Ούτε η θερινή ραστώνη, ούτε η φθορά της κυβέρνησης, ούτε το εφήμερο εσωκομματικό μορατόριουμ δεν μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ορίζοντα το καταστατικό συνέδριο στις αρχές του Οκτωβρίου, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα αλλά και σε συνέχεια ενός παραπεταμένο πόλεμο φθοράς.
Το δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ αντιθέτως μπορεί να μην κερδίζει αλλά παρά τη μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας και την αναιμική αντιπολίτευση που ασκεί εμφανίζεται συγκριτικά σταθερό και συμπαγές.
Το καλοκαίρι ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε την τακτική της «προσωπικής» αντιπολίτευσης με αρχηγική δραστηριότητα και στοχευμένες επισκέψεις-περιοδείες ποντάροντας για άλλη μια φορά όχι σε κάποια πολιτική πρόταση αλλά στη λογική ότι ο ίδιος αποτελεί το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαφής ήταν η προσπάθεια ώστε να επουλωθούν οι πληγές από τη…μισή διαγραφή του Παύλου Πολάκη (μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα) που ωστόσο δημιούργησε μεγαλύτερη αναστάτωση και διχασμό στη σκληρή βάση του κόμματος από ότι όλες οι διασπάσεις του τελευταίου έτους.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλοδεχούμενος για την ηγεσία είναι και ο μιντιακός χαρτοπόλεμος με τον -πάντα πρόθυμο για καυγά- Άδωνι Γεωργιάδη που συνεχίζει να αποτελεί κόκκινο πανί για τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης όλες αυτές τις μέρες βρέθηκε μεν στο επίκεντρο αλλά για τους λάθος λόγους αμυνόμενος τόσο για τα περιουσιακά του στοιχεία και παράνομες κατασκευές (όπως η πισίνα στις Σπέτσες) ή για την αμερικανική λίστα γάμου στην οποία ζητάει υψηλές δωρεές υπέρ του ίδιου τη στιγμή που εργαζόμενοι του κόμματος παραμένουν απλήρωτοι.
Η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου, με ταυτόχρονη δήλωση προτίμησης υπέρ του «έτερου ομογενή υποψηφίου» Στέφανου Κασσελάκη αποτέλεσε αφορμή για νέο γύρο εσωστρέφειας και ενδοσκόπησης. Μέχρι στιγμής πάντως λιγότεροι από τους μισούς (16 από τους 35) βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ της αξίωσης να παραιτηθούν οι υπόλοιποι της λίστας Επικρατείας υπέρ του Κασσελάκη. Η κυριαρχία προσωπικών στρατηγικών σε συνδυασμό με το σενάριο νέας αποχώρησης βουλευτών από το κόμμα το επόμενο διάστημα, δείχνει ότι οι φυγόκεντρες τάσεις ενισχύονται ενώ η συνοχή του κόμματος παραμένει στο ναδίρ.
Σε αυτό το ρευστό διαλυτικό τοπίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει τον Σεπτέμβριο «φυγή προς τα εμπρός» ποντάροντας στη φθορά της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Κασσελάκη στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εκεί αναμένεται να κατατεθούν και οι «κοστολογημένες» προγραμματικές προτάσεις, επεξεργασμένες από τα think tanks του κόμματος παρά την παραδοχή ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της… «νέας στρατηγικής πρότασης».