▸Μια σειρά από δίκες λαϊκών αγωνιστών ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ως «κληρονομιά» από τις διαδηλώσεις που η κυβέρνηση απαγόρευσε πέρσι, επικαλούμενη προσχηματικά την πανδημία.
Την ίδια περίοδο, στο εδώλιο αναμένεται να βρεθούν και αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών λόγω διώξεων που εκκρεμούν από παλαιότερα έτη.
Η αρχή γίνεται την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου δικάζονται 6 αγωνιστές για τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη του 2020. Ένας εκ των διωκόμενων μάλιστα, ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, κατηγορείται ως «διοργανωτής» της απαγορευμένης διαδήλωσης!
Λίγες εβδομάδες αργότερα στην Αθήνα, στις 13 Οκτωβρίου, δικάζονται 4 από τους 5 αγωνιστές και αγωνίστριες που συνελήφθησαν στα Σεπόλια, κατά την έφοδο της ομάδας ΔΡΑΣΗ στη γειτονιά στον απόηχο τοπικής διαδήλωσης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στις 29 Νοεμβρίου δικάζονται 68 αγωνιστές για την απόπειρα κινητοποίησης στις 6/12, κατά την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας.
Το ίδιο διάστημα, στις 20 Οκτωβρίου, 2 και 7 Δεκεμβρίου, στο εδώλιο θα βρεθούν 5αγωνιστές για κινητοποιήσεις του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς. Πρόκειται για διώξεις που εκκρεμούν από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, στις 7 Δεκεμβρίου δικάζονται στην Καρδίτσα 4 αγωνιστές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση στο δημαρχείο της πόλης για να μην προχωρήσει η δημιουργία αιολικού πάρκου στα απάτητα βουνά των Αγράφων.
Σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα συμπαράστασης στους διωκόμενους, η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ) απαιτεί να πάψουν οι πολιτικές και κινηματικές διώξεις, να αθωωθούν όλες και όλοι οι κατηγορούμενοι και να καταργηθούν όλες οι αντιδημοκρατικές διατάξεις και νόμοι για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την επίδοση κλήσεων, αυτές τις μέρες, στους συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα (για τη δίκη της 29ης Νοεμβρίου), σημειώνει ότι «αποτελεί πρόκληση να επικαλείται την προστασία της δημόσιας υγείας μια κυβέρνηση που ακόμη και σήμερα αφήνει το λαό έκθετο στην πανδημία, με το σύστημα περίθαλψης διαλυμένο, τις ΜΕΘ μετρημένες στα δάχτυλα και τους εργαζόμενους και το λαό στοιβαγμένους και χωρίς προστασία στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ».
«Ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες σε όλη την Ελλάδα της 6ης Δεκέμβρη 2020, όπως και του Πολυτεχνείου, έχει εκδηλωθεί το προηγούμενο διάστημα, με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, συνεντεύξεις, συναυλίες και ψηφίσματα σωματείων και συλλογικοτήτων. Σήμερα, μπροστά στις δίκες που έρχονται, είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθεί ξανά και να ενισχυθεί το κίνημα αυτό, με στόχο να καταπέσουν όλες οι κατηγορίες, να αθωωθούν όλοι οι δικαζόμενοι αγωνιστές και να ακυρωθούν όλα τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Καλούμε κάθε αγωνιστική δημοκρατική συλλογικότητα, συνδικάτα και συλλόγους, αλλά και κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νεολαίο, να στηρίξουν τον αγώνα αυτό», σημειώνει η Επιτροπή.
Ηλίας Σμήλιος: «Δικάζουν το δικαίωμα στη διαδήλωση»
Στις 14 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου ο αγωνιστής και μαχόμενος εκπαιδευτικός, Ηλίας Σμήλιος για την «οργάνωση» της «απαγορευμένης διαδήλωσης» για το Πολυτεχνείο.
«Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου δικάζεται το ίδιο το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει, να αγωνίζεται, να διεκδικεί τα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα», αναφέρει στο Πριν.
«Την Τρίτη, μαζί με εμένα και άλλους πέντε συναγωνιστές, δικάζεται το δικαίωμα του λαού, τιμώντας τους ήρωες και τους νεκρούς του, να πορεύεται τη μέρα του Πολυτεχνείου, να αποζητά την ξαστεριά απέναντι στο μαύρο που κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση και κεφάλαιο απλώσανε στη ζωή μας, να δηλώνει “παρών” στον αγώνα για να πέσουν οι νέου τύπου χούντες, στον αγώνα για ψωμί-παιδεία-υγεία-ελευθερία. Στη δίκη της Τρίτης λέμε παράλληλα και το έμπρακτο “όχι” στον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, καθώς στο πρόσωπό μου γίνεται και η πρώτη δίωξη, ως διοργανωτή της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου, με βάση τον συγκεκριμένο νόμο του καλοκαιριού του 2020. Ακολουθεί σειρά δικών αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς. Δεν μας σταματούν, δεν μας τρομάζουν. Οι αγώνες δεν σταματούν με διώξεις και καταστολή. Δεν δικάζονται, συνεχίζονται και νικούν», συμπληρώνει.