Log in

Registration

Σχόλια στο ημιΦΩΣ – 26/04/2015

Posted: April 27, 2015 / in: Σχολια στο ημιφως / Comments Off on Σχόλια στο ημιΦΩΣ – 26/04/2015

Μισθοί πείνας από ΓΣΕΕ

Καθαρή πρόκληση αποτελεί η πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία 430.000 θέσεων εργασίας σε τρία χρόνια. Στα τρία σενάρια που επεξεργάστηκε το ΙΝΕ οι μισθοί υπολογίζονται σε 495, 545 και 594,26 (έτσι!) ευρώ καθαρά, δηλαδή πολύ πιο κάτω από τα 751 ευρώ, που υποτίθεται θα νομοθετήσει η κυβέρνηση και (πάλι υποτίθεται) διεκδικεί το συνδικαλιστικό κίνημα… Το ΙΝΕ θεωρεί μεγάλη επιτυχία πως η αμοιβή θα είναι ανώτερη του επιδόματος ανεργίας και πάνω από το κατώφλι της φτώχειας, που αυθαίρετα ορίζεται στα 400 ευρώ. Όσο για το ποιος θα πληρώσει για την υπερεκμετάλλευση των 430.000 εργαζομένων; Μα οι υπόλοιποι: μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία δεν καταργείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακροδεξιός «μπαμπούλας»

«Μια αποτυχία μας θα ανοίξει το δρόμο στην ιδεολογία του μίσους, στην ιδεολογία του ναζισμού που εκπροσωπείται από το 2012 στη Βουλή από τη Χρυσή Αυγή». Τάδε έφη η Ρένα Δούρου σε ομιλία της σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών «Αλ. Ωνάσης» παρακαλώ. Επαναφέρει η περιφερειάρχης Αττικής τον «μπαμπούλα» της Ακροδεξιάς, λέγοντας ουσιαστικά «μην κριτικάρετε την κυβέρνηση γιατί θα έρθει η Χρυσή Αυγή». Έτσι και τους φασίστες αναδεικνύουν και προσπαθούν να αποκλείσουν το βάθεμα της ριζοσπαστικοποίησης προς τα αριστερά, που είναι και ο βασικός δρόμος για να μπλοκαριστεί κάθε αντιδραστική εξέλιξη.

Μεταλλαγμένη ΕΕ

Την εισαγωγή και κυκλοφορία στην αγορά 19 γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να τα απαγορεύσουν στο έδαφός τους. Πρόκειται για 11 προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής Μονσάντο, ενώ τα υπόλοιπα 8 είναι συμπαραγωγές της αμερικανικής Ντιπόντ και των γερμανικών Μπάγιερ και BASF. Η έγκριση αυτών των οργανισμών «τελούσε υπό αναστολή», καθώς δεν είχε δημιουργηθεί πλειοψηφία υπέρ τους σε επίπεδο κρατών μελών. Το νέο σύστημα, το οποίο πέρασε υπό ελληνικής προεδρίας πέρυσι (άλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης Σαμαρά) δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να πάρει απόφαση (σίγουρα υπέρ των μεταλλαγμένων) και από κει και πέρα το κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει την εξαίρεσή του όσον αφορά την καλλιέργεια. Όχι όμως και όσον αφορά τα προϊόντα που χωρίς έλεγχο διακινούνται εντός της ΕΕ…

Μαύρη εργασία…πέντε αστέρων

Δεν φτάνει που μέσω των διαφόρων προγραμμάτων εργοδοτικής επιδότησης του ΟΑΕΔ και του σύγχρονου δουλεμπορίου των βάουτσερ, οι ξενοδόχοι απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς στήριξης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αποτελούν και τους χώρους εργασίας με τα σημαντικότερα ποσοστά μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έπειτα από ελέγχους του ΣΕΠΕ το φαινόμενο αυτό έφτασε σε ποσοστά 40-50%. Δηλαδή, ένα στα δύο ξενοδοχεία του νομού απασχολούσαν προσωπικό χωρίς να δίνουν δεκάρα για να το ασφαλίσουν. Και μιλάμε για έναν κλάδο που, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία πενταετίας, εμφάνισε υψηλό περιθώριο κέρδους ως 26% και αύξηση κερδών το 2013.

Απολογητές της ΠΝΠ κατά «αριστεριστών»

Στο στόχαστρο της ιστοσελίδας ygeianet.gr που πρόσκειται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ Υγείας βρέθηκαν οι… «αριστεριστές», με εντιτόριαλ που σχολιάζει τις αντιδράσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση αρπάζει τα λεφτά των δήμων και των φορέων του Δημοσίου για την πληρωμή του χρέους. Ταυτίζει τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την Δεξιά και τον Πατούλη. Ένας νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός «αριστερής κοπής» έρχεται να αναλάβει το ξέπλυμα του κυβερνητικού έργου, όποιο κι αν είναι αυτό. Ξεχνούν μάλλον κάποιοι ότι στην επιλογή της αυτή η κυβέρνηση έχει σύμμαχο τους δανειστές και πως οι ίδιοι οι «θεσμοί» αφήνουν να διαρρεύσει με ικανοποίηση ότι η ΠΝΠ έγινε έπειτα από δική τους απαίτηση.

Δεν πληρώνει ο Άδωνις…

Ύστερα από δικαστικό αγώνα, πρώην εργαζόμενος στις επιχειρήσεις των αφων Γεωργιάδη δικαιώθηκε για την παράνομη απόλυσή του, καθώς το δικαστήριο έκρινε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς το ποσό των 10.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει βγει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο εργοδότης αρνείται να πληρώσει, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής. Να σημειωθεί ότι ο ακροδεξιός εκδοτικός οργανισμός είχε «απαλλαχθεί» από τον εργαζόμενο με τη γνωστή πατέντα της οικειοθελούς αποχώρησης, εμφανίζοντας στον ΟΑΕΔ, όπως αποδείχτηκε, χαρτί χωρίς την υπογραφή του εργαζομένου. Οι αφοι Γεωργιάδη, λοιπόν φαίνεται πως για τον εαυτό τους υιοθετούν το δόγμα «δεν πληρώνω», όταν πρόκειται για εργαζόμενούς τους…

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα