Log in

Registration

Camping «Αναιρέσεις»: Η νεολαία ετοιμάζεται για συλλογική απόδραση στο Δρέπανο

Posted: July 24, 2019 / in: Η Αλλη Οψη, κοινωνία, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Camping «Αναιρέσεις»: Η νεολαία ετοιμάζεται για συλλογική απόδραση στο Δρέπανο

 Ιωάννα Θώμου

Στη νεολαία, το άκουσμα της λέξης «Αναιρέσεις» συνειρμικά οδηγεί στα ιδιαίτερα επιτυχημένα φεστιβάλ που γίνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Κομοτηνή. Τα φεστιβάλ είναι κομμάτι ενός project που συνδυάζει τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας με μία δυναμική προσπάθεια για έναν άλλο πολιτισμό. Με πυρήνα του τις διάφορες Λέσχες «Αναιρέσεις» θεωρίας και πολιτισμού ανά πόλεις, το project «Αναιρέσεις» αποτελεί μία κοιτίδα θετικού αντιπαραδείγματος στον πολιτισμό που επιβάλλει η βιομηχανία του θεάματος. Από τον τρόπο διοργάνωσης μέχρι το τελικό πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, τα φεστιβάλ και τα κάμπινγκ των Αναιρέσεων χαρακτηρίζονται από συλλογική και αδιάκοπη, ανιδιοτελή δουλειά και μεράκι εκατοντάδων νέων αγωνιστών και αγωνιστριών πανελλαδικά. Αναιρώντας τα κυρίαρχα πρότυπα εμπορευματοποίησης του ελεύθερου χρόνου, επιδιώκεται η πραγματική ψυχαγωγία που βάζει σπίθες ανατροπής πριν την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Με τη σειρά της η διοργάνωση του Κάμπινγκ «Αναιρέσεις» εντάσσεται στο συνολικό εγχείρημα του project «Αναιρέσεις». Με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, το κάμπινγκ προσφέρει τη δυνατότητα αναψυχής σε μία όμορφη περιοχή, με συζητήσεις για την πολιτική, τον πολιτισμό, κοντινές εκδρομές αλλά και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (συναυλίες, πάρτι).

Γίνεται προσπάθεια ώστε το Κάμπινγκ «Αναιρέσεις» να είναι μια επιλογή φτηνών διακοπών για το καλοκαίρι με συνεχή προσπάθεια για σύνδεση του πολιτισμού με την καθημερινότητα της νέας εργατικής βάρδιας, καθώς ο στόχος είναι  η ενιαία ύπαρξη του project και τη σύνδεση του με τους εργατικούς αγώνες του μέλλοντος. Μέσα από τις συζητήσεις και τα workshops  θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση και σχεδιασμό, ανατροφοδότηση και αναστοχασμό.

Αυτό το κάμπινγκ δεν αποτελεί υπόθεση λίγων…

Μέσα από μια συνεχόμενη πορεία δεκατριών χρόνων, το Κάμπινγκ «Αναιρέσεις» επιστρέφει και φέτος. Αναιρώντας τον κυρίαρχο τρόπο των εμπορευματοποιημένων διακοπών, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) και το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλούν κάθε χρόνο την ανυπόταχτη νεολαία και τους εργαζόμενους στο Κάμπινγκ «Αναιρέσεις»: ένα δεκαήμερο συλλογικών, φτηνών αλλά και ποιοτικών διακοπών. Το φετινό κάμπινγκ θα πραγματοποιηθεί από τις 26/7 έως τις 5/8 στο Κάμπινγκ Plaka Beach στο Δρέπανο Αργολίδας, κοντά στο Ναύπλιο και θα περιλαμβάνει τα πάντα: τουρνουά σκάκι, θερινό σινεμά, stand-up comedy, συναυλίες, πάρτι, εκδρομές στις γύρω περιοχές, αλλά και πλούσιες πολιτικές εκδηλώσεις και workshops.

Το κάμπινγκ δεν αποτελεί υπόθεση λίγων, χορηγών, διαφημιστών, αλλά αποτελεί εικόνα απ’ το συλλογικά διαμορφωμένο μέλλον μας. Η διοργάνωση των «Αναιρέσεων» βασίζεται στο μεράκι και την πίστη πως μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, κάτι που οι οργανώσεις ΝΑΡ και νΚΑ το αποδεικνύουν κάθε χρόνο! Σε καιρούς που οι διακοπές είναι για λίγους και εκλεκτούς, κυρίαρχος στόχος είναι οι όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, για να μην αποκλείεται κανείς και καμία. Με άλλα λόγια, το κάμπινγκ συνδυάζει πληθώρα δραστηριοτήτων σε συστοιχία με τις επιθυμίες της πληττόμενης νεολαίας, την ίδια στιγμή που της παρέχει μία τιμή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.

Σε εποχές που οι διακοπές της νεολαίας δομούνται με βάση τα κυρίαρχα εμπορικά πρότυπα, οι «Αναιρέσεις» θέτουν στο κέντρο αυτής της προσπάθειας τον εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας, οικονομικό και απαλλαγμένο από στερεότυπα και εκτονωτικές μορφές διασκέδασης. Πρωταρχικός στόχος είναι να μπορούν όλοι και όλες όχι μόνο να διαμείνουν με άνεση στο κάμπινγκ, αλλά να νιώσουν κομμάτι αυτού, να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του, όχι μόνο σαν επισκέπτες. Στο Κάμπινγκ «Αναιρέσεις» δεν υπάρχουν αυτοί που δουλεύουν και οι φιλοξενούμενοι, αλλά είμαστε όλοι και όλες κομμάτι αυτού, κι αυτό επιτυγχάνεται με το να μην αποκλείεται κανείς και καμία για οικονομικούς λόγους. Η διαμονή στο κάμπινγκ κοστίζει 5 ευρώ/ημέρα, χωρίς να χρεώνεται επιπλέον η σκηνή και το αυτοκίνητο. Επιπλέον, θα παρέχεται ειδική κάρτα μέλους, με έκπτωση σε μαγαζιά της γύρω περιοχής.

Στα πλαίσια του κάμπινγκ, ο βασικός στόχος είναι να προταχθεί η συλλογικότητα. Σε εποχές που προτάσσεται ο ατομικός δρόμος και ο ανταγωνισμός, η καθημερινότητα θα έμοιαζε αφόρητη αν δεν μπορούμε να τη μοιραστούμε και να τη συνδημιουργήσουμε μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους/ες, τους συνεργάτες. Έτσι, παρ όλο που το κάμπινγκ φέτος λαμβάνει χώρα σε ιδιωτικό χώρο και δεν είναι εξ ολοκλήρου αυτό-οργανωμένο, οι εργασίες μέσα σε αυτό και τα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν θα είναι εξ ολοκλήρου προϊόν της φαντασίας και της εργασίας όλων όσων συμμετέχουν στο κάμπινγκ. Από την καθαριότητα του χώρου, τη λειτουργία του μπαρ, μέχρι τις βραδινές προβολές, τις εκδηλώσεις και τις εκδρομές. Γι’ αυτό, καλό είναι οι επισκέπτες να εφοδιαστούν με διάθεση και κατάλληλη ενδυμασία για να… δουλέψουν!

Ακόμη, στο Κάμπινγκ «Αναιρέσεις» λαμβάνει χώρα πλήθος πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων. Παράλληλα με τις στιγμές χαλάρωσης που προσφέρει η κατασκήνωση είναι η κατάλληλη ευκαιρία να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε από κοινού τόσο σχετικά με ζητήματα της επικαιρότητας, όσο και με συνολικότερες ανησυχίες των νέων. Μια σειρά από συζητήσεις, εκδηλώσεις,workshops, βιβλιοπαρουσιάσεις θα πλαισιώνουν καθημερινά τη ζωή στο κάμπινγκ, προσπαθώντας να καλύψουν μεγάλο μέρος από τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία: ιστορία των επαναστάσεων, εμφύλιος, εκπαίδευση, πόλεμος, ακροδεξιά, έμφυλη καταπίεση κ.α. Ιδιαίτερα σε μια χρονιά όπως η φετινή, στην κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Ναύπλιο θα υπάρξει η δυνατότητα για συνολική κουβέντα γύρω από την επικαιρότητα, τα αποτελέσματα των πολλαπλών εκλογικών μαχών, την προετοιμασία του αγώνα απέναντι στη νέα μορφή επίθεσης που φέρνει η κυβέρνηση ΝΔ και τον ρόλο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Μπορεί το καλοκαίρι να απαιτεί ξεκούραση και απόδραση από τα καθημερινά προβλήματα, ωστόσο, πολλοί βίαιοι νόμοι ψηφίζονται εντός του καλοκαιριού ακριβώς για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Και, φυσικά, αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να επιτρέψει στις «Αναιρέσεις» να αγνοήσουν τα προβλήματα «γιατί τώρα κάνουμε διακοπές».

Επιπλέον, για τους διστακτικούς όσον αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών στο κάμπινγκ, οι «Αναιρέσεις» έχουν φροντίσει και γι’ αυτό. Από τη μία, στον χώρο της παραλίας της Πλάκας, θα υπάρχει ειδική εγκατάσταση με ψυγεία και γκάζι, που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα μαγειρέματος. Έτσι, αν οι επισκέπτες έχουν μεράκι για την κουζίνα, μπορούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στην παραλία της Αργολίδας. Ακόμη, κάθε βράδυ, θα υπάρχει beach bar της διοργάνωσης, ώστε κανένας να μη μείνει διψασμένος, όσο καυτή και να είναι η ατμόσφαιρα.

Στα πλαίσια της ψυχαγωγίας θα υπάρχουν φυσικά, όπως κάθε χρόνο, εξορμήσεις αναψυχής και ιστορικού ενδιαφέροντος, πάρτι στο beach bar, dj set, ρεμπέτικο γλέντι καθώς και θερινό σινεμά.

Τέλος, χαρακτηριστικό στοιχείο του φετινού κάμπινγκ αποτελεί η καμπάνια προώθησης του, με τίτλο #RealHeroesEscape. Η φετινή διοργάνωση έρχεται να πρωτοτυπήσει στο κομμάτι της θεματικής ενότητας, καθώς το θέμα του είναι εμπνευσμένο από την καθημερινότητα των νέων, από τους πραγματικούς, δικούς μας ήρωες που τα βγάζουν εις πέρας με επιτυχία στην εντατικοποιημένη καθημερινότητα όπου ζουν και δουλεύουν. Η γραφιστική ομάδα της νΚΑ, υπεύθυνη και για το ποικίλο προεκλογικό υλικό, δημιούργησε τους «ήρωες» της νέας εργατικής βάρδιας. Οι ήρωες αυτοί δεν αποτελούν κομμάτι μιας ξεκομμένης καθημερινότητας από αυτήν της νεολαίας. Ίσα-ίσα, είναι η Saleswoman, μια τρομερή πωλήτρια που αντέχει σε εξαντλητικά ωράρια και ελαστικές συνθήκες εργασίας, ο Sir Vitoros, ένας εργαζόμενος σε μαγαζί εστίασης που εργάζεται δωδεκάωρα ανασφάλιστος, ο Study-Man, ένας φοιτητής που ζητά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και η Captain Engineer, μια νέα μισθωτή μηχανικός που δουλεύει εντατικά αλλά ελαστικά. Όλοι και όλες θα αποδράσουν από την κουραστική και σκληρή πραγματικότητα στο Κάμπινγκ «Αναιρέσεις», για να ξεκουραστούν, να διασκεδάσουν, να συσφίξουν σχέσεις, να συζητήσουν και να οραματιστούν από κοινού τρόπους να αναιρέσουν την υπάρχουσα πραγματικότητα.

Δεκαήμερο διακοπών με καθημερινό πλούσιο πρόγραμμα

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχει οριστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα για κάθε μέρα ξεχωριστά του κάμπινγκ. Το δεκαήμερο απόδρασης θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Ιουλίου με την άφιξη των κατασκηνωτών και την εναρκτήρια συνέλευση, για τη δρομολόγηση όλων των εργασιών του κάμπινγκ. Το Σάββατο 27 Ιουλίου θα γίνει  workshop βιβλιοπαρουσίασης του βιβλίου του Βασίλη Τσιράκη, Οι αλώβητοι, που μιλάει για τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου. Την Κυριακή 28 Ιουλίου το workshop: Μαρξιστικό εργαστήρι από την Λέσχη Αναιρέσεις: «Η ιστορία των επαναστάσεων», θα δώσει την ευκαιρία στους κατασκηνωτές να συζητήσουν τις επαναστάσεις του χθες και τα αποτελέσματά τους στο σήμερα. Η Δευτέρα 29 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στην επικαιρότητα με την εκδήλωση με τίτλο «ΑΟΖ: πολεμικός κίνδυνος και περιβαλλοντική καταστροφή».

Την Τρίτη 30 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει η συζήτηση για την λήξη της κορυφαίας καμπής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, με τίτλο «70 χρόνια από την ήττα του ΔΣΕ, τίποτα δεν τελείωσε όλα συνεχίζονται».

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες στο κάμπινγκ θα ταξιδέψουν σε κοντινό αξιοθέατο, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Σειρές vs ταινίες», με συμμετοχή και από το Smassing Culture.

Η Πέμπτη 1 Αυγούστου θα είναι αφιερωμένη στο πανεκπαιδευτικό κίνημα που ξέσπασε και κορυφώθηκε φέτος, με την πανεκπαιδευτική εκδήλωση «Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί ενάντια στην νέα επίθεση στην εκπαίδευση».

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, το workshop: Η περιφρούρηση του κινήματος ως συλλογική υπόθεση, θα συζητήσει για το επίκαιρο νομοσχέδιο για την παιδεία που φέρνει η νέα κυβέρνηση. Ακόμη, θα διεξαχθεί εκδήλωση με θέμα «Alt right, νεοφασισμός και άνοδος της ακροδεξιάς», με βάση το τελευταίο τεύχος των Τετραδίων Μαρξισμού.

Το Σάββατο 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση του  ΝΑΡ-νΚΑ με θέμα «Συζητάμε για την μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση που πρέπει να οργανώσουμε και για την αντικαπιταλιστική αριστερά που χρειαζόμαστε στη νέα φάση”, στην πόλη του Ναυπλίου.

Η Κυριακή 4 Αυγούστου είναι αφιερωμένη σε εργασία πάνω στην «Έμφυλη καταπίεση στον δρόμο, στο κίνημα στη δουλειά», ενώ οι νέοι εργαζόμενοι θα μας μιλήσουν για «Τo εργατικό κίνημα στη νέα φάση. Καθήκοντα και δυνατότητες».

Το κάμπινγκ θα λήξει με dj set και πάρτι αποχώρησης, ενώ όλες τις μέρες θα υπάρχουν διάφορα παράλληλα event διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Για τη φθηνότερη μετακίνηση των ενδιαφερόμενων θα υπάρξουν λεωφορεία από και προς το κάμπινγκ. Τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν ως εξής:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή 26/7,12 το μεσημέρι, από Μουσείο (Αθήνα), Δευτέρα 5/8, 11 π.μ., από Plaka Beach. Τιμή εισιτηρίου απλό: 10 ευρώ/με επιστροφή: 16 ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6986779759. Για δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 7 μ.μ.-9 μ.μ., Λέσχη Αναιρέσεων (Ιπποκράτους 175β και Λασκάρεως).

 

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα