζεται απόφαση της διοίκησης.
Διοίκηση της ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ μαζί με τα συγκεκριμένα συνδικάτα επέβαλαν να παρακρατεί η ΔΕΗ 2 ευρώ από τους εργαζόμενους για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, ώστε και οι δυο πλευρές να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τις αμαρτίες τους σε σχέση με δάνεια, χρέη και δοσοληψίες μεταξύ τους, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν. Το Συνδικάτο στην Ενέργεια Εργατική Αλληλεγγύη, μαζί με άλλα εννέα σωματεία, καθώς και οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων όπου δρουν και συμμετέχουν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγείλαμε την όλη διαδικασία και τους όρους της σύμβασης αυτής και χρησιμοποιήσαμε οποιοδήποτε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο μπορούσαμε, ενώ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ακύρωσης της.
Σ’ αυτή την προσπάθεια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, καλυπτόμενες πίσω από τους αρνητικούς συσχετισμούς των γραφειοκρατικών εργοδοτικών σωματείων στα οποία οι ίδιες συμμετέχουν, αντί να λειτουργήσουν ενωτικά για να αποκρούσουμε μαζί αυτές τις αντεργατικές επιλογές, επιτίθενται με προβοκατόρικες ανακοινώσεις στις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις (με ειδική αναφορά στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που οργάνωσαν την αντίσταση, με πολύ θετικά μάλιστα αποτελέσματα. Για να ξεβρομίσει η κόπρος του Αυγεία από το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ και παντού, θα πρέπει όλες οι ταξικές δυνάμεις με κοινή δράση να παλέψουν για μια ριζική αναδιοργάνωση-ανασυγκρότηση στις δομές, τις μορφές και το περιεχόμενο ολόκληρου του οικοδομήματος στο συνδικαλιστικό κίνημα.
* Πρόεδρος του ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη