Μαχητικά συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές, η οποία απασχολεί περίπου 4 εκατ. ανθρώπους, με μισθούς πείνας, της τάξης των 75 δολαρίων τον μήνα, προσφέροντας πάμφθηνα προϊόντα σε γνωστές δυτικές αλυσίδες, οι οποίες στη συνέχεια τα πουλούν με τεράστιο περιθώριο κέρδους. Οι αυξήσεις κατά 60% που τους πρόσφερε η κυβέρνηση και η βίαιη και αιματηρή καταστολή δεν τους πτοούν.
Ο Μακρόν καταργεί τη Βουλή
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 16 (!) φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει χρησιμοποιήσει η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, το άρθρο 49 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο και να προωθεί τα νομοσχέδιά της χωρίς πολιτική αντιπαράθεση και ψηφοφορία — με το διακύβευμα, αυτή τη φορά, να αφορά το υπόλοιπο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2024. Όπως είναι φανερό, με αυτή την πρακτική παρακάμπτεται η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στις προηγούμενες εκλογές, με τη βοήθεια μιας διάταξης η οποία έχει σχεδιαστεί γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Συνυπολογίζοντας, δε, και την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα διατάξεων που διευκολύνουν την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επ’ αόριστο διατήρησή της, εύκολα συνειδητοποιεί κανείς τη μετάλλαξη των αστικών δημοκρατιών της Ευρώπης.
Τύφλα να έχει η ακροδεξιά!
Αδίστακτη και κυνική είναι η ακροδεξιά υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπρέιβερμαν. Η (ινδικής καταγωγής) πρωτεργάτης της επαίσχυντης συμφωνίας με τη Ρουάντα για την «εξαγωγή» προσφύγων και μεταναστών και της ύπαρξης ενός πλοίου-φυλακή για την απομόνωσή τους, ξαναχτύπησε βάζοντας στο στόχαστρό της ακόμη και την αστυνομία του Λονδίνου, την οποία κατηγόρησε για φιλοπαλαιστινιακή στάση, επειδή επέτρεψε την πραγματοποίηση της μεγάλης συγκέντρωσης αλληλεγγύης η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο! Νωρίτερα, η Μπρέιβερμαν είχε στρέψει τα πυρά της κατά των αστέγων του Λονδίνου, κατηγορώντας τους ότι καταλαμβάνουν και βρομίζουν τους δρόμους με τα αντίσκηνά τους, έχοντας επιλέξει να μένουν εκεί όχι από ανάγκη, αλλά ως «τρόπο ζωής» — προαναγγέλλοντας μέτρα καταστολής σε βάρος τους. Μπροστά στην Μπρέιβερμαν –που δεν αποκλείεται να την δούμε και επικεφαλής των Τόρις– η ακροδεξιά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει.
Πολιτική κρίση στην Πορτογαλία
Μάλλον απρόσμενη, τουλάχιστον για τους περισσότερους, ήταν η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Πορτογαλία, με την παραίτηση του πρωθυπουργού και επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα. Άλλωστε, μετά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή που είχε διασφαλίσει στις εκλογές του 2022, στις οποίες «λεηλάτησε» τους μέχρι τότε πρόθυμους συμμάχους του Αριστερού Μπλοκ και του ΚΚ Πορτογαλίας, ελάχιστοι πίστευαν ότι δεν θα έβγαζε μια άνετη τετραετία, ειδικά καθώς είχε και μια «προίκα» αρκετών δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η σπουδή του Κόστα να μετατρέψει τη χώρα του σε ένα απέραντο ορυχείο (κυρίως λιθίου) και σε κέντρο υποστήριξης της «πράσινης οικονομίας» της ΕΕ, αδιαφορώντας για τις τεράστιες και καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον έκαναν… απρόσεκτο και τον εξέθεσαν σε σκάνδαλα. Ας μην ανησυχούν, πάντως, οι οπαδοί της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Χαμένος δεν θα πάει.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.11.23)