Δήμητρα Παπανικολάου
Μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις αρχές της εβδομάδας από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις εντός του ΕΣΥ.
Με τις ψήφους της κυβέρνησης υπερψηφίστηκε στη βουλή η τροπολογία για την εισβολή ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ. Η εν λόγω διάταξη, που είχε αποσυρθεί πριν δύο εβδομάδες στη συζήτηση για τον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας, αυτήν την φορά κατατέθηκε ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί εν μία νυκτί παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Η τροπολογία δίνει σε ιδιώτες τη δυνατότητα πραγματοποίησης ιατρικών πράξεων συμμετέχοντας στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου, και διενέργειας επεμβάσεων που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Οι ιδιώτες θα χρησιμοποιούν, έναντι αποζημίωσης του νοσοκομείου, τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, και δύνανται να συνεργάζονται με το προσωπικό του, καλύπτοντας τις αντίστοιχες δαπάνες.
Χάλασαν τη «φιέστα» του προκλητικού Άδωνι Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη οι μαχόμενοι υγειονομικοί
Η τελευταία αυτή ρύθμιση του υπουργείου Υγείας έρχεται ως αποτελειωτική πράξη σε ένα κυβερνητικό σχέδιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Τομές στην ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας αποτελούν η θεσμοθέτηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία από ιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και η άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τους. Ο δρόμος φυσικά είχε λειανθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις μνημονιακές επιταγές, από την θέσπιση της «απογευματινής» λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων από το ΠΑΣΟΚ, από την εργασία ιδιωτών με μπλοκάκι στα δημόσια νοσοκομεία επί ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οι έντονοι διαπληκτισμοί στη Βουλή δεν μπορούν να κρύψουν κάτω απ’ το χαλάκι.
Με όλα τα παραπάνω μέτρα, δημιουργείται ένα σύστημα υγείας χωρίς κανένα διαχωριστικό όριο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, όπου ο ασθενής, έχοντας χρυσοπληρώσει για χρόνια φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα καλείται να πληρώσει ξανά για την τέλεση ιατρικών πράξεων είτε στα απογευματινά χειρουργεία με προσωπικό του δημοσίου είτε στις ιδιωτικές χειρουργικές ομάδες, ενώ η άγρευση ασθενών του δημοσίου νοσοκομείου προς ιδιωτικές κλινικές θα γίνεται και με τη βούλα του νόμου.
«Εμένα αυτό που με νοιάζει, ως υπουργό Υγείας, είναι να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να μην μένει κανείς πολίτης στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να καλυφθεί», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της βουλής. Την ίδια στιγμή όμως που 4 στις 10 χειρουργικές αίθουσες στο ΕΣΥ παραμένουν εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεων προσωπικού, το υπουργείο ετοιμάζεται να τις «ενοικιάσει» σε ιδιώτες που θα χειρουργούν με το αζημίωτο. Το μέτρο θα λειτουργήσει και ως σημαντικό βήμα για την «αυτοχρηματοδότηση» των δημόσιων νοσοκομείων, με το κράτος να μειώνει ολοένα τις δαπάνες και να αποσύρεται από την χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Σύμφωνα με διαρροές, το υπουργείο ετοιμάζεται να μετατρέψει το ΕΣΥ σε νέο αυτόνομο οργανισμό, με ξεχωριστή αξιολόγηση και χρηματοδότηση, που θα αποτελεί ΝΠΔΔ. Την ίδια στιγμή, το ερώτημα πού πάνε τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει αναπάντητο.
Η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει οριακή. Οι ελλείψεις είναι τραγικές, το εναπομείναν προσωπικό υπερεργάζεται σε εξαντλητικά ωράρια για να καλύψει τις ανάγκες. Το φιάσκο των απογευματινών χειρουργείων είναι χαρακτηριστικό, αφού από την πρώτη στιγμή έχουν χειρουργηθεί επί πληρωμή επείγοντα περιστατικά, καρκινοπαθείς, ασθενείς εκτός λίστα. Το «Νέο ΕΣΥ» που ετοιμάζεται θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των ιδιωτών, με την μέριμνα για την δημόσια υγεία και την περίθαλψη των ασθενών να μην υπάρχει ούτε για τα προσχήματα.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται έρχονται αντιμέτωποι και με τη χλεύη του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός προσπάθησε να στήσει μια ακόμη φιέστα στα εγκαίνια του κτηρίου που ενοικιάστηκε για να στεγάσει το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, όπου γνώρισε τις αποδοκιμασίες εργαζομένων του νοσοκομείου αλλά και του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Η κινητοποίηση είχε ως βασικό αίτημα τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί και βάρδιες καλύπτονται από φαντάρους χωρίς καμία εκπαίδευση, αλλά και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών του νησιού. «Ανθρωπάκια ασήμαντα, φωνάζετε σαν κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια», δήλωσε χυδαία προς τους εργαζόμενους ο υπουργός από το μικρόφωνο, ενώ, αφού άκουσε τα αιτήματα και μην μπορώντας να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση, προσέθεσε κυνικά «αντί να φωνάζετε όλη μέρα, κάντε και καμιά δουλειά».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (3.5.24)