Φοίβος Κακαμανούδης
Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από άκρη σε άκρη της χώρας την Πρωτομαγιά. Τιμήθηκαν έτσι οι μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης, 139 χρόνια μετά την εξέγερση στο Σικάγο. Εκφράστηκαν εκ νέου τα αιτήματα για εργασιακά δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες λαού και νεολαίας. Εκφράστηκε ακόμα η συνολική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική αλλά και η ανάγκη ανατροπής της, όπως και η αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή αντίσταση με πλήθος σημαιών να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα μπλοκ. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών, όπως και κινήσεων ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό.
Από τις συγκεντρώσεις δε θα μπορούσαν να λείπουν και συνθήματα για το έγκλημα των Τεμπών. Η φετινή Πρωτομαγιά άλλωστε ήρθε λίγο καιρό μετά τις ιστορικές απεργίες-διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου αναδείχθηκε η οργή και αντίθεση της πλειοψηφίας του κόσμου τόσο ενάντια στη συγκάλυψη των ευθυνών για το έγκλημα όσο και στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κάθε τι δημόσιου.
Κόντρα σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε μέρα αργίας, γιορτής για την άνοιξη, χωρίς κάποιο πολιτικό και εργατικό πρόσημο, λαός και νεολαία συμμετείχαν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες τους. Ιδιαίτερα δυναμικό ήταν το στίγμα των ανεξάρτητων ταξικών συγκεντρώσεων πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς.
Συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά έγιναν πανελλαδικά. Μαζική συγκέντρωση έγινε και στην Καλαμάτα, στην κεντρική πλατεία, ενώ ακολούθησε πορεία προς το μνημείο πεσόντων λιμενεργατών στο λιμάνι της πόλης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500 περίπου άτομα.
Μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στη Πρέβεζα στον ΟΤΕ, όπου μεταξύ άλλων μίλησε το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Βαγγέλης Νάνος, ενώ ακολούθησε πορεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης.Παρέμβαση έγινε και στη συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα.
Μήνυμα ανυπακοής και πάλης κατά του κεφαλαίου και του πολέμου από τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Στην Αθήνα πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις άρχισαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια λίγο μετά τις 10.30 π.μ. Χαιρετισμό απηύθυναν πολλοί εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, αλλά και μια σειρά συλλογικότητες του κινήματος. Η πορεία προς το Σύνταγμα ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, με κυρίαρχα συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, αλλά και κατά του πολέμου και των καπιταλιστικών ανταγωνισμών. Η μαζικότητα της διαδήλωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με την «κεφαλή» της να βρίσκεται κάποια στιγμή στην οδό Ομήρου κατεβαίνοντας την Πανεπιστήμιου, ενώ η «ουρά» της ήταν ακόμα στη Σταδίου στο ύψος της οδού Αμερικής.
Ιδιαίτερα μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων σε Προπύλαια και Καμάρα
Πολύ μαζικό το μπλοκ της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης και της νΚΑ. Το πρωί αντιπροσωπεία των οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Μαζικό και μαχητικό το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Επίσης, ξεχώριζαν μεταξύ άλλων τα μπλοκ του ΣΕΡΕΤΕ, του ΣΕΦΚ, του ΣΥΒΧΨΑ, των εκπαιδευτικών σωματείων κ.α. Στα πανό κυριαρχούσαν τα αιτήματα για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση των ωρών εργασίας και καθιέρωση του πενθημέρου-6ωρου, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα όλων και κοινωνικών αγαθών και επανακρατικοποίηση όσων ξεπουλήθηκαν, καθώς και κατάργηση των κατασταλτικών νόμων και διατάξεων που ποινικοποιούν την απεργία και τους εργατικούς αγώνες. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα από το ΠΑΜΕ με το πλήθος των διαδηλωτών συνολικά να γεμίζει το κέντρο της πρωτεύουσας.
Μαχητική και με μεγάλη συμμετοχή ήταν και η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Στη Καμάρα κάλεσαν ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, το Σωματείο Υπαλλήλων – Βιβλίου – Χάρτου και σωματεία βάσης. Συμμετείχαν επίσης η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση, οι Αγωνιστικές Κινήσεις κι άλλες εργατικές συλλογικότητες. Μαζικά μπλοκ είχαν επίσης η Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΚΚΕ(μ-λ) και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου. Στη συγκέντρωση μίλησαν συνδικαλιστές των σωματείων, βάζοντας το ζήτημα της ταξικής συγκρότησης και σύγκρουσης με περιεχόμενο που θα ανατρέψει την κυρίαρχη πολιτική. Έγινε ακόμα κάλεσμα για την διαδήλωση στην επέτειο της Νακμπα του παλαιστινιακού λαού στις 15 Μάη. Η διαδήλωση πορεύτηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κάνοντας στάσεις στο Προξενείο των ΗΠΑ και στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη, όπου αποδόθηκε η τιμή στους νεκρούς απεργούς του Μάη του 1936.
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πάτρας από σωματεία, συλλόγους και συλλογικότητες. Μαζική και δυναμική ήταν η ανεξάρτητη ταξική προσυγκέντρωση εργατικών σωματείων – μεταξύ των οποίων το ΣΕΡΕΤΕ- φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της κομμουνιστικής αριστεράς και της αναρχίας έξω από το χώρο του Παραρτήματος. Τη συγκέντρωση ακολούθησε διαδήλωση από τη πλατεία Γεωργίου, όπου καλούσε και το Εργατικό Κέντρο.
Ιδιαίτερα μαζική και δυναμική ήταν και η φετινή ανεξάρτητη ταξική απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο Κρήτης, στο άγαλμα Βενιζέλου. Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων Ηρακλείου, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, κινηματικές συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς και εργαζόμενοι αψήφησαν την βροχή και διαδήλωσαν με παλμό. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του Στρατή Περγαλίδη, κομμουνιστή με δράση στο τοπικό εργατικό κίνημα, που δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια το 1947 αρνούμενος να αποκηρύξει τα «πιστεύω» του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμα μία χρονιά το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η ΑΔΕΔΥ δεν πραγματοποίησαν πορεία. Στα Χανιά, φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΕΛΜΕ Χανίων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, συλλογικότητες και οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πραγματοποίησαν πορεία. Στο Ρέθυμνο, σωματεία οικοδόμων, ιδιωτικών υπαλλήλων, ο ΣΕΠΕ, η ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι στην υγεία, γιατροί ΕΣΥ, οι φοιτητικοί σύλλογοι ΠΤΔΕ και ΕΛΜΕΠΑ και συλλογικότητες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ κατατέθηκαν και στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Εργάτη στη πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και του Ηλία Σπαντιδάκη, γνωστού ως Λούη Τίκα, ιστορική μορφή του εργατικού κινήματος μέχρι τη δολοφονία του.
Στον Βόλο, συγκέντρωση πραγματοποίησαν ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων, η Attack στα ΑΕΙ και αναρχικές συνελεύσεις στο Ταχυδρομείο, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του 1936, ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Πριν την πορεία κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης. Ταξικές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις έγιναν επίσης σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη: Μαζική και μαχητική η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα
Πρωτομαγιά στην Πάτρα: Χιλιάδες κόσμου στην απεργιακή διαδήλωση