του Γιώργου Δελαστίκ
ΑΠΟ μια κλωστή κρέμεται, κυριολεκτικά, η πολιτική τύχη του ηγέτη των Ισπανών σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ως χθες νωρίς το πρωί που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Σάντσεθ δεν είχε ανατραπεί. Δεν γνωρίζουμε όμως τι μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της μέρας, καθώς χθες συνεδρίαζε στη Μαδρίτη η ομοσπονδιακή —δηλαδή η κεντρική— επιτροπή του σοσιαλιστικού κόμματος PSΟE. Στόχος των επίδοξων πραξικοπηματιών ήταν να παραιτηθεί η πλειοψηφία της 35μελούς Εκτελεστικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής —δηλαδή το Πολιτικό Γραφείο— των σοσιαλιστών.
Αν οι δεξιότατοι πολιτικοί αντίπαλοι του Σάντσεθ πετύχουν να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί, τότε οι Ισπανοί σοσιαλιστές θα σχηματίσουν κυβέρνηση με τη Δεξιά, ακολουθώντας το πρότυπο του δεξιού βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, υπό τον Μαριάνο Ραχόι. Δεν αποκλείται καθόλου να επιτύχουν τον στόχο τους. Ήδη από την Πέμπτη, με την παρέμβαση του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φελίπε Γονθάλεθ και χρησιμοποιώντας ως όργανο την πρόεδρο της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ, η τελευταία υπέβαλε —μέσω στελέχους της εμπιστοσύνης της— τις παραιτήσεις 17 εκ των 35 μελών της Εκτελεστικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής! Μιλάμε για σκορ …17-18! Οι ηγεσίες των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων, της Ναβάρας, της Ριόχας και των Βαλεαρίδων Νήσων τάχθηκαν υπέρ του Σάντσεθ. Εναντίον του ηγέτη του PSOE τάχθηκαν οι ηγεσίες της Ανδαλουσίας, της Καστίλης–Λα Μάντσα, της Εστρεμαδούρας και της Βαλένθιας, στηρίζοντας το δεξιό απεχθές δίδυμο Γονθάλεθ–Ντίαθ. Όπως είναι προφανές, με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί τώρα πλέον τα πάντα παίζονται και όλα είναι ανοιχτά.
Το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα είναι βαθύτατα και αποκρουστικά μόνο. Είναι επίσης ακραίας δεξιάς πολιτικής τοποθέτησης. Οι πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργοί, οι πρώην σοσιαλιστές επίτροποι της Κομισιόν, άλλα σοσιαλιστικά στελέχη που έχουν διατελέσει υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όλοι αυτοί τάσσονται αναφανδόν υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με τη Δεξιά! Όχι ότι ο Σάντσεθ είναι κάποιος αριστερός ιδεολόγος. Απλώς το τομάρι του προσπαθεί να σώσει και είναι άκρως αμφίβολο αν θα το καταφέρει. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση στο σοσιαλιστικό κόμμα προοιωνίζει πάντως πιθανή ήττα των σοσιαλιστών, αν πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο — και μάλιστα την ημέρα των… Χριστουγέννων! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ποδέμος θα πλασαριστεί στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τους σοσιαλιστές που θα είναι πλέον βαθύτατα διασπαρμένοι, κινδυνεύοντας να πάθουν κι αυτοί όσα έπαθε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιωργάκη και τον Βενιζέλο, το οποίο από το 44% βρέθηκε στο …5% με 6%!!!
Την περασμένη Κυριακή έγιναν τοπικές εκλογές σε δύο ιδιόμορφες περιοχές της Ισπανίας — στη Γαλικία η οποία ανέκαθεν αποτελούσε φέουδο της Δεξιάς και στη Χώρα των Βάσκων. Στη Γαλικία το Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς του Ραχόι πήρε 41 έδρες, όσες και στις τοπικές εκλογές του 2012 —δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία— αυξάνοντας μάλιστα τις ψήφους του κατά 15.395. Οι σοσιαλιστές της Γαλικίας σημείωσαν το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, χάνοντας 4 έδρες και 43.032 ψήφους, παίρνοντας μόνο 14 έδρες. Αντιθέτως, ο συνασπισμός που συγκρότησε το Ποδέμος αναδείχθηκε κατευθείαν δεύτερον κόμμα στη Γαλικία, παίρνοντας ίδιες έδρες με τους σοσιαλιστές, αλλά περνώντας τους σε ψήφους. Στη Χώρα των Βάσκων βγήκε με 2 έδρες παραπάνω το δεξιό κόμμα PNV, κερδίζοντας 12.898 ψήφους. Αντιθέτως, το σοσιαλιστικό κόμμα υπέστη κυριολεκτικά συντριβή, χάνοντας 7 από τις 16 (!) τοπικές έδρες που είχε και 86.670 ψήφους! Σοβαρότατη ήττα υπέστη και το αριστερό κόμμα ΕΗ, χάνοντας 4 έδρες και 53.669 ψήφους. Όμως και οι 7 συν 4 αυτές έδρες πήγαν στο Ποδέμος που κατετάγη τρίτο κόμμα με 11 έδρες στη σκληροτράχηλη Χώρα των Βάσκων. Ως και το …πέμπτο (!) Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έχασε 1 έδρα και 23.227 ψήφους πέφτοντας από τις 10 που είχε στις 9. Ανεξάρτητα όμως από τα ιδιαίτερης σημασίας αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, η ουσία είναι πως ο Σάντσεθ προσπαθεί να τη γλιτώσει, όπως ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Βρετανών Εργατικών.
Θέλει να επανεκλεγεί, δηλαδή, εκ νέου γραμματέας του κόμματος μέσω της προσφυγής στη βάση και στη συνέχεια να διεξαχθεί ένα έκτακτο συνέδριο του PSOE στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Ένα έκτακτο συνέδριο όμως καταστατικά έχει τη δυνατότητα να εκλέξει όργανα και μόνο. Όχι δηλαδή να αλλάξει τη γραμμή του κόμματος! Αυτό έχουν το δικαίωμα να το κάνουν μόνο τα τακτικά συνέδρια — και το 39ο τακτικό συνέδριο έπρεπε να συγκληθεί τον Δεκέμβρη του ’16 ή τον Γενάρη του ’17! Πολιτικά παιχνίδια άθλιας κοπής…