Γιάννης Ελαφρός,
Κυριάκος Νασόπουλος
Η φλόγα καίει
Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας που διαδήλωσαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις πανελλαδικά και οι ακόμα περισσότεροι που απήργησαν την Τετάρτη κράτησαν τη φλόγα του αγώνα αναμμένη. Προφανώς δεν υπήρξε έκρηξη ανάλογη της 28ης Φλεβάρη και πώς θα μπορούσε άλλωστε. Τέτοιες κινητοποιήσεις είναι ιστορικές ακριβώς γιατί δεν επαναλαμβάνονται κάθε μήνα. Η απεργία της 9ης Απρίλη έδειξε όμως πως καίει μέσα στον κόσμο της εργασίας μια άσβεστη φωτιά, η οποία μπορεί να γίνει πυρκαγιά, πολύ περισσότερο που το κοινωνικό και πολιτικό ρήγμα που έχει δημιουργήσει το ταξικό έγκλημα των Τεμπών παραμένει ενεργό. Υπάρχουν δυνάμεις, γεννιούνται και νέες στο έδαφος της αδιάκοπης ταξικής πάλης. Φάνηκε αυτό και στη συμμετοχή της νέας βάρδιας στη διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Αλλά η 9η Απρίλη έδειξε και το πώς η συναινετική αντιπολίτευση και ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός, αλλά με άλλο τρόπο και η Αριστερά της διαμαρτυρίας, επιχειρούν να απενεργοποιήσουν την «κοινωνική βόμβα» των Τεμπών. Δεν κάνουν τίποτα για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, δεν θέτουν επιθετικά αιτήματα, όπως το να ακυρωθεί τώρα η σύμβαση της Hellenic Train και να περάσουν τα τρένα στο δημόσιο, δεν συνδέουν τα Τέμπη για τα κέρδη, με τους χαμηλούς μισθούς για τα κέρδη κλπ. Προκήρυξαν την απεργία της 9ης Απρίλη σαν έναν σταθμό στο πουθενά, χωρίς συνέχεια, στόχο και προοπτική. Φορείς, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τους εργαζόμενους, δεν μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως ο περισσότερος κόσμος που κατέβηκε ήταν παρά και εναντίον τους. Αλλά και για την ταξική και αντικαπιταλιστική πτέρυγα η 9η Απρίλη ήρθε να υπογραμμίσει πως απεργιακές και άλλες μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς κερδίζονται με συνεχή δουλειά, ταξική συσπείρωση, εργατική πολιτική. Τα «Τέμπη» δεν γεννούν κάποιον αυτοματισμό αγώνα. Απαιτείται ανώτερη παρέμβαση.
Γ. Ε
Χιλιάδες στον δρόμο για δικαιοσύνη και αξιοπρεπή ζωή

Στην Αθήνα, μαζική ήταν η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλογικοτήτων στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Μικαέλα Κούρλα από το ΣΕΡΕΤΕ, η Όλγα Πετρούλια από το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Τυπογραφείου καθώς και οι Πολίνα Τόλη, Μυρσίνη Κάιλα και Μάνθος Κυριακόπουλος από τον μαχόμενο χώρο της εκπαίδευσης. Το δικό της ξεχωριστό μήνυμα ανυπακοής έστειλε η διωκόμενη εκπαιδευτικός Χρύσα Χοτζόγλου, η οποία έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, λόγω συμμετοχής της σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση. «Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν απεργώ, λόγω διαθεσιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συγκέντρωση χαιρέτησε ακόμα εκ μέρους των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών ο επίσης διωκόμενος αναπληρωτής εκπαιδευτικός Δημήτρης Χαρτζουλάκης αλλά και Θεόδωρος Κουτσουμπός από το ΕΕΚ.
Χαιρετισμοί συνδικαλιστών στην απεργιακή ταξική συγκέντρωση στην Πλ. Κολοκοτρώνη
«Τα κέρδη τους σκοτώνουν, ανατροπή τώρα», έγραφε το μεγάλο πανό των πρωτοβάθμιων σωματίων και συλλογικοτήτων που τοποθετήθηκε στην κεφαλή της πορείας προς τη Βουλή. Τρία πορτοκαλί πλακάτ έστειλαν και ένα δυνατό ταξικό μήνυμα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και στον αγωνιζόμενο λαό στην Τουρκία.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η παρουσία των μπλοκ της εκπαίδευσης, με πανό των ΣΕΠΕ «Ο Αριστοτέλης», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου», «Η Αθηνά», των ΕΛΜΕ Ζεφυρίου – Φυλής – Άνω Λιοσίων και Ε΄ Αθήνας, του Συντονιστικού Αναπληρωτ(ρι)ών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ καθώς και φοιτητικών συλλόγων. Διακριτή παρουσία είχαν επίσης μεταξύ άλλων η ΠΟΠΟΚΠ, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΕΛΓΟ – «Δήμητρα» και Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση, η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών και η «Λάντζα».
Μπλοκ είχαν επίσης η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία «Ροσινάλντε», το ΕΕΚ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, ο Διαρκής Αγώνας, η Ταξική Πορεία και η ΟΚΔΕ – Σπάρτακος καθώς και οργανώσεις του αναρχικού χώρου. Το μπλοκ του ΜΕΡΑ-ΛΑΕ/ΑΡΑΣ τοποθετήθηκαν στη Σταδίου κοντά στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων, αλλά έφυγε για να πάει στην… ΑΔΕΔΥ, η οποία καλούσε έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
«Θάνατος στις σκαλωσιές, θάνατος στα τρένα, η ανάπτυξη τους βαμμένη είναι με αίμα» και «τα πειθαρχικά πετάμε στα σκουπίδια, μαζί με την κυβέρνηση θα πάνε στα τσακίδια», ήταν δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της πορείας, η οποία κατέληξε το μεσημέρι στα Προπύλαια. Μετά την πορεία, πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στο απεργιακό γλέντι που διοργάνωσε η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις Συνδικαλιστικές Διώξεις και Απολύσεις στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.
Μαζικά ήταν τα μπλοκ και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, καθώς και στην πορεία που ακολούθησε προς τη Βουλή. Συμμετοχή, σαφώς μικρότερη από την πλατεία Κολοκοτρώνη και τα Προπύλαια, είχε και το κάλεσμα της ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Μαζική η ταξική συγκέντρωση της Καμάρας με εκατοντάδες απεργούς εκπαιδευτικούς
Στη Θεσσαλονίκη, μαζική ήταν η ταξική συγκέντρωση της Καμάρας με εκατοντάδες απεργούς εκπαιδευτικούς των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ της πόλης, οι οποίοι παράλληλα δίνουν τον αγώνα διαρκείας ενάντια στην αξιολόγηση και τις πειθαρχικές διώξεις. Η αξιοσημείωτη συμμετοχή του κλάδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δηλώνει τη σημασία που έχει ο ανυποχώρητος αγώνας, πέρα από τα όρια ενός συνδικαλισμού που αρνείται να δώσει πραγματικές μάχες.
Στη συγκέντρωση της Καμάρας συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, της ΒΙΟΜΕ και σωματεία βάσης. Μπλοκ είχαν επίσης η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση, οι Αγωνιστικές Κινήσεις/Ταξική Πορεία καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Οι φοιτητές στήριξαν το μπλοκ της Attack.
Μαζική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ αυτή του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης είχε ελάχιστα απεργιακά μπλοκ με μικρή συμμετοχή και στηρίχθηκε μόνο από κάποιες οργανώσεις της Αριστεράς.
Στην Πάτρα, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στον δρόμο, κάνοντας ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για το έγκλημα στα Τέμπη συνεχίζεται και είναι αλληλένδετος με τις διεκδικήσεις για αξιοπρεπή ζωή συνολικά. Τα πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πορεύτηκαν με σημείο συνάντησης τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος.
Με μικρότερη συμμετοχή από τις προηγούμενες συγκεντρώσεις και ανοιχτή την αγορά, παρά τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα, η οποία διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο και τη συμμετοχή εργατικών σωματείων από πολλούς κλάδους, δασκάλων και καθηγητών καθώς και νεολαία. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το μνημείο για τα θύματα των Τεμπών, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία μπροστά στον σταθμό του ΟΣΕ. Μαζικά μπλοκ είχαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Φαρμάκου, οι οργανώσεις των συνταξιούχων και οι Εργατικές Κινήσεις – Παρεμβάσεις.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανεξάρτητη ταξική απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες απεργοί, ενώ καλέσματα υπήρχαν από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων και Εργαζομένων της πόλης, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σχήματα, κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες της Αριστεράς και της αναρχίας. Η πορεία, με παλμό και κυρίαρχα συνθήματα για το έγκλημα στα Τέμπη, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, τον πόλεμο, τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων κινήθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου.
Αλλά και στα Χανιά, η συνεχής βροχή δεν εμπόδισε τους απεργούς να διαδηλώσουν. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς συμμετείχαν κυρίως εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα οποία «έτρεξαν» την προσπάθεια προπαγάνδιση της απεργίας, καθώς για άλλη μια φορά η διοίκηση του τοπικού Εργατικού Κέντρου αρκέστηκε σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τη ΓΣΕΕ, με τη συνδρομή… διαφημιστικού γραφείου. Δυναμικό «παρών» έδωσε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενώ διακριτή ήταν η παρουσία και της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης με μπλοκ και πανό.
Μεγάλη και μαχητική ήταν και η απεργιακή πορεία στα Γιάννενα. «Κυβέρνηση-Μαφία να ανατραπεί. Μας καίει, μας πνίγει και μας δολοφονεί» ένα από τα συνθήματα των ταξικών δυνάμεων. Στην Πρέβεζα, τον δικό του ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων έδωσε ο Συντονισμός Εργαζόμενων και Ανέργων της πόλης. Επίσης, στην Κέρκυρα, ξεχωριστό «χρώμα» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσε το συγκινητικό δρώμενο που διοργανώθηκε για την Παλαιστίνη. Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες ακόμη πόλεις και περιοχές της χώρας.
Κ. Ν
Καμπάνια σωματείων για υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών

Σε ένα μεγάλο ενιαίο κίνημα αντίστασης για να αντιστραφεί το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων και η υποταγή όλης της ζωής στο κέρδος και την αγορά και για να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά, καλούν πάνω από 15 πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία και συλλογικότητες που συμμετείχαν σε σύσκεψη αγώνα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/4 στην ΟΛΜΕ με αντικείμενο το σχέδιο δράσης και κλιμάκωσης του αγώνα στην επόμενη περίοδο.
Η σύσκεψη κατέληξε σε πέντε σταθμούς: Πρώτο, συμμετοχή στην 1η Μάη με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Δεύτερο, ξεδίπλωμα πλατιάς καμπάνιας με κεντρικό ζήτημα την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων για δημόσιο σιδηρόδρομο και δημόσια κοινωνικά αγαθά σε υγεία, παιδεία, μεταφορές, ρεύμα, νερό, στέγη, πολιτισμό. Τρίτο, στήριξη των αγωνιζόμενων κλάδων (π.χ. απεργία διανομέων 8/5) για πραγματικές αυξήσεις – ΣΣΕ, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των αγαθών και το δικαίωμα στην απεργία. Τέταρτο, συμβολή στο κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό με συλλαλητήριο στην επέτειο της Νάκμπα. Πέμπτο, οργάνωση διαδήλωσης στα δύο χρόνια από το έγκλημα στην Πύλο.
Όσον αφορά στην καμπάνια για δημόσιο σιδηρόδρομο και ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων στα κοινωνικά αγαθά, επισημάνθηκε πως στόχος είναι η ανάδειξη της λεηλασίας από το κεφάλαιο και της υποταγής στο κέρδος όλων των βασικών κοινωνικών αγαθών, αλλά και ότι η ιδιωτικοποίηση επιβλήθηκε από την πολιτική και τις οδηγίες της ΕΕ και τα μνημόνια, με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση σήμερα θα χειροτερέψει ραγδαία και επικίνδυνα με την εφαρμογή της πολεμικής οικονομίας στην ΕΕ και την επιθετικότητα που εκδηλώνεται από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με την ασύλληπτη αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς.
Όπως υπογραμμίστηκε, ο αγώνας που θα αναπτυχθεί έχει στόχο την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων τώρα και το να «σπάσει» η ακολουθία των μνημονίων και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.
Στόχοι-κρίκοι του κινήματος είναι:
-Να φύγει η Hellenic Train, να ακυρωθεί η σύμβαση της χωρίς αποζημίωση.
-Να επιστρέψει ο σιδηρόδρομος στο Δημόσιο και να λειτουργεί με τον έλεγχο των εργαζόμενων κόντρα στο κέρδος και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να είναι ασφαλής, φθηνός και προσβάσιμος από το λαό και τη νεολαία.
-Να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλα τα βασικά κοινωνικά αγαθά
Στην κατεύθυνση αυτή θα οργανωθούν: Πλατιά συνέλευση αγώνα αρχές Μάη για τη συγκρότηση και εκδήλωση της καμπάνιας, ημερίδα για τα κοινωνικά αγαθά το τρίτο δεκαήμερο και συλλαλητήριο τέλος Μάη αρχές Ιούνη. Επίσης θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο ιδιωτικοποιήσεων με καταγγελίες για την προώθηση και τις συνέπειες από τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε χώρο. Για όλα τα παραπάνω θα δημιουργηθεί μια ανοιχτή επιτροπή των σωματείων και συλλογικοτήτων, για την προετοιμασία των υλικών και των δράσεων της καμπάνιας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 12-13 Απριλίου
Απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για ψωμί, ειρήνη δικαιοσύνη! (φωτό)