Ο Πετρ Πάβελ, πρώην αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ, είναι ο νέος πρόεδρος της Τσεχίας, η οποία πλέον αναμένεται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Εκεί όπου εκατοντάδες νέοι άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στις μάχες, ειδικά στο Ντόνετσκ και γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, την οποία ο ιδρυτής των μισθοφόρων της ρωσικής Wagner χαρακτήρισε κυνικά «κρεατομηχανή». Και τα χειρότερα έρχονται…
ΗΠΑ-Κίνα: Πόλεμος το 2025;
Πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα το 2025 πρόβλεψε ένας τετράστερος Αμερικανός στρατηγός, υπεύθυνος για τις αερομεταφορές και τον ανεφοδιασμό, που έχει στις διαταγές του 50.000 στρατιώτες και πάνω από 500 αεροσκάφη. «Ελπίζω να κάνω λάθος. Το ένστικτό μου, όμως, μου λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025», αναφέρει σε υπόμνημα που έστειλε στους αξιωματικούς του την περασμένη εβδομάδα, καλώντας τους να ετοιμαστούν καταλλήλως και να εντείνουν τις ασκήσεις ετοιμότητας. Αιτιολόγησε δε την εκτίμησή του σημειώνοντας ότι το 2024 διεξάγονται προεδρικές εκλογές τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ταϊβάν και το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, άλλο κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε κάνει λόγο για επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν πριν τα τέλη της δεκαετίας και πιθανώς ως το 2026. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία;
ΝΑΤΟ: Απειλή η συμμαχία Μόσχας-Πεκίνου
Την ίδια στιγμή, κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, η οποία ξεκινά την υλοποίηση του μεγαλύτερου μεταπολεμικού εξοπλιστικού προγράμματος (πετώντας στα σκουπίδια της ιστορίας το σύνταγμα της «μη εμπλοκής»), ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την Κίνα και την προσέγγισή της με τη Ρωσία απειλή και πρόκληση και για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τονίζοντας ότι αυτή είναι αποφασισμένη να μην περιορίζεται στον «χώρο ευθύνης» που ορίζουν το καταστατικό και το όνομά της. Όσο για τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επισκέφθηκε τις Φιλιππίνες, όπου υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία, που δίνει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν εννιά βάσεις στο έδαφος της χώρας. Όπως συνέβη και με τη Ρωσία, το σχέδιο για την περικύκλωση της Κίνας προχωρά και επιταχύνεται, αναμένοντας την (μάλλον προδιαγεγραμμένη…) αντίδραση του Πεκίνου.
ΗΠΑ-ΕΕ: Στο στόχαστρο (και) το Ιράν
ΗΠΑ και ΕΕ σκληραίνουν όμως τη στάση τους και απέναντι στην Τεχεράνη, θεωρώντας προφανώς ότι έχει ενταχθεί οριστικά στον «άξονα» Μόσχας και Πεκίνου. Ενδεικτικό είναι ρεπορτάζ των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα τηρούσαν πιο διαλλακτική στάση στο συγκεκριμένο μέτωπο, σχεδιάζουν να χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση τους «Φρουρούς της Επανάστασης». Κάτι τέτοιο, όπως είναι προφανές, θα ανατινάξει τις περισσότερες γέφυρες με το καθεστώς του Ιράν, οδηγώντας τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης — την πρωτοβουλία για την οποία ίσως πάρει κάποια άλλη χώρα, όπως το Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία επίσης ελέγχεται από τη Δύση, κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα την Τεχεράνη για παραβίαση των όρων που προβλέπει η συμφωνία για τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.
Δημοσιεύτηκε στις 4.2.23