Πολύ μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην λεηλασία του εργατικού μόχθου, την πρωτοφανή ακρίβεια αλλά και διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς.
Στη Θεσσαλονίκη, η απεργία κατέγραψε με μεγάλα ποσοστά στην εκπαίδευση, τον δημόσιο τομέα, αλλά και σε κλάδους του ιδιωτικού. Πραγματοποιήθηκε απεργιακή περιφρούρηση στο εργοστάσιο της Μαλαματίνα, η οποία ήταν μαζική και πετυχημένη. Οι απεργοσπάστες σήμερα δεν εμφανίστηκαν και δεν έγινε καμία προσπάθεια απεργοσπαστικού μηχανισμού με τη βοήθεια των ΜΑΤ, λόγω της μαζικότητας της περιφρούρησης.
Η ταξική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα ήταν πολύ μαζική. Χαιρετισμό έκανε ο γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων στη Μαλαματινα, Γιώργος Λιακάς. Στην πορεία που ακολούθησε μεγάλο και μαχητικό ήταν το μπλοκ των ΕΛΜΕ, που συσπείρωσε συνολικά τον κόσμο της εκπαίδευσης, δασκάλους, καθηγητές, αναπληρωτές, πανεπιστημιακούς. Στην πορεία εντάχθηκε και το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με μαζική παρουσία μαθητών.
Μπλοκ είχαν ακόμα το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, το Σωματείο στην Έρευνα (ΣΕΡΕΤΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων εκπαιδευτικών και η ΒΙΟΜΕ. Συμμετείχαν επίσης εργατικές συλλογικότητες, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ) και αναρχικές συλλογικότητες.
Μετά το τέλος της πορείας στο ΥΜΑΘ, με αφορμή μικρής έντασης επεισόδια, η αστυνομία έκανε επίθεση και προχώρησε σε 14 συλλήψεις “στο σωρ”ό, ατόμων που μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με τα “επεισόδια”.
Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κυριάρχησε το κομματικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μικρή συμμετοχή είχαν το ΜέΡΑ25 και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Στην Πάτρα περίπου 2000 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση. Η ανεξάρτητη προσυγκέντρωση από τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος, που οργανώθηκε από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία (ΣΕΡΕΤΕ, ΣΙΕΛ Αχαΐας), μαθητές με αποφάσεις των σχολείων τους, καθώς και πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου, αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της πορείας συγκεντρώνοντας γύρω στα 500 άτομα. Η ανεξάρτητη προσυγκέντρωση προχώρησε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας όπου εκεί συνενώθηκε με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, φορείς του κινήματος και πολιτικές δυνάμεις.
Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν εργασιακές ενώσεις, σωματεία, σύλλογοι κ.α. Η πορεία που ξεκίνησε να μαζεύεται λίγο μετά τις 10 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στην οδό Αβέρωφ, ήταν πολύ μαζική. Εκτός από το μπλοκ του ΕΚΙ, όπου βρίσκονταν οι δυνάμεις το ΠΑΜΕ και τα αναφερόμενα σε αυτό σωματεία, παρουσία είχαν πολλοί ακόμα συνδικαλιστικοί φορείς, σωματεία και πολιτικοί χώροι.
Επίσης, αρκετά καταστήματα της πόλης, και στο κέντρο των Ιωαννίνων, έμειναν κλειστά κατά τις ώρες που κάλεσε ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ άλλα συνέχισαν να είναι κλειστά και αργότερα. Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 11.30 και κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία και τους δρόμους του κέντρου. Βασικά συνθήματα και ζητήματα, ήταν αυτά της ακρίβειας και των «επιδομάτων φτώχειας» Όπως χαρακτηρίστηκαν, το θέμα του πολέμου και των συνεπειών του κ.α.
Στην Πρέβεζα έγινε μαζική και μαχητική προσυγκέντρωση των συλλόγου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ, του σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του σωματείου εργαζομένων στο τουρισμό Πάργας και των Παρεμβάσεων Δημοσίου, η οποία κατέληξε στη συγκέντρωση που καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, το σωματείο οικοδόμων, ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Μετά τη συγκέντρωση και τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία και στη Λάρισα που θύμιζε τις πορείες του 2011-12. Για πρώτη φορά, μετά τη διαδήλωση- απεργία του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση, Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ), ΝΤ ΑΔΕΔΥ και συλλογικότητες πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση και πορεία. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία είχαν πανό και ξεχωριστά μπλοκ. Επίσης πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ στην πορεία συμμετείχαν μα δικό τους μπλοκ οι ΕΒΕ που είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Μαζικό ήταν και το μπλοκ των Εργατικών Κινήσεων Παρεμβάσεων.
Στο Ηράκλειο τα πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, σωματείο εργαζομένων στην έρευνα, διάφορες συλλογικότητες). Η κινητοποίησή τους ήταν από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια.
Στα Χανιά η κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, με τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια να πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δυναμική ήταν η παρουσία του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και άλλων πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων. Αρνητικές κρίσεις για τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που δεν θέλησε να κλείσει ούτε για ένα δίωρο τα καταστήματα της πόλης.
Πλήθος κόσμου συγκέντρωση στη Ζάκυνθο η κινητοποίηση των σωματείων με σημαντική παρουσία από το Νοσοκομείο, τους συλλόγους εκπαιδευτικών από Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, περισσότερα από 10 άλλα σωματεία (σύνολο πάνω από 300 άτομα) και μαθητών με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Αγ.Μαρκου και πορεία στην πόλη της Ζακύνθου.
Μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Τρίκαλα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έδωσαν το παρών στις ταξικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, μετά από καλέσματα πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων.
Οι απεργοί σχημάτισαν ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι διαδηλώνοντας μαχητικά και μαζικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με την αντικαπιταλιστική αριστερά να συμμετέχει στην ενιαία πορεία, δυναμικά με ανεξάρτητο μπλοκ με συνθήματα και σε διακριτή απόσταση, απαιτώντας ΤΩΡΑ πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Δεν είμαστε εργαλεία, δεν είμαστε αριθμοί, δεν θέλουμε να ζήσουμε δούλοι και σκυφτοί. Με την αντικαπιταλιστική αριστερά για την ανατροπή, για να ανοίξει ο δρόμος υπέρ των συμφερόντων της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
#Απεργια_9Νοεμβρη #απεργια Τρίκαλα pic.twitter.com/nwOSO3utMv
— Πριν (@PRINgr) November 9, 2022