Μαρίνα Σιούτη*
▸Στην Ακαδημία Πλάτωνα περπατάμε πλάι στις λαμαρίνες. Από πίσω φυλάσσονται αρχαιότητες. Περπατάμε πλάι σε λόφους από μπάζα, συνεργεία και χώρους στάθμευσης ΚΤΕΛ, μάντρες σκραπ, αυτοκινήτων και χαρτιού.
Κάνουμε ζικ ζακ σε αδιάνοιχτους δρόμους, υπερπηδάμε νερόλακκους, καθώς δεν υπάρχει δίκτυο συλλογής ομβρίων και αποχέτευσης. Περπατάμε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο μαζί με μηχανές και αυτοκίνητα, που το διαπερνούν συστηματικά, και αποφεύγουμε τι λακκούβες παλιών δέντρων και κατεστραμμένων φρεατίων.
Ζούμε όμως και αναπνέουμε στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Κοινωνικοποιούμαστε στη σκιά των δέντρων, αθλούμαστε γύρω από την Παλαίστρα. Τα παιδιά μας σκαρφαλώνουν στις ελιές και σκάβουν στα χώματα. Κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουμε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους με φυσικό ανάγλυφο, μη καθορισμένο από αρχιτεκτονικές μακέτες αλλά διαμορφωμένο μέσα από το βίωμα και τη λαϊκή χρήση.
Στην Αθήνα, με μόλις 0,96 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο (δέκα φορές κάτω από το όριο που θέτει ο ΠΟΥ), προγραμματίζουν την κοπή 580 δέντρων, πολλά εκ των οποίων με ύψος άνω των 4 μέτρων και σε έναν χώρο ήδη φυτολογικά ανεπαρκή. Σχεδιάζουν την αποκοπή 45 στρεμμάτων δημόσιου χώρου από ένα πάρκο συνολικής έκτασης (χωρίς πλασματικές απαλλοτριώσεις και κλειστές αποθήκες της αρχαιολογίας) 100 στρεμμάτων. Προαναγγέλλουν την ανάπτυξη, χωροθετώντας το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών μέσα σε έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου της τόσο επιβαρυμένης πρωτεύουσας.
Ο Δήμος Αθηναίων, το υπουργείο Πολιτισμού, η εταιρεία Ανάπλαση ΑΕ και η Περιφέρεια Αττικής διαστρεβλώνουν τις έννοιες της ανάπτυξης, της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και της αειφορίας. Ως κάτοικοι, στα σχέδια που προγραμματίζουν για την περιοχή, αντιπαραθέτουμε την αξία του χώματος και του φυσικού ανάγλυφου, των δέντρων και των πουλιών, της συνομιλίας της αρχαίας Ακαδημίας του Πλάτωνα με το σήμερα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους χώρους άθλησης.
Δεν θέλουμε να ζούμε σε μακέτες. Απαιτούμε ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνα με συνολική μελέτη και σχεδιασμό. Απαλλοτριώσεις χώρων του ΒΙΟΠΑ για την κατασκευή του Μουσείου και προς όφελος του πάρκου και όχι αποκοπή από το πάρκο προς όφελος των τουριστών.
*μέλος της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα