Παντελής Παπαχρόνης
Επιτυχημένη ημερίδα για μαρξιστικές απαντήσεις στο σήμερα
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ήταν το μήνυμα από την πολύ πετυχημένη θεωρητική ημερίδα της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, που έλαβε χώρα το προηγούμενο Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ως ειδική συμβολή της νεολαίας στις εργασίες για το Ιδρυτικό Συνέδριο της Πρωτοβουλίας για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα, που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η πλούσια και μαζική θεωρητική ημερίδα με τίτλο «Το σάπιο κόσμο αυτόν θα δεις θα τον αλλάξουμε μαζί!» προσπάθησε να αναδείξει τη φρέσκια οπτική της επαναστατικής θεωρίας και δράσης, που οι ανησυχίες των νέων κομμουνιστών και κομμουνιστριών φέρνουν στο προσκήνιο. Και τα κατάφερε!
Χωρισμένη σε τρεις αλληλοσυμπληρούμενες θεματικές ενότητες (α. «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία…», β. «Ερμηνεύουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε!» και γ. «Πολιτισμός και κουλτούρα στη νέα εποχή») η ημερίδα καταπιάστηκε με θέματα όπως αυτό του ειδικού ρόλου της νεολαίας ως πυροκροτητής των εξελίξεων και των κινηματικών ξεσπασμάτων, τη θέση της σύγχρονης μισθωτής διανόησης στην ταξική πάλη και στην επαναστατική προοπτική, τα νέα τεχνολογικά άλματα και τη διαλεκτική σχέση μεταξύ ανθρώπου – μηχανής, τον ρόλο της τέχνης και του πολιτισμού στη διαμόρφωση επαναστατικής αντίληψης και κουλτούρας καθώς και τα αποτελέσματα της απουσίας τους από την κατακερματισμένη καθημερινότητα του σύγχρονου κοινωνικού ανθρώπου και ειδικότερα της νεολαίας. Και όλα αυτά στη βάση της διαλεκτικής ως κοσμοθεωρία, έρευνα διερεύνησης των κοινωνικών σχέσεων και των αντιφάσεων που τις δημιουργούν, πάντα υπό το ταξικά μεροληπτικό πρίσμα της μαρξιστικής θεωρίας και επιστήμης, για να μπορέσουμε εν τέλει να περάσουμε από την ουτοπική σύλληψη της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, στη σύγχρονη δυνατότητα του 21ου αιώνα.
Η κάθε θεματική ενότητα περιλάμβανε μία κεντρική εισήγηση – διάλεξη που όριζε και το περιεχόμενό της, καθώς και δύο πιο εξειδικευμένες σε κάποιο θέμα ξεχωριστές εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις έγιναν από τους Θανάση Γκιούρα καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Περικλή Παυλίδη, καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Αιμιλία Καραλή, Δρ. Φιλοσοφίας, εκπαιδευτικό και συγγραφέα, Φοίβος Λιναρδάτο, εκπαιδευτικό, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ, Έλλη Πιπερίδη, φοιτήτρια Νομικής, μέλος Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας της νΚΑ, Μελιάννα Μάκαρη, φοιτήτρια ΕΜΠ, μέλος Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας της νΚΑ, Έκτορα Δελαστίκ, ερευνητή στη βιοπληροφορική και Φωτεινή Θανάσουλα, μηχανικό, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ. Στο τέλος της ημερίδες υπήρξε χαιρετισμός από τον Δημήτρη Γκόβα, μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα και πολιτικό κλείσιμο της ημερίδας από τον Θοδωρή Μαγκλάρα, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ.
Η θεωρητική ημερίδα της νΚΑ επεδίωξε να αποτελέσει μια σημαντική συμβολή στη θεωρητική προσέγγιση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη κομμουνιστική προσπάθεια. Δεν αντιμετώπισε τα ζητήματα αυτά με ένα αποστεωμένο λόγο και ένα «τεχνικό» τρόπο στείρα επιστημονικό, αλλά επί της ουσίας με τη ζωντάνια και την πολιτική διάσταση που αρμόζει τόσο στην έντονη και πολιτικά συμπυκνωμένη –υπό το βάρος των αλλεπάλληλων κρισιακών φαινομένων και πολέμων του ολοκληρωτικού καπιταλισμού– περίοδο, όσο και στο ιστορικό φορτίο που φέρει η πολιτική κατεύθυνση της Πρωτοβουλίας για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα, να εξετάσει την κατάσταση και τις αντιφάσεις στη σύγχρονη καπιταλιστική πραγματικότητα, όπως επίσης και τις δυνατότητες της κοινωνίας με στόχο να την αλλάξει.
Όπως αναφέρθηκε και στο πολιτικό κλείσιμο της ημερίδας από τον Θοδωρή Μαγκλάρα «Προσεγγίζουμε το σύγχρονο επαναστατικό μαρξισμό ως μια πραγματική κίνηση, ως μέσο όχι απλώς κατανόησης, αλλά αλληλεπίδρασης και αλλαγής αυτής της υλικής πραγματικότητας. Ως τον τρόπο να χαράσσουμε ανεξάρτητη, εργατική, ταξική πολιτική που να υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής τάξης, και να αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου, κοιτάζοντας μπροστά, στην κοινωνία της χειραφέτησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Σε αυτήν την υπόθεση καλούμε όλους, όλες και όλα να συστρατευθούν μαζί μας, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη νέα επαναστατική, κομμουνιστική απόπειρα που κυοφορείται και θα γεννηθεί τους επόμενους μήνες.»
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν στο φύλλο 18-19 Ιανουαρίου
Οικονομική Εξόρμηση: Πράξη ενίσχυσης της εργατικής και κομμουνιστικής πολιτικής
Στις 14-16 Φεβρουαρίου το ιδρυτικό συνέδριο της νέας κομμουνιστικής οργάνωσης