Δημήτρης Σταμούλης
Μέγα πλήθος παντού
«Τεράστια διαδήλωση»! «H μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών»! Σχεδόν πανομοιότυπες είναι οι ανταποκρίσεις που ήρθαν στο Πριν από κάθε γωνιά της χώρας για τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης, που παρά το ότι προκηρύχθηκε μόνο από τοπικά Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και κάποιες ομοσπονδίες, έλαβε πανελλαδική και πανεργατική διάσταση, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια χωρίς την σφραγίδα της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της οποίας προτίμησε να περάσει τον χρόνο της στο… Καβούρι, προετοιμάζοντας το 38ο συνέδριο.
Ανθρώπινα ποτάμια, με τη νεολαία, τους φοιτητές και τους μαθητές μπροστάρηδες, κατέκλυσαν τους δρόμους από τον Έβρο και τη Φλώρινα, μέχρι τη Λέσβο και την Κρήτη, καθώς δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις διαδήλωσαν για το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτή η εντυπωσιακή «εισβολή» του λαού στο προσκήνιο των εξελίξεων, η άρνηση ενός ρόλου… survivor στη φονική ζούγκλα του σύγχρονου καπιταλισμού που όλα τα ξεπουλάει με σκοπό το κέρδος και ειδικά η μαζική και ανυποχώρητη στάση της νέας γενιάς και οι φόβοι για δυνάμει τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, οδήγησαν την κυβέρνηση να επιστρατεύσει ξανά την ωμή κρατική καταστολή. Με μπλόκα της ΕΛΑΣ στην Αθήνα, σε πολλούς δρόμους, με ελέγχους σε νέους που προσερχόταν στις συγκεντρώσεις, με κλούβες και Αίαντες νερού σε πολλά σημεία, με «καραούλια» των ΟΠΚΕ ακόμα και κοντά στα γραφεία του ΝΑΡ.
Η απεργία σημείωσε απόλυτη επιτυχία στις μεταφορές, στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ, σε μετρό και ΗΣΑΠ (λειτούργησαν μόνο για να εξυπηρετήσουν τους διαδηλωτές και μάλιστα με ανοιχτές τις μπάρες για δωρεάν επιβίβαση!), τα τρένα για άλλη μια μέρα δεν κινήθηκαν, ενώ και όλα τα πλοία έδεσαν κάβους. Σημαντικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία είχε η εκπαίδευση, η υγεία και άλλοι κλάδοι του Δημοσίου.
Η συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν μεγαλειώδης, καθώς θύμιζε ανάλογες πανεργατικές απεργίες της περιόδου 2010-12 και τον απεργιακό σεισμό κατά του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Γιαννίτση το 2001
Η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας ήταν μεγαλειώδης με πολλούς να την συγκρίνουν με τις ανάλογες πανεργατικές απεργίες της περιόδου 2010-12, ακόμα και με τον απεργιακό σεισμό που οδήγησε στην απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Γιαννίτση το 2001 και την παραίτηση του τότε υπουργού Εργασίας. Μπορεί ουσιαστικά να υπήρχαν τέσσερις συγκεντρώσεις, στα Χαυτεία από πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, στα Προπύλαια από το ΠΑΜΕ, στην Κλαυθμώνος από ΑΔΕΔΥ και κατευθείαν στο Σύνταγμα από το ΕΚΑ, ωστόσο το πλήθος του κόσμου ήταν τόσο μεγάλο που μέχρι τη 1 το μεσημέρι είχαν κατακλυστεί από κόσμο το Σύνταγμα και όλοι οι γύρω δρόμοι, όλη η Πανεπιστημίου έως την Ομόνοια και όλη η Σταδίου, ενοποιώντας σε μια μεγάλη λαοθάλασσα την απεργιακή κινητοποίηση. Η ΕΛΑΣ έκανε λόγο για 40.000 διαδηλωτές υποβαθμίζοντας σαφώς τον τεράστιο όγκο της συγκέντρωσης, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις προσέγγισε τις 100.000, σε μια απεργιακή διαδήλωση που ήταν σαφώς η μεγαλύτερη της δεκαετίας. Η πυκνότητα του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που πολλά τμήματα της συγκέντρωσης ήταν κυριολεκτικά αδιάβατα, κι αυτό παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και ΕΛΑΣ σκαρφίστηκαν να κλείσουν πέντε (!) σταθμούς του μετρό για να παρεμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο. Η διαδήλωση κινήθηκε τόσο αργά που στο κέντρο υπήρχε κόσμος επί 3,5 ώρες!
Στη συγκέντρωση που έγινε στα Χαυτεία συμμετείχαν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως: ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, Περικλής, Αριστοτέλης και Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ΠΕΝΕΝ, ΣΕΡΕΤΕ, ΣΥΒΧΨΑ, ΣΕΦΚ, ΕΛΓΟ Δήμητρα, Συντονιστικό Αναπληρωτών, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικές συλλογικότητες όπως Λάντζα, Labour, Αttack και Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση, η Sabbat κ.α. Στα Χαυτεία ήταν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με μαζικό μπλοκ, το ΕΕΚ, η Ροσινάντε κ.α. Πολύ μεγάλη ήταν η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, με πολύ μαζική παρουσία φοιτητών και μαθητών, καταλαμβάνοντας όλη την Πανεπιστημίου.
Δολοφονική επίθεση με βομβίδες χημικών και κρότου λάμψης ξεκίνησαν τα ΜΑΤ στη Σταδίου στο τέλος της πορείας των μπλοκ των Χαυτείων και στην αρχή του μπλοκ του ΠΑΜΕ. Η επίθεση στην πορεία των Χαυτείων συνεχίστηκε παρατεταμένα μέχρι την Πανεπιστημίου, επιχειρώντας τη διάλυσή της. Σφοδρά χτυπήθηκαν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των φοιτητικών συλλόγων, στο ύψος του Οφθαλμιατρείου, με χημικά και κρότου λάμψης πάνω στους διαδηλωτές. Τα μπλοκ διατήρησαν τη συγκρότησή τους και μπόρεσαν να φτάσουν στην Ομόνοια, ενώ οι φοιτητές κατάφεραν να εισέλθουν στην κατειλημμένη πρυτανεία. Εκεί εκδηλώθηκε διπλή τραμπούκικη επίθεση των ΜΑΤ με ρίψη χημικών μέσα στο κτίριο, που όμως αποκρούστηκε από την περιφρούρηση. Αξιοσημείωτο ήταν ότι πολύ μαζικές και δυναμικές ήταν και οι απογευματινές φεμινιστικές διαδηλώσεις για την 8η Μάρτη που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα κ.α.
Μεγαλειώδης ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, στη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών στην πόλη. Ο χαρακτήρας της συγκέντρωσης ήταν πολύ ευρύτερος από τις συνήθεις απεργιακές συγκεντρώσεις, είχε παλλαϊκή συμμετοχή, καθώς η Θεσσαλονίκη βιώνει τον πόνο αλλά και την οργή δεκάδων νεκρών, μεταξύ των οποίων πολλών φοιτητών του ΑΠΘ. Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση από το άγαλμα Βενιζέλου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος. Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC62.
Τον τόνο στην πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης έδωσε η νεολαία, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές μαζί με πλήθος εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων. Δεκάδες ήταν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που κατέβηκαν οργανωμένα με δικά τους μπλοκ, ενώ σχεδόν το σύνολό του ΑΠΘ βρίσκεται υπό κατάληψη με μαζικές γενικές συνελεύσεις. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το ΠΑΜΑΚ, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, αποτυπώνοντας το μέγεθος της νεολαιίστικης οργής.
Η πορεία που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου κατευθύνθηκε προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με αρκετά μπλοκ διαδηλωτών να περικυκλώνουν το κτίριο του Διοικητηρίου. Η πορεία όμως έσπασε στη μέση, καθώς έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Τα μπλοκ που δέχθηκαν την επίθεση ανασυντάχθηκαν και κινήθηκαν και αυτά προς το ΥΜΑΘ μέσω της Αντιγονιδών.
H μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση της τελευταίας δεκαετίας έγινε στην Πάτρα. Πάνω από 10.000 άτομα, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι κατέκλυσαν την πλατεία Γεωργίου, ενώ εκατοντάδες μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις στα σχολεία τους και συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία. Μαζί και φοιτητικοί σύλλογοι με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και καταλήψεις στις σχολές τους. Οι ταξικές δυνάμεις, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές οργανώσεις και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν προσυγκέντρωση στο «Παράρτημα». Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των ερευνητών-τριών στο μπλοκ ΣΕΡΕΤΕ, ενώ τα αντικυβερνητικά συνθήματα από το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων έδωσαν παλμό στη συγκέντρωση. Ενδεικτικό της μαζικότητας ήταν το γεγονός πως τα τελευταία μπλοκ έφυγαν από την πλατεία Γεωργίου 40 λεπτά μετά την έναρξη της πορείας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση Αγώνα στον «Έσπερο», με συμμετοχή σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών για την κλιμάκωση του αγώνα.
Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων 10 χρόνων έγινε στην Καλαμάτα, με συμμετοχή πολλών σωματείων και εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απείλησαν με δίωξη τον πρόεδρο του ΣΥΛΕΕΓΟ, Π. Κάτσαρη, για την απεργιακή περιφρούρηση. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η διαδήλωση στα Γρεβενά, με συμμετοχή πάνω από 1.000 ατόμων.
Τεράστια διαδήλωση έγινε στην Πρέβεζα, με συμμετοχή πλήθους σωματείων παρά την εργοδοτική στάση του Εργατικού Κέντρου. Μεγάλη παρουσία μαθητών με ουσιαστική συμβολή του «Ανυπόταχτου Μαθητή». Η μεγαλύτερη πορεία όλων των ετών, ένα ποτάμι λαϊκής οργής, πλημμύρισε τους δρόμους των Τρικάλων, με τη συμμετοχή φορέων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, με κυρίαρχη την παρουσία μαθητών και νέων παιδιών. Η πορεία κατέληξε στον σταθμό του ΟΣΕ.
Στα Χανιά, ογκώδης ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ενώ πραγματοποιήθηκαν μουσικά δρώμενα από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και συλλογικότητες του πολιτισμού. Η πολύ δυναμική πορεία κατέληξε στην πλατεία Δικαστηρίων. Μεγαλειώδης ήταν η απεργιακή διαδήλωση και στο Ηράκλειο, η μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία 15-20 χρόνια, με πάνω από 7.000 διαδηλωτές.
Οι μεγαλύτερες απεργιακές διαδηλώσεις της δεκαετίας στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και όλη την Ελλάδα
Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, με μαζική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών. Πάνω από 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ενώ ακολούθησε πορεία παρά τη δυνατή βροχή. Δυναμικό «παρών» έδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, η Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας Λέσβου, η Ένωση ιατρών ΕΣΥ Λέσβου κ.α. Στη Σάμο, ασφυκτικά γεμάτη ήταν η πλατεία Πυθαγόρα, ενώ μεγάλη συμμετοχή είχε και η κινητοποίηση στη Μύρινα της Λήμνου, όπου κυριαρχούσε η παρουσία εκπαιδευτικών. Στην πλατεία Βουνακίου της Χίου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ατόμων.
Ιστορικές διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (φωτο)
Σε νέα απεργία και συλλαλητήρια καλεί η Συνέλευση Αγώνα της Πρυτανείας
«Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολεία, τις καταλήψεις των καλλιτεχνών, τις συλλογικότητες στις γειτονιές. Γι’ αυτό και η απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η άγρια καταστολή. Μας φοβούνται γιατί αυτό το κίνημα ξεφεύγει από τις συνηθισμένες προτάσεις κυβερνητικής εναλλαγής και κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στον κόσμο του αγώνα η Συνέλευση Αγώνα από την κατειλημμένη Πρυτανεία, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη μετά την εντυπωσιακή διαδήλωση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών/τριών από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και εργατικές συλλογικότητες. Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού και Βιολογικού είχαν καταλάβει το κτίριο της Πρυτανείας, καλώντας τη φοιτητική νεολαία να συμμετέχει στην απεργιακή διαδήλωση και σε πραγματοποίηση συνέλευσης αγώνα με σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και τις καταλήψεις των καλλιτεχνών για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα. Οι προσπάθειες της αστυνομίας και των ΜΑΤ (δύο φορές!) να χτυπήσουν την κατάληψη έπεσε στο κενό και η συνέλευση αγώνα πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της συνέλευσης, ο λαός απαιτεί να πληρώσουν οι ένοχοι: Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι «μνημονιακές υποχρεώσεις» και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν, σκοτώνουν! Όχι άλλοι νεκροί στον βωμό του κέρδους. Η Συνέλευση Αγώνα καλεί σε κλιμάκωση της πάλης για: Να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της φτώχειας που άσκησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Να φύγει χωρίς αποζημίωση η Ferrovie/Hellenic Train, η Cosco και συνολικά η επιχειρηματική λογική του κέρδους από τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Να περάσουν οι μεταφορές και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια) στο δημόσιο, με έλεγχο από τους εργαζόμενους, ενάντια στους κανονισμούς της ΕΕ και των μνημονίων που τα ξεπουλούν. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμες προσλήψεις, ΣΣΕ, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη, για να απαντήσουμε στη φτωχοποίηση και την ακρίβεια. Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα των φοιτητών, των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών. Να καταργηθούν οι ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Έξω τα ΜΑΤ και οι ΟΠΠΙ από τις σχολές μας και επαναφορά του ασύλου. Λεφτά για την παιδεία και όχι για τους εξοπλισμούς και την αστυνομία.
Όσον αφορά στο σχέδιο συνέχειας και κλιμάκωσης, προτείνεται προς σωματεία, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους: Νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία την επόμενη εβδομάδα. Κινητοποιήσεις στις γειτονιές το Σάββατο 11/3 και νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Κυριακή 12/3 στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Άμεσα νέος συντονισμός εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.3.23)
Σύνταγμα: Ο λαός και η νεολαία ξανά στους δρόμους (φωτο+βίντεο))
Βούλιαξε η Αθήνα, η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση της δεκαετίας (φωτο+βίντεο)