Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις; Θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ή η νυν αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών που θα κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης; Θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα ο/η ηττημένος/-η; ή θα επικρατήσει κλίμα εμφυλίου; Όπως και να’χει, ένα είναι σίγουρο: Η πόλωση και η τοξικότητα στις ΗΠΑ έχουν οξυνθεί πρωτόγνωρα, με αποτέλεσμα το μοντέλο της «αμερικανικής δημοκρατίας» να μην… πουλάει πια ιδιαιτέρως στον υπόλοιπο κόσμο.
Απεργίες σε Γερμανία και Ιταλία
Γενική απεργία για τις 29 Νοεμβρίου προκήρυξαν δύο από τις τρεις μεγαλύτερες εργατικές ομοσπονδίες της Ιταλίας, CGIL και UIL. Η απεργία γίνεται με αφορμή τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μελόνι για το 2025, με βασικό αίτημα την «αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, των συντάξεων και των μισθών, όπως και την ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας, της παιδείας και όλων των βασικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες». Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το IGMetall, ξεκίνησε ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις, με αίτημα σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα τις κλιμακώσει, μετά και την προαναγγελία από την Volkswagen για «λουκέτο» σε τρεις μονάδες, λόγω μειωμένης κερδοφορίας και αυξημένου ανταγωνισμού, κίνηση που συνεπάγεται περίπου 18.000 απολύσεις.
«Η Ρωσία κέρδισε στη Γεωργία»
«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, για την ώρα, στη Γεωργία κέρδισε η Ρωσία. Αρχικά απέσπασε ένα τμήμα της, στη συνέχεια άλλαξαν την πολιτική της και τώρα η χώρα διαθέτει μια φιλορωσική κυβέρνηση», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το έκανε δε μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Σαββάτου, που ανέδειξε πρώτο το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο υποστηρίζει τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα. Καθώς δε οι διαδηλώσεις που κάλεσε η αντιπολίτευση υπήρξαν μάλλον αναιμικές, ενώ την Τιφλίδα έσπευσε να επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και προεδρεύων της ΕΕ, Βίκτορ Ορμπάν, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε τόσο απογοητευμένος που παραδέχθηκε ότι η Ρωσία σύντομα θα πετύχει κάτι ανάλογο και στη Μολδαβία. Όσο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δείχνουν να χάνουν δύο σημαντικά κομμάτια του παζλ τους.
Ουκρανία: «Πρόβα» παγκοσμίου πολέμου
Η – δεδομένη, όπως όλα δείχνουν – παρουσία χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών στο μέτωπο του Κουρσκ (αρχικά τουλάχιστον), στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων και απέναντι στις ουκρανικές, συνιστά μια κυρίως – και περαιτέρω – ποιοτική αναβάθμιση του πολέμου. Έρχεται να προστεθεί, άλλωστε, στους εκατοντάδες «συμβούλους» και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ, καθώς και τα δυτικά οπλικά και επικοινωνιακά συστήματα τα οποία προμηθεύεται μαζικά το Κίεβο, στους χιλιάδες μισθοφόρους που παίρνουν μέρος στις μάχες και για τα δύο στρατόπεδα και σε πολλά ακόμη. Βήμα-βήμα λοιπόν, ο πόλεμος αυτός, ο οποίος έχει εισέλθει ήδη στον 33ο μήνα του και έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αποκτά ευρύτερες διαστάσεις. Μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε μια «πρόβα» ενός παγκοσμίου πολέμου σε ουκρανικό έδαφος, το οποίο έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής φτηνό, όπου εκπαιδεύονται όλοι όσοι πρόκειται να μπουν στη «φωτιά» σε άλλα μέτωπα.