Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι η κατάσταση με την Covid-19 στην Κίνα, η οποία βιώνει καθυστερημένα την τραγωδία που έζησαν πολλές χώρες το 2020-21. Φυσικά, ΗΠΑ και ΕΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν, επιχειρώντας να σβήσουν τα δικά τους χάλια και εγκλήματα. Όσο για τους περιορισμούς που επιβάλλουν στους Κινέζους ταξιδιώτες, δεν συνιστά επιστημονικά επιβεβλημένη κίνηση, αλλά πολιτική απόφαση.
Κρέας για τα κανόνια ενός άδικου πολέμου
Ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα δέχθηκε η Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τον θάνατο δεκάδων (αν όχι εκατοντάδων) στρατιωτών στο Ντονμπάς από πυραυλική επίθεση στον στρατώνα τους, λίγα λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου. Πέρα από τις απώλειες, το πλήγμα αφορά άμεσα και το ηθικό του στρατού και συνολικά της ρωσικής κοινωνίας, καθώς επρόκειτο κυρίως για έφεδρους που είχαν σταλεί πρόσφατα στο μέτωπο, στο πλαίσιο της «μερικής επιστράτευσης». Η προσπάθεια της Μόσχας να ρίξει σε αυτούς το φταίξιμο –επειδή χρησιμοποιούσαν μαζικά κινητά τηλέφωνα και οι Ουκρανοί (ή οι Αμερικανοί) κατάφεραν να τους εντοπίσουν– όχι απλώς δεν αμβλύνει τις εντυπώσεις, αλλά πιθανώς να εντείνει και την οργή. Οι στρατιώτες αυτοί (και αυτοί, για την ακρίβεια) έγιναν κυριολεκτικά κρέας για τα κανόνια και τους πυραύλους σε έναν άδικο γι’ αυτούς πόλεμο.
«Φορτώνουν» τον Ζελένσκι με νέα όπλα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα. Εκτός των άλλων, φροντίζουν γι’ αυτό οι μέντορες του Ζελένσκι στη Δύση, που τον «φορτώνουν» διαρκώς με νέα οπλικά συστήματα — και μάλιστα, με διαρκώς πιο εξελιγμένη τεχνολογία και δυνατότητες. Έτσι, οι Αμερικανοί του έδωσαν μια συστοιχία Πάτριοτ, που θεωρούνται κάτι ανάλογο με τους ρωσικούς S-300 και S-400, καθώς και θωρακισμένα οχήματα μάχης, ανάλογα με αυτά που χρησιμοποίησαν στις εισβολές τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όλο και πιο δυναμικά μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Γάλλοι, ενώ οι Γερμανοί σκέφτονται να προσφέρουν ακόμη και τανκς τύπου Λέοπαρντ. Δεν χωράει αμφιβολία, πλέον, ότι στα μέτωπα αυτού του πολέμου οι Ρώσοι έχουν απέναντί τους το ΝΑΤΟ με στολές Ουκρανών, οι οποίοι θεωρούνται άλλωστε πιο «αναλώσιμοι», ενώ πεθαίνουν και για… καλό σκοπό: την υπεράσπιση της πατρίδας.
ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Μ’ ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια
Οι στόχοι που υπηρετούν οι ΗΠΑ και συνολικά οι ΝΑΤΟϊκοί με τη στάση τους είναι πολλαπλοί: Ξεφορτώνονται το στοκ τους σε όπλα για να κατασκευάσουν νέα και πιο ακριβά, δοκιμάζουν τις αντοχές και τις δυνατότητες της Μόσχας, στέλνουν μηνύματα και θέτουν διλήμματα στους συμμάχους της — κυρίως την Κίνα και την Ινδία. Ταυτόχρονα, συντηρούν και ενισχύουν το αφήγημα της σύγκρουσης ανάμεσα στον κόσμο της δημοκρατίας και τον κόσμο του αυταρχισμού, εμφανιζόμενοι ως «ιππότες» του πρώτου. Έτσι, πέρα από όλα τα άλλα, επιχειρούν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους και για τον συγκεκριμένο πόλεμο, να συγκαλύψουν τον διαρκή βιασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, να μεταθέσουν την προσοχή από την οικονομική κρίση και την ένταση της εκμετάλλευσης σε ένα «γήπεδο» που θεωρούν ότι είναι προνομιακό γι’ αυτούς.
Δημοσιεύτηκε στις 7.1.23