Log in

Registration

Με πλούσιο διάλογο ξεκινά το 4ο συνέδριο της νΚΑ

Posted: January 10, 2017 / in: 4ο Συνέδριο νΚΑ / Comments Off on Με πλούσιο διάλογο ξεκινά το 4ο συνέδριο της νΚΑ

ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στην τελική ευθεία για το 4ο Συνέδριό της βρίσκεται η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Οι εργασίες ξεκινούν την Παρασκευή 13 Γενάρη στην Αθήνα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Γενάρη, με τη διαδικασία ψηφοφορίας για τις θέσεις και την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, καθώς και την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Μετά από τρεις μήνες γόνιμου και συντροφικού διαλόγου, στόχος είναι η ανώτατη πανελλαδική διαδικασία της οργάνωσης να αποτελέσει σημαντική συμβολή στην αναγκαία ανασυγκρότηση των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων, αλλά και ευρύτερα στην υπόθεση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. Πέρα από τις θέσεις του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου κατατίθεται προς ψήφιση και εισηγητική πρόταση θέσεων από 19 συντρόφους και συντρόφισσες, σε μια προσπάθεια πιο πλέριας και ουσιαστικής συζήτησης των μεγάλων ζητημάτων της εποχής μας.

Το 4ο Συνέδριο της νΚΑ διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή που σηματοδοτεί μια ποιοτικά νέα στροφή της ταξικής πάλης. Η συνέχιση της καπιταλιστικής κρίσης και της επέλασης των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», αλλά και το ανοιχτό πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο έχουν μεταβάλλει την κατάσταση στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες αλλά ανοίγοντας και νέες δυνατότητες. Μεγάλο μέρος του διαλόγου εν όψει του Συνεδρίου επικεντρώνεται ως εκ τούτου στην επανεκτίμηση όλης της προηγούμενης περιόδου, αναγνωρίζοντας πως καμία μάχιμη πολιτική γραμμή παρέμβασης δεν μπορεί αποβεί νικηφόρα χωρίς την αποτίμηση και την αξιοποίηση των θετικών και των αρνητικών συμπερασμάτων της προηγούμενης εμπειρίας. Άλλωστε, κάθε νέα κινηματική και επαναστατική απόπειρα είναι ταυτόχρονα τομή και συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών. Έρχεται να συνεχίσει και να αναπτύξει την κληρονομιά τους, αλλά και να αντιπαρατεθεί με τις αδυναμίες και τα όριά τους.

Παράλληλα, στην καρδιά της συζήτησης βρίσκεται η στόχευση για την ενίσχυση και την ανασυγκρότηση του κινήματος της νεολαίας, ώστε να μπορέσει η νέα γενιά να βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αναμέτρησης. Συνεκτικό στοιχείο που διαπερνά εξάλλου και τα δύο κείμενα που κατατίθενται προς ψήφιση είναι η αγωνία για το πως θα μπορέσει η νεολαία να λειτουργήσει καταλυτικά το επόμενο διάστημα τόσο για την ενδυνάμωση και τη νίκη των αγώνων, όσο και για την αλλαγή των συσχετισμών στην κοινωνία ενισχύοντας τις αντικαπιταλιστικές, επαναστατικές τάσεις. Η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από κάθε κομμάτι της (μαθητές, φοιτητές-σπουδαστές, νέα βάρδια), περιλαμβάνει βήματα για κάθε επιμέρους κίνημα, αλλά και μια συνολική λογική και απεύθυνση για το σύνολό της νέας γενιάς. Βασικό σταθμό σε αυτήν την υπόθεση αποτελεί η εργατική στροφή της παρέμβασής μας και η αναζήτηση δρόμων για τη συγκρότηση ενός νεολαιίστικου κινήματος εργατικής κατεύθυνσης και αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από το φοιτητικό κίνημα και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), τον «Ανυπόταχτο Μαθητή» και τη συστηματική παρέμβασή μας στη νέα εργατική βάρδια (Attack, Λάντζα, Radical IT κτλ) αποτελούν πολύτιμη πρώτη ύλη και βάση για τη συζήτησή μας.

Επιπρόσθετα, κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι η επανοηματοδότηση του σύγχρονου ρόλου της επαναστατικής κομμουνιστικής οργάνωσης και συνολικά της επαναστατικής πρωτοπορίας. Αποτελεί διακύβευμα για το επαναστατικό ρεύμα σήμερα να συνδεθεί και να εκφράσει τις υποβόσκουσες νεολαιίστικες αντισυστημικές διαθέσεις, να συμβάλει στην ενίσχυση και περαιτέρω πολιτικοποίηση τους, για την εμφάνιση ενός σύγχρονου και μαζικού αντικαπιταλιστικού ρεύματος στη νεολαία. Ταυτόχρονα, η αναζήτηση ενός νέου κομμουνιστικού μέλλοντος και η στράτευση σε μια ιστορική και παγκόσμια υπόθεση συνιστούν καθοριστικό κρίκο για την υπέρβαση του ΤINA που εγκλωβίζει τη νέα γενιά.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες διεξάγεται η συζήτηση με ενωτικό και συνθετικό πνεύμα, προκειμένου η επόμενη μέρα να μας βρει μάχιμους και ικανούς να δώσουμε νέα πνοή στους αγώνες. Ευελπιστούμε πως τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί μας συναντούν τις αγωνίες της πολυσυζητημένης και συνάμα λαβωμένης γενιάς της κρίσης. Επιδιώκουμε τέλος, η συλλογική μας αυτή διαδικασία να επικοινωνήσει με όλο εκείνο το αγωνιστικό δυναμικό που αναζητά διέξοδο από το σημερινό τοπίο της απογοήτευσης, με όσους και όσες αναγνωρίζουν την ελπίδα στο ρεαλισμό της ανατροπής στοχεύοντας σε μια νέα ουτοπία που μπορεί να αναβλύσει από τις δυνατότητες της συγκλονιστικής και μετέωρης εποχής μας.

Αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα

Στην τελευταία εβδομάδα εισέρχεται ο προσυνεδριακός διάλογος, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προς το 4ο Συνέδριο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Εδώ και περίπου τρεις μήνες λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις των Οργανώσεων Βάσης πανελλαδικά, στις οποίες παρουσιάζονται και τίθενται προς συζήτηση τόσο οι Θέσεις του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου όσο και το εισηγητικό κείμενο Πρότασης Θέσεων που καταθέτουν 19 σύντροφοι και συντρόφισσες σαν συμβολή στο διάλογο. Στο κρίσιμο μεταίχμιο της ιστορικής περιόδου που διανύουμε, επιδιώκεται μέσα από γόνιμη συζήτηση και αντιπαράθεση να κατανοηθεί βαθύτερα η εποχή, να επιχειρηθεί η αποτίμηση της συλλογικής εμπειρίας, αλλά και να τεθούν νέες βάσεις για το νεολαιίστικο κίνημα.
Μετά από πλούσια κουβέντα, με τρεις γύρους διαδικασιών, αναμένεται τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί ο τελευταίος κύκλος συνεδρίασης των Ο.Β. για την εκλογή των αντιπροσώπων. Στο Συνέδριο, που αποτελεί και το ανώτατο συλλογικό όργανο της οργάνωσης, θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι από όλες τις οργανώσεις της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, από όλες τις μεγάλες πόλεις και περιοχές της χώρας.

Κομβική στόχευση για τη νΚΑ είναι εξάλλου η συλλογική της αυτή διαδικασία να αποτελέσει την κορύφωση μίας ζωντανής και «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση όχι μόνο εντός της, αλλά και στα πλαίσια ενός ευρύτερου νεολαιίστικου δυναμικού ριζοσπαστικής αναζήτησης. Φιλοδοξούμε το 4ο συνέδριο να σηματοδοτήσει ένα πραγματικό γεγονός για τον κόσμο του αγώνα, για τη νεολαία της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αναφοράς. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν διοργανωθεί με ιδιαίτερη επιτυχία μία σειρά από ανοιχτές συσκέψεις και εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε μία σειρά από άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα) όπου παρουσιάστηκαν τα βασικά ερωτήματα και οι κατευθύνσεις των κειμένων. Παράλληλα, έχουν διακινηθεί μαζικά στην αγωνιζόμενη νεολαία και τα δύο συνεδριακά ντοκουμέντα.

Τέλος, το γόνιμο διάλογο εμπλουτίζουν και μία σειρά από κείμενα συμβολής από συντρόφους και συντρόφισσες που καταθέτουν τις απόψεις τους γραπτά σε μία προσπάθεια ενίσχυσης και ανάπτυξης της συζήτησης. Όλα τα σχετικά κείμενα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της νΚΑ, η οποία ενημερώνεται καθημερινά (www.nka.gr).

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα