της Αφροδίτης Παπαναστασίου
Διαμαρτυρίες εργαζόμενων Γαλλίδων για τη μισθολογική ανισότητα κατά 15,1% σε σχέση με τους άντρες
Στις 16:34 την προηγούμενη Δευτέρα 7 Νοέμβρη, αποχώρησαν από τη δουλειά τους χιλιάδες Γαλλίδες εργαζόμενες διαμαρτυρόμενες για τη μισθολογική ανισότητα έναντι των αντρών συναδέλφων τους, δηλώντας πως με τα υπάρχοντα δεδομένα από εκείνη τη στιγμή μέχρι και το τέλος του χρόνου, συγκριτικά με τους άντρες, δουλεύουν δωρεάν! Διότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες στη Γαλλία αμείβονται κατά 15,1% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ενώ, παράλληλα, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, απασχολούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό με ελαστικές σχέσεις εργασίας και καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Εκατοντάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπως επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στη φεμινιστική οργάνωση “Les Glorieuses” (οι Δοξασμένες), ενώ τις κινητοποιήσεις στήριξαν πολλές φεμινιστικές οργανώσεις κι ένα ευρύ φάσμα πολιτικών κομμάτων, από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) μέχρι την Υπουργό για τα Δικαιώματα των Γυναικών, η οποία έκανε την ανάγκη φιλοτιμία.
Επιπλέον, στις 26 Οκτωβρίου 2016 το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum δημοσιοποίησε Έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμοί προόδου για την ισότητα αντρών και γυναικών στην υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την πολιτική παραμένουν αργοί έως στάσιμοι (ουσιαστικά, χειροτερεύουν). Χαρακτηριστικά, αναφέρει πως οι γυναίκες σε ηλικία εργασίας συμμετέχουν στην επίσημη οικονομία σε ποσοστό 54% παγκοσμίως έναντι 81% των ανδρών, ενώ απασχολούνται σε δραστηριότητες χωρίς αμοιβή σε ποσοστό 76% έναντι 34% που αφορά τους άνδρες.
Οι διαδηλώσεις στην Γαλλία ανήκουν σε ένα ντόμινο γυναικείων κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Μετά τη γενική απεργία στις 3 Οκτωβρίου στην Πολωνία, με αφορμή νομοσχέδιο που προωθούσε την απαγόρευση των εκτρώσεων (προς το παρόν αποσύρθηκε) και τις μαζικές διαδηλώσεις των Αργεντινών με το σύνθημα «Ούτε μία λιγότερη» ενάντια στην ολοένα και αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και την εργασιακή κι οικονομική ανισότητα, τις κινητοποιήσεις στη Νότια και Κεντρική Αμερική, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, αλλά και την Ισπανία, οι αγώνες των γυναικών ξαναβγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο.
Οι γυναίκες σήμερα βιώνουν στις εργασιακές τους συνθήκες, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας τους και συχνά αναγκάζονται να πληρώσουν με το σώμα τους και την ίδια τους τη ζωή, τη συνολική οικονομική και κοινωνική αντιδραστική στροφή που επιβάλλεται ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Η νέα δυναμική που γεννάται σήμερα στο πεδίο των σύγχρονων γυναικείων κινημάτων έρχεται κατά μέτωπο με πολλές προκλήσεις που αφορούν την μαζική οργάνωση, τις πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις, τη διεθνή επικοινωνία και αλληλεγγύη κ.α. Ζητήματα που δεν χωρούν εύκολες απαντήσεις.
Νέος ριζοσπαστισμός και πραγματική δυναμική μπορεί να δοθεί από τη σύνδεση του γυναικείου κινήματος με την ανατρεπτική πάλη για τα σύγχρονα εργατικά συμφέροντα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, με μια σύγχρονη προοπτική κοινωνικής απελευθέρωσης.