Κυκλοφόρησαν επίσημα αυτήν τη βδομάδα, στις 5 Οκτωβρίου 2021, τα Windows 11
η νέα έκδοση του γνωστού λειτουργικού συστήματος της Microsoft για οικιακούς και επαγγελματικούς υπολογιστές. Η πρώτη επαφή του κοινού με τα Windows 11 ήταν μόλις στις 15 Ιουνίου του 2021, έπειτα από διαρροές που επισημοποιήθηκαν μερικές μέρες αργότερα.
Η νέα έκδοση των Windows έρχεται με κάποιες τολμηρές αλλαγές ως προς την εμφάνιση του γνωστού λειτουργικού, προσομοιάζοντας πλέον περισσότερο το MacOS της Apple. Από πλευράς λειτουργιών, τα Windows 11 κάνουν μία προσπάθεια να αναστήσουν τα αποτυχημένα Widgets των Windows Vista & Windows 7.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η δυνατότητα που θα έχουν πλέον οι χρήστες να χρησιμοποιούν εφαρμογές Android κατευθείαν από το Windows Store και γενικότερα η βελτίωση της συνεργασίας με συσκευές Android.
Μέχρι στιγμής, τα Windows 11 δεν προσφέρουν πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά σε σχέση με τα Windows 10, ενώ έχουν χαρακτηριστεί και ως διαφημιστική πλατφόρμα για τα υπόλοιπα προγράμματα που προσφέρει η Microsoft, όπως το Microsoft Teams. Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές της εταιρείας προωθούνται ακόμα πιο επιθετικά στα Windows 11. Η κίνηση αυτή της Microsoft αποσκοπεί στο να εγκλωβίσει ακόμα περισσότερους χρήστες στον μονοπώλιό της και ειδικά τους νεότερους από αυτούς που όταν έχουν μια ανάγκη θα την καλύψουν πρώτιστα με τις προεγκατεστημένες εφαρμογές.
Εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατασκευαστών υπολογιστών και όχι των χρηστών
Τέλος, η κυκλοφορία των Windows 11 είναι αρκετά απρόσμενη, καθώς η Microsoft είχε δηλώσει πως τα Windows 10 θα ήταν η τελευταία έκδοση των Windows. Αν η αναβάθμιση στα Windows 11 προωθηθεί όσο εκβιαστικά έγινε το πέρασμα από τα Windows 7 στα Windows 10, τότε πολλοί χρήστες θα αναγκαστούν να αγοράσουν νέους υπολογιστές, καθώς τα Windows 11 υποστηρίζουν επίσημα μόνο επεξεργαστές της τελευταίας τριετίας. Όσοι διαθέτουν παλαιότερους υπολογιστές και αναβαθμίσουν στα Windows 11, με… δική τους ευθύνη, θα ξανασυναντήσουν –το πιθανότερο– καταστροφικά προβλήματα, όπως έγινε και με τα Windows 10.