Ματίνα Παπαχριστούδη
Το τραγούδι με τίτλο October Rain κατατέθηκε από το Ισραήλ στον 68ο διαγωνισμό της Eurovision, λίγες ημέρες μετά την αποδοχή της συμμετοχής του από την EBU. Αποτελεί, δε, μια ακόμη «επίθεση» που έχει προφανή στόχο να γίνουν αποδεκτές οι φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού και η πολιτική γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού.
Από τον Ιανουάριο, εκατοντάδες καλλιτέχνες και πολιτικοί ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό εξαιτίας της σφαγής στη Γάζα και των επιθέσεων στη Δυτική Όχθη, με επιχείρημα το γεγονός ότι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές δικαστήριο. Πολιτικοί από την Ισλανδία, εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας Δανίας και Ιρλανδίας, καλλιτέχνες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, «θύμισαν» στην EBU πως απέκλεισε τη Ρωσία πριν δυο χρόνια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η εκτελεστική επιτροπή της δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, αλλά «δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων». Απέρριψε έτσι το αίτημα, λέγοντας ότι οι καταστάσεις σε Ουκρανία και Γάζα είναι διαφορετικές.
Μια εβδομάδα μετά, βρέθηκε σε ακόμη δυσκολότερη θέση, καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να επιβάλει το October Rain, που αναφέρεται στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής ενός «πολιτικού τραγουδιού», κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς της Eurovision, θορύβησε την EBU. Το Ισραήλ πιέζει για να λάβει έγκριση, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΚΑΝ ξεκαθάρισε πως αν ζητηθεί να αλλάξει, το Ισραήλ θα αποσυρθεί, ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ ανέφερε ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να συμμετέχει στη Eurovision, ο υπουργός Πολιτισμού, Μίκι Ζοχάρ,
επικοινώνησε με τον πρόεδρο της EBU για να ζητήσει έγκριση.
Από την πλευρά της διοργανώτριας, δηλώνεται πως γίνονται διαπραγματεύσεις και πως η απόφαση θα ληφθεί μετά τις 11 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι τα προηγούμενα χρόνια η EBU ζήτησε από συμμετέχουσες χώρες να αλλάξουν τραγούδι, όπως το 2009 από τη Γεωργία, η οποία αποσύρθηκε, ενώ απέκλεισε τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Τυχόν αποδοχή του τραγουδιού του Ισραήλ σημαίνει και πράσινο φως από την ΕΒU για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.
Πίσω από τις κάμερες
Σταθερά θα συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση. Ο Παύλος Μαρινάκης έχει αρχίσει κύκλο επαφών με εκδότες και ιδιοκτήτες μίντια, υποσχόμενος πως μετά το μπαξίσι σε πρακτορεία διακίνησης έντυπων Μέσων, τα οποία θα λάβουν έως 300 χιλιάδες ευρώ, θα επανέλθει η κάλυψη της ασφαλιστικής εισφοράς του 2% για τον ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ. Ενώ, εξετάζεται επιδότηση για το κόστος του δημοσιογραφικού χαρτιού.
Οι παραπάνω άμεσες επιδοτήσεις, κυρίως για τα έντυπα Μέσα, συμπληρώνουν την κύρια τακτική ελέγχου των μίντια από το Μαξίμου, που είναι η κρατική διαφήμιση. Πρόκειται για κονδύλια που μοιράζονται με άγνωστα κριτήρια και όρους από τους κρατικούς φορείς, οι οποίοι, με διανομή κατά το δοκούν, χρηματοδοτούν την προβολή υπουργών, διοικητών, στελεχών και εξασφαλίζουν τη φίμωση για τα πεπραγμένα τους.
Η κρατική διαφήμιση τους δυο πρώτους μήνες του 2024 ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ, με τα υπουργεία να κάνουν… πρωταθλητισμό. Για πρώτη φορά, δε, εμφανίστηκε πρόγραμμα με κάλυψη κόστους από κονδύλι δημοσίων επενδύσεων! Πρόκειται για το υπουργείο Οικονομικών, που θα «διαφημίσει» δράσεις για τους «ευάλωτους δανειολήπτες», συνολικού κόστους 4.588.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.588.000 θα καλυφθούν από τέτοια κονδύλια…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.3.24)