Τελευταίες παραστάσεις 17 & 18 Ιουνίου 2024
Μια σκηνική σύνθεση που αναζητά στιγμές γυναικείας χειραφέτησης μέσα στον χρόνο.
Το «Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου» ΑΜΚΕ παρουσιάζει μια παράσταση που διατρέχει μια πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου και φτάνοντας μέχρι τις γυναικοκτονίες των ημερών μας. Εμβληματικές αλλά και καθημερινές γυναικείες μορφές περνούν από τη σκηνή μέσα από τη μνήμη της Αφηγήτριας (Φιλιώ Λούβαρη) που διαχειρίζεται το δραματουργικό υλικό μέσω του λόγου και του σύγχρονου χορού. Οι ηρωίδες μιλούν με ευθύτητα, συγκίνηση και χιούμορ για τη δική τους ιστορία, μιλώντας, τελικά, για την ιστορία της Ελλάδας και τη Γυναίκα μέσα σε αυτήν. Μια παράσταση που προωθεί το διάλογο για τη θέση της γυναίκας σήμερα και φιλοδοξεί να αποδομήσει τον στερεοτυπικό έμφυλο ρόλο της.
Σκηνική σύνθεση για φωνή, σώμα και σημαία
Μια γυναίκα κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Απλώνει την μπουγάδα, σκουπίζει, μαγειρεύει. Μπορεί να είναι από το Άργος, εκεί που έφτασαν οι κυνηγημένες από τους ξαδέλφους τους Δαναΐδες. Μπορεί κάποτε να της είχαν πει ένα ανέκδοτο που την πρόσβαλε και ποτέ να μην απάντησε. Μπορεί να είχε ακούσει ότι είναι ανεπρόκοπη γιατί δεν μπορεί να καθαρίσει μια πατάτα ή ότι δεν πρέπει να βγαίνει με το σώμα αυτό στην παραλία. Εκείνη όμως ξέρει. Ξέρει μέσα της και συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να είναι αυτό που επιβάλλεται να είναι. Ούτε δούλα, ούτε κυρά.
Σύνοψη
Τι αντιπροσωπεύει ένας θρόνος; Γιατί οι Δαναΐδες έφυγαν από την Αίγυπτο; Τι έγινε στο νησάκι Ρω από το 1927 μέχρι το 1961; Ποια απλώνει τη μπουγάδα; Ποια βγαίνει στο βουνό; Με πόσους τρόπους μαγειρεύονται οι πατάτες; Ποιος βγάζει αυτά τα ανέκδοτα; Μνήμη και λήθη, θραύσματα κειμένων, ιστορίες γυναικών και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το «Μνημείο των Θηλυκοτήτων» του χθες που είναι έτοιμες να σκαρφαλώσουν στους βράχους του εδώ και τώρα.
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας
Χορογραφία & Ερμηνεία: Φιλιώ Λούβαρη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & Eρμηνεία: Μαριέλλα Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κείμενα: Ιστορικές πηγές, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φιλιώ Λούβαρη, αποσπάσματα
από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου και το “Χαρά και Εργασία» της Κικής Δημουλά
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φιλιώ Λούβαρη
Επιμέλεια Σκηνικού χώρου: Γιάννης Σινιόρογλου
Επεξεργασία Ήχου: Γιώργος Καβουράκης
Βοηθός Παραγωγής: Στέλιος Ζούλιας
Παραγωγή & Επικοινωνία: Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου
Επικοινωνία: dikehothe.milos@gmail.com
Website: https://milosdancetheater.com/
Φωτογραφίες δελτίου: Sergio Vaccaro, Bernard Duret