Log in

Registration

Κλεάνθης Χαϊδευτός: Μεγάλο σκάνδαλο το φακέλωμα υπέρ των ΕΛΠΕ

Posted: September 24, 2017 / in: Συνεντευξη / Comments Off on Κλεάνθης Χαϊδευτός: Μεγάλο σκάνδαλο το φακέλωμα υπέρ των ΕΛΠΕ

Ο Κλεάνθης Χαϊδευτός είναι μηχανολόγος μηχανικός και συμμετέχει στη Λαϊκή Συνέλευση Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο «Δίκτυο 50», ενώ δραστηριοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο σκάνδαλο φακελώματος πολιτών της περιοχής από εταιρεία «επικοινωνίας» για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν ενώ η κυβέρνηση, μέσω του Γ. Σταθάκη, παρείχε κάλυψη.

Συνέντευξη στο Χρήστο Αβραμίδη

Γιατί τα ΕΛΠΕ προέβησαν σε μια τέτοια πολυδάπανη επιχείρηση, επικίνδυνη –όπως αποδείχθηκε– για την εικόνα της εταιρίας;

Το αν ήταν πολυδάπανη η έρευνα της εταιρείας Oneteam για τον λογαριασμό των ΕΛΠΕ δεν το γνωρίζουμε. Όταν δημοσιοποιηθεί αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψαν θα το μάθουμε. Θα μάθουμε φυσικά και τους όρους της σύμβασης αλλά και ποιοι την υπέγραψαν, καθώς και ποια μέλη του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ έδωσαν την εξουσιοδότηση. Από τα έγραφα της Oneteam, για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός της εταιρείας, για τον επηρεασμό των δημοτικών αρχών και των βουλευτών της περιοχής καθώς και ο σχεδιασμός για την δημιουργία ολόκληρου «στρατού» κρυφών ή φανερών υποστηρικτών της εταιρείας.
Υπάρχουν καταγραφές τηλεφώνων, φωτογραφιών απλών πολιτών, παρακολούθηση κάθε σχετικής ανάρτησης στο φέισμπουκ, στο διαδίκτυο και σε κάθε μέσο ενημέρωσης καθώς και φυσική παρακολούθηση. Όλα αυτά αποτελούν τα στοιχεία του παρακρατικού μηχανισμού. Στο συγκριμένο έγγραφο, η παρακολούθηση χαρακτηρίζεται ως «χαρτογράφηση».

Στους «χαρτογραφημένους» περιλαμβάνονται απλοί πολίτες, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, κινήσεις πολιτών, επιχειρηματίες της περιοχής που αντιδρούν στις «σκανδαλώδεις χάρες» υπέρ των ΕΛΠΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο μέλη του «Δικτύου 50» διότι έχουν προβεί στο «έγκλημα» να κατηγορήσουν ανοιχτά τα ΕΛΠΕ ως κύριους ρυπαντές στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Για το πρόσωπο μου υπάρχουν έξι διαφορετικές αναφορές.

Ιδιαίτερα απαξιωτικοί είναι οι χαρακτηρισμοί για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, για τα οποία υπάρχει πλήρης «χαρτογράφηση». Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές: «είναι δεξιός έχει καλή σχέση με την ΠΚΜ, δείχνει να ελέγχει στην κατάσταση», «είναι από τους πλέον ακραίους και λαϊκιστές, καταγγέλλει ανοικτά τα ΕΛΠΕ», «πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είναι σχετικά μετριοπαθής», «ήσσονος σημασίας παράγοντας κινούμενος σε λογική ΚΚΕ (για όλα φταίει το κεφάλαιο, άρα και τα ΕΛΠΕ), τα οποία όμως δίνουν δουλειές γι΄αυτό κρατάμε ισορροπίες», «προκαλεί θόρυβο με τις παρεμβάσεις/αντιδράσεις του σε εκδηλώσεις με θέμα την δυσοσμία».

Ποιο είναι το διακύβευμα στη Δυτική Θεσσαλονίκη;

Για πρώτη φορά, μέσα από τα στοιχεία της έκθεσης της Οneteam, δημοσιοποιείται άγνωστη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με ειδικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη κυβέρνηση (Hysplit) για την μεταφορά σε μεγάλη απόσταση ρύπων από βιομηχανικές μονάδες, η οποία ενοχοποιεί τα ΕΛΠΕ ως ρυπαντή στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όταν πνέουν δυτικοί άνεμοι.

Το διακύβευμα της υπόθεσης είναι κάτι πολύ κλασικό. Μπορεί να είναι τα κέρδη μιας μεγάλης εταιρείας πάνω από την ποιότητα ζωής εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων μιας περιοχής; Όλοι οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης γνωρίζουν πως τα ΕΛΠΕ είναι ο κύριος ρυπαντής της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Για να πει όμως κάποιος κάτι τέτοιο με βεβαιότητα χρειάζονται στοιχεία μετρήσεων. Ποιος όμως διενεργεί τις μετρήσεις; Το Ελληνικό Δημόσιο που ταυτόχρονα, μαζί με την οικογένεια Λάτση, είναι και μέτοχος των ΕΛΠΕ…

Ελπίζω σύντομα η δικαιοσύνη να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, έχει εδώ και χρόνια τη μικρότερη πληρότητα μετρήσεων στην Ελλάδα ή είναι χαλασμένος για μεγάλα διαστήματα. Να ανακαλύψει, γιατί η σκόνη από την Σαχάρα, πέφτει, από όλη την Ελλάδα, εντονότερα στο Κορδελιό και την Ελευσίνα. Επίσης να διερευνήσει τον φωτογραφικό διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τους μετρητές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ανακάλυψε η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων το 2016.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από το 2001 έως το 2012 το 46,82% των ημερών της ζωής του έχει περάσει κάθε κάτοικος του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, με την ημερήσια τιμή των μικροσωματιδίων PM10, πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και επιπλέον έχει ζήσει και άλλες 580 ημέρες με υπέρβαση του ορίου για την προστασία της υγείας, που αφορά το όζον.

Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου τα Ελληνικά Πετρέλαια κατηγορούν την εταιρία επικοινωνίας ότι φακέλωνε χωρίς να έχει γνώση η εταιρία. Ισχύει αυτό;

Ο ισχυρισμός της διοίκησης των ΕΛΠΕ ότι το αποκαλυπτικό κείμενο αποτελεί δημιούργημα της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας δεν ευσταθεί, διότι ανάμεσα στα επισυναπτόμενα αρχεία περιλαμβάνεται και έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τα ΕΛΠΕ, με τη σφραγίδα των ΕΛΠΕ, σχετικά με μία καταγγελία για ένα ρυπαντικό συμβάν το 2015, το οποίο μόνο η ίδια η εταιρεία μπορεί να έχει στην κατοχή της.

Επίσης, οι καταγραφές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής στο τηλεφωνικό κέντρο των ΕΛΠΕ, είναι αδύνατο να έχουν περάσει από μόνα τους στην κατοχή της Οneteam. Τα ΕΛΠΕ έδωσαν το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην Oneteam, δεν χωρά αμφιβολία.

Πώς αντέδρασαν οι αρχές στην καταγγελία σας;

Από το βράδυ της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου είχα ενημερώσει για το γεγονός του φακελώματος την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για το τι έπραξε μέχρι σήμερα και για το τι συνέβη ακριβώς εκείνο στο βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης θα ενημερωθούμε επίσημα σε λίγες μέρες στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Σκουρλέτη, στην απάντησή του στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες. Για το θέμα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, θα διενεργήσει έρευνα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ έχει διατάξει έρευνα και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου αποφάσισε ομόφωνα να ενημερώσει όλους τους φορείς, καθώς και να στείλει το θέμα στην δικαιοσύνη για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ή αστικών ευθυνών.

Ο Γ. Σταθάκης έσπευσε να καλύψει τα ΕΛΠΕ
Η τρόικα είναι πλασιέ μικρών και μεγάλων συμφερόντων

Τι στάση είχε το αρμόδιο υπουργείο;

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, ενώ καταδίκασε την ενέργεια του φακελώματος, έσπευσε να αποενοχοποιήσει τη διοίκηση των ΕΛΠΕ από το σκάνδαλο. Ελπίζω εφόσον διαβάσει το πλήρες κείμενο της έκθεσης να επανατοποθετηθεί. Εντυπωσιακότερο βέβαια γεγονός είναι πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, παρότι βουλευτής Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα, δημόσια τουλάχιστον, δεν έχει πάρει θέση.

Αυτή τη στιγμή αιωρείται μία απειλή για νομική δίωξη εις βάρος σας αλλά και του newreport που ανέδειξε το θέμα. Βιώσατε στοχοποίηση;

Θέλω να ευχαριστήσω τη δημοσιογράφο Κάτια Νταβράνη και το newreport που τόλμησαν και ανέδειξαν το θέμα. Ελάχιστοι δημοσιογράφοι ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Ο καθένας έχει βέβαια το δικαίωμα να προσφύγει στα ποινικά αλλά και αστικά δικαστήρια για όποιο θέμα επιθυμεί. Για το αν έχω βιώσει στοχοποίηση ήδη έχω πει ορισμένα πράγματα στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, περισσότερα στον εισαγγελέα που μέχρι σήμερα δεν με έχει καλέσει ως μάρτυρα. Συμβαίνουν διάφορα περίεργα πράγματα τις τελευταίες ημέρες. Κλειδί στο να χυθεί άπλετο φως αποτελεί μία άλλη υπόθεση, άγνωστη στους περισσότερους, που ήδη εξετάζει η δικαιοσύνη.

Με αφορμή ένα άλλο περιβαλλοντικό ζήτημα, αυτό στις Σκουριές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δήλωση υπέρ της εταιρίας και επικαλέστηκε το μνημόνιο «συνεργασίας» προκειμένου να υπάρχει «θετικό επενδυτικό κλίμα». Πως επηρεάζει το συγκεκριμένο πλαίσιο τις πολιτικές στη Δυτική Θεσσαλονίκη;

Μεγάλα τμήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν ήδη ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εν ενεργεία στρατόπεδα Παπακυριαζή στον Εύοσμο και Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους, καθώς και όσο και αν φαίνεται περισσότερο παράξενο πέντε σχολεία, δύο γήπεδα και μία …εκκλησία. Πέραν των μεγάλων εκτάσεων των πρώην ΔΕΚΟ που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κλπ υπάρχουν άλλα δύο ακίνητα που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, με ιδιαιτέρα μεγάλη σημασία. Πρόκειται για το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και το κτίριο της ΔΟΥ Σταυρουπόλεως, τα οποία και τα δύο βρίσκονται στην περιοχή του Ευόσμου. Είναι τα δύο από τα 28 ακίνητα από την αγοροπωλησία των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των εισαγγελικών αρχών ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 500 εκ. ευρώ. Σοβαρές ευθύνες είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στο ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι επέτρεψαν την πώληση αυτή, που όχι μόνο δεν μειώνει το δημόσιο χρέος αλλά αντίθετα το αυξάνει. Είναι μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζεται η τρόικα ως θεσμός. Ο όρος του πλασιέ μεγάλων και μικρών συμφερόντων της αρμόζει καλύτερα. Είναι επένδυση η πώληση πέντε σχολείων και μιας εκκλησίας;

Tags:

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα