Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Δίνει «ελευθέρας» για αποχή σε βουλευτές και υπουργούς
Σε ζήτημα κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αναδειχθεί η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που παραμένει χωρίς σαφή οδικό χάρτη. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας, διατηρώντας την στον προθάλαμο, μετρώντας κέρδη και ζημίες. Έτσι προετοιμάζει επικοινωνιακά το έδαφος αξιοποιώντας τη διαβούλευση για το ζήτημα για να χτίσει συμμαχίες και ευρύτερες συναινέσεις «φιλελευθερισμού». Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές άλλων κομμάτων».
Επίσης, προσθέτει αστερίσκους σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους και των αντιδραστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά πτέρυγα ενθαρρύνοντας τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς βουλευτές –ακόμα και υπουργούς– που διαφωνούν με τη ρύθμιση να απέχουν όταν τελικά έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο. O Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό που θα νομοθετήσει είναι η απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου, όπως ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προσπαθώντας να καθησυχάσει το συντηρητικό ακροατήριο, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν «θα πάει δύο βήματα παραπέρα», «δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι δεν θα θίξει το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δεν θα επιτραπεί η παρένθετη μητέρα για άντρες: «Δεν θα υπάρξει Γονέας 1 και Γονέας 2». Ήταν λιγότερο σαφής για τη δυνατότητα υιοθεσίας που προκύπτει από τη σύναψη γάμου, αλλά περιορίστηκε να πει ότι «τα παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί θα έχουν ίσα δικαιώματα». Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον θεσμό της παρένθετης κύησης ως «μηχανή παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία», ωστόσο δεν εξήγησε γιατί διατηρεί για τα ετερόφυλα ζευγάρια τo αντιδραστικό νομοθέτημα που στην πράξη επιτρέπει την εκμετάλλευση και τον καταναγκασμό φτωχών γυναικών κυρίως από τρίτες χώρες.
Παρά τις ασκήσεις ισορροπίας και τους τακτικισμούς του Μητσοτάκη, εντός –και εκτός– της ΝΔ φαίνεται να διαμορφώνεται ένα βαθιά αντιδραστικό και ισχυρό συντηρητικό μπλοκ. Όλο και περισσότεροι βουλευτές αλλά και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τη διαφωνία τους με την ισότητα στον γάμο, από σκοταδιστικές θέσεις. Να θυμίσουμε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έσπασε στα τρία στην ψήφιση «κατά συνείδηση» του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Μόλις 19 το υπερψήφισαν, 29 το καταψήφισαν και 27 βουλευτές (μεταξύ των οποίων και οι δύο Καραμανλήδες) επέλεξαν την αποχή.
Ευρύτερες διεργασίες για διαμόρφωση ομοφοβικού πόλου εντός -για την ώρα- της ΝΔ, με το μάτι στραμμένο στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
Με σημαία το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-(πυρηνική) οικογένεια και με το βλέμμα στραμμένο στην αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη, διεξάγονται διεργασίες και εξετάζονται σενάρια συνολικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμα και σε ένα φαινομενικά προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ πεδίο όπως αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νέα ηγεσία αντί να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική αμηχανία συνέχισε να τρώει αυτογκόλ και να εκθέτει τις αδυναμίες της.
Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι η συνέντευξη Μητσοτάκη είχε ορισμένα θετικά τα οποία τον εξέπληξαν! Πριν καν το σχέδιο νόμου κατατεθεί για διαβούλευση και χωρίς να γνωρίζει το ακριβές του περιεχόμενο δεσμεύτηκε ότι όχι μόνο θα το ψηφίσει πριν καν δει την τελική του μορφή αλλά –για να δείξει την αντίθεσή του με τον Μητσοτάκη– βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια σε πολλούς βουλευτές. Μετά το κομφούζιο που ακολούθησε με διαρροές, αιχμές και παλινωδίες ο αρχηγός προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση ότι «θα δει πρώτα το περιεχόμενο της πρότασης» χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας. Οι αντιδράσεις των βουλευτών ωστόσο δείχνουν ότι η συρρικνωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι «μπετόν αρμέ» αλλά έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ιδεολογικής συνοχής.
.Ο Στέφανος Κασσελάκης περιορίζει την όποια κριτική στο ζήτημα της ισοτιμίας στις παρένθετες μητέρες κυρίως από φιλελελεύθερη οπτική, αποσυνδέοντας την τεκνοθεσία αλλά και τους μηχανισμούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τη βαθιά ταξική τους διάσταση.
Καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα για όλους
Ακόμα δεν είναι γνωστό πότε τελικά και υπό ποια μορφή θα φέρει η κυβέρνηση το σχέδιο για διαβούλευση. Πολλές πτυχές της ρύθμισης παραμένουν στο σκοτάδι, όπως τα ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων. Καμία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει φυσικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιθυμεί να εμφανιστεί ως «εκσυγχρονιστής» την ώρα που η αντιδραστική βάση των στελεχών και ψηφοφόρων του θυμίζει καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Πρόκειται για μια ρύθμιση
φιλελευθερισμού η οποία υπόσχεται και δεν εγγυάται την άμβλυνση -και όχι φυσικά την εξάλειψη- ορισμένων κοινωνικών φραγμών και διακρίσεων. Ακόμα και έτσι δεν αποτελεί παραχώρηση, συνιστά κοινωνική κατάκτηση και η κριτική πρέπει να γίνεται από την πλευρά των αναγκών και των δικαιωμάτων των από κάτω, των πιο αδύναμων. Δεν μπορείς να αρνείσαι τα ισότιμα δικαιώματα σήμερα επικαλούμενος π.χ. την αντιδραστική φύση της οικογένειας στο έδαφος του καπιταλισμού.
Η ισότητα δεν μπορεί να κριθεί και να κερδηθεί στο πεδίο ενός κατά βάση αντιδραστικού θεσμού, όπως είναι η παρένθετη κύηση στην οποία μπορούν να προσφύγουν τα ετερόφυλα όχι όμως και τα ομόφυλα ζευγάρια. Ισότητα σημαίνει δωρεάν παροχή της απαραίτητης ιατρικής βοήθειας σε όλες τις γυναίκες που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν – μιας βοήθειας την οποία δεν αναγνωρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή γίνεται με ιδιωτική και όχι δημόσια δαπάνη, δηλαδή έχει ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο.