Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Ακροδεξιό σάλπισμα κλιμάκωσης της επίθεσης με μεταγραφές από….Κομισιόν
Δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του τη βραδιά του ανασχηματισμού ο αρχηγός του ακραίου μορφώματος ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας στο κανάλι του τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Η μισή μας κοινοβουλευτική ομάδα κυβερνάει τον τόπο», τόνιζε, τρίβοντας τα χέρια του από ικανοποίηση. Πράγματι, ο ανασχηματισμός μπορεί να μην ήταν δομικός, ωστόσο αυτό που τον σφραγίζει, πέρα από το απίστευτο φιάσκο με τον Ε. Αποστολάκη , είναι η επιχείρηση ανασυγκρότησης σε ακόμα πιο αντιδραστική ακροδεξιά κατεύθυνση. Καθώς και το πέρασμα σε μια νέα πολιτική περίοδο, η οποία, ωστόσο, κουβαλάει όλα τα βάρη της προηγούμενης, αφού κάθε άλλο παρά έχουμε «ξεμπερδέψει» με την πανδημία και την οικονομική ύφεση. Ο Κ. Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό κυρίως προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με επικοινωνιακούς όρους, να ξεσκαρτάρει κάποια «καμένα φύλλα» και να ανακατέψει την τράπουλα. Το οικονομικό επιτελείο παραμένει ακλόνητο –πλην μιας κατάργησης χαρτοφυλακίου– στη θέση του με την κυβέρνηση να ετοιμάζει καταιγίδα ανατιμήσεων και σειρά αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών παράλληλα με την υλοποίηση του «πακέτου ανάπτυξης» και το μοίρασμα της μερίδας του λέοντος στο μεγάλο κεφάλαιο.
Η πιο ηχηρή κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η «μισή» υλοποίηση της… «συγνώμης» που ζήτησε από τον ελληνικό λαό που άφησε να καούν η μισή Εύβοια, μεγάλο μέρος της Ηλείας και τα τελευταία πυκνά δάση της Αττικής. Εκτός νυμφώνος μένουν οριστικά –εκτός άλλων– ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο άνθρωπος που θα «καθάριζε τα Εξάρχεια σε ένα μήνα». Στη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο καταστολής ΠΡΟ.ΠΟ. μπαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος που από πρώην γραμματέας της ΚΝΕ (μετά την καρατόμηση του Γ. Γράψα), με στάση στο ΠΑΣΟΚ, τώρα αναλαμβάνει να στέλνει τα ΜΑΤ να δέρνουν φοιτητές και εργάτες.
Η αποπομπή Θεοχάρη και Χρυσοχοΐδη αποτελεί ουσιαστική παραδοχή του καταστροφικού ανεξέλεγκτου ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς ιχνηλάτηση, ελέγχους και ενίσχυση του ΕΣΥ, με συνέπεια να γεμίσουν ξανά τα νοσοκομεία με διασωληνωμένους. Κικίλιας και Χαρδαλιάς μετακινήθηκαν στα υπουργεία Τουρισμού και Εθνικής Αμυνας, μια κίνηση που ουσιαστικά προσπαθεί να μετριάσει τις ευθύνες για την παταγώδη αποτυχία τους.
Η πιο ηχηρή αλλαγή και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η τοποθέτηση του ανεκδιήγητου Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που πριν μια δεκαετία ζητούσε δημοσίως οι μετανάστες να μην έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία και στις δομές του ΕΣΥ και, αν είναι δυνατόν, να τους «πνίγουμε» πριν έρθουν. To Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εξέφρασε την ανησυχία του για την υπουργοποίηση Πλεύρη και του ζήτησε να ζητήσει συγνώμη για δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά με αναφορές «στην ανάγκη να μείνει σε καλή κατάσταση το Άουσβιτς»! Η επιλογή του ακροδεξιού Πλεύρη φανερώνει πολλά πράγματα. Πρώτο, τη διάθεση συνδιαλλαγής με τον νεοφασιστικό σκοταδιστικό πυρήνα όσων διαδηλώνουν κατά των εμβολίων και την προσπάθεια να έχει λιγότερες εκλογικές απώλειες. Δεύτερο, μια γραμμή ανοιχτής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, κάτι αποκαλυπτικό για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.