Γράφει ο Captainlinux
▸Υψηλού περιβαλλοντικού και ενεργειακού κόστους τα θηριώδη κέντρα δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί.
Το μονοπώλιο της Microsoft στην Ελλάδα επεκτείνεται, καθώς πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική.
Συγκεκριμένα, στα Σπάτα και το Κορωπί θα κατασκευαστούν δύο εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν αυτά τα κέντρα δεδομένων, τα οποία θα επεκτείνουν τις υπηρεσίες Microsoft Cloud στην Ελλάδα. Η συνολική επένδυση της Microsoft υπολογίζεται πως θα είναι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ θα δημιουργήσει και 300 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, παρά τους πολλά υποσχόμενους αριθμούς, στην πραγματικότητα λίγα είναι τα θετικά αποτελέσματα από αυτή την επένδυση για την ελληνική κοινωνία.
Αρχικά, με αυτή την επένδυση η Microsoft αποσκοπεί να ενισχύσει τις υπηρεσίες της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές όπου διαθέτει ελάχιστα κέντρα δεδομένων αυτή τη στιγμή. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Microsoft για την επόμενη δεκαετία περιλαμβάνει τη δημιουργία αντίστοιχων κέντρων στην Ισπανία, την Ιταλία, το Κατάρ και το Ισραήλ.
Τα κέντρα αυτά θα βελτιώσουν τις ταχύτητες πρόσβασης στις υπηρεσίες της Microsoft στις παραπάνω περιοχές, ενώ θα αυξήσουν και τη χωρητικότητα των υπηρεσιών της σε νέους πελάτες. Στόχος της Microsoft είναι να προσεγγίσει πρωτίστως επιχειρήσεις και δευτερευόντως μεμονωμένους χρήστες στις υπηρεσίες Microsoft Cloud, δηλαδή διαδικτυακές εφαρμογές γραφείου και αποθήκευσης δεδομένων.
Κύριοι ανταγωνιστές της Microsoft στην αγορά των εφαρμογών cloud (υπολογιστικό νέφος) είναι οι επίσης τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, που ήδη λειτουργεί τρία κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα και σχεδιάζει τη δημιουργία ενός τέταρτου υπερ-κέντρου, και Google, που σχεδιάζει και αυτή να δημιουργήσει κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα. Είναι εμφανές πως στο προσεχές μέλλον σχεδιάζεται η Ελλάδα να μετατραπεί σε μία χώρα φιλοξενίας κέντρων δεδομένων και συνολικότερα κέντρο επενδύσεων των big tech. Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς η οικονομική κρίση και οι μειώσεις μισθών που αυτή έφερε επιτρέπουν στις πολυεθνικές να εκμεταλλεύονται το ευρύ και ικανό εργατικό δυναμικό προγραμματιστών της Ελλάδας με αισθητά μικρότερους μισθούς σε σχέση με της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ακόμη, η Ελλάδα αποτελεί ευνοϊκό χώρο επενδύσεων για τη Microsoft, αφού τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης (lobbying) στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία τριετία η Microsoft έχει κλείσει πολλαπλές μεγάλες συμφωνίες με το ελληνικό δημόσιο, με πρώτη αυτή για την αποκλειστική χρήση λογισμικού της Microsoft, κυρίως το λειτουργικό σύστημα Windows, κόστους 43 εκ. ευρώ. Στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης, η Microsoft μονοπώλησε στα πανεπιστήμια της χώρας, με την εφαρμογή βιντεοκλήσεων Microsoft Teams να αποτελεί το βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησαν τα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με το Cisco Webex που επικράτησε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όμως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συμφωνία ΔΕΗ-Microsoft που υπογράφηκε τον Νοέμβρη του 2021. Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ, με την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε ψηφιακές δεξιότητες και τη μετάβαση της ΔΕΗ στη χρήση εφαρμογών cloud. Μπορεί, εκ πρώτης όψεως, η συμφωνία ΔΕΗ-Microsoft να φαίνεται συμφέρουσα για το δημόσιο, αλλά, όπως έχει δείξει το παρελθόν, τα πράγματα δεν είναι και τόσο αθώα.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν την τάση να ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και ο τομέας της ενέργειας είναι γεμάτος οικονομικά σκάνδαλα. Η συμφωνία ΔΕΗ-Microsoft προμηνύει πως πιθανά η εταιρεία θα λάβει πολύ ευνοϊκές συνθήκες στην παροχή ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων της, όπως για παράδειγμα έχει καταγγελθεί πως γίνεται στην Ολλανδία, όπου η Microsoft εκμεταλλεύεται το φθηνό ρεύμα από τις ανανεώσιμες πηγές.
Γενικότερα, τα κέντρα δεδομένων είναι μεγάλες εγκαταστάσεις με εκατοντάδες υπολογιστές που λειτουργούν ασταμάτητα όλο το 24ωρο και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Υπολογίζεται πως το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ρεύματος οφείλεται στα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Ένα μεμονωμένο κέντρο δεδομένων, ανάλογα με το μέγεθός του, καταναλώνει χιλιάδες ή και εκατομμύρια μεγαβατώρες τον χρόνο.
Όπως, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, το κέντρο δεδομένων της Microsoft στα Σπάτα σχεδιάζεται να βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 84 στρεμμάτων, με μέγιστη επιφάνεια δόμησης τα 50.700 τετραγωνικά μέτρα και θα αποτελείται από χώρους γραφείων και χώρο φιλοξενίας για τον απαραίτητο υπολογιστικό εξοπλισμό. Τα επεκτατικά σχέδια της Microsoft, και όχι μόνο, στον ελληνικό χώρο, ταιριάζουν απόλυτα με τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης για την ανάπτυξη της ενεργειακής παραγωγής της χώρας, από τις ανεμογεννήτριες σε όλα τα βουνά έως την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων της Μεσογείου.