Πόσο απέχει η Βαλένθια από την Αθήνα; Γεωγραφικά, η απόσταση μοιάζει μεγάλη. Για τα δεδομένα της φύσης όμως, η διαφορά μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου είναι αμελητέα. Η σφοδρή κακοκαιρία της Τρίτης 29 Οκτωβρίου που οδήγησε στις φονικές πλημμύρες με τους περισσότερους από 214 νεκρούς προκλήθηκε από τους ίδιους παράγοντες που πριν ένα χρόνο γέννησαν την κακοκαιρία «Ντάνιελ», που σάρωσε τη Θεσσαλία αφήνοντας πίσω της 17 νεκρούς. Η παρατεταμένη ξηρασία και η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας και του αέρα, απότοκα της κλιματικής κρίσης, δημιουργούν το υπόβαθρο για την ολοένα και συχνότερη εμφάνιση τέτοιων φαινομένων (και) στη Μεσόγειο.
Πέραν της κλιματικής κρίσης όμως, κοινό σημείο αποτελεί και η πασίδηλη αδιαφορία των αστικών κρατών και κυβερνήσεων για την ανθρώπινη ζωή, κυρίως των εργαζομένων και των φτωχών. Στη Βαλένθια πολλοί εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στους χώρους δουλειάς, παρότι ήταν γνωστό ότι η περιοχή θα πληγεί από ακραία φαινόμενα. Άλλοι εγκλωβίστηκαν καθ’ οδόν, αφού όταν εστάλησαν τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα ορισμένες περιοχές είχαν ήδη αρχίσει να πλημμυρίζουν. Οι σοβαρότερες καταστροφές άλλωστε καταγράφηκαν στα προάστια που έχουν ανεξέλεγκτα εξαπλωθεί προς τους πρόποδες των γειτονικών βουνών, αλλά και σε βιομηχανικές ζώνες που έχουν δημιουργηθεί κοντά σε ποτάμια και ρέματα.
Τι θα συνέβαινε αν ένα αντίστοιχο φαινόμενο έπληττε την Αθήνα ή κάποια άλλη μεγάλη ελληνική πόλη; Δυστυχώς, οι προϋποθέσεις για εξελίξεις ίδιες ή και χειρότερες από την Ισπανία, είναι υπαρκτές. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη να ενταθεί η πάλη για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, κόντρα στην αδιαφορία κρατών και κυβερνήσεων αλλά και ενάντια στο κεφάλαιο, που θυσιάζει ζωές και περιβάλλον στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την κλιματική κρίση.