Ο πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Ελλάδα – Ο Άλλος Δρόμος», με μακροσκελές κείμενο του, που μάλιστα έσπευσαν να δημοσιεύσουν μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα 902.gr και η Κατιούσα, απαντάει σε κείμενο κριτικής προς το ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο prin.gr με τίτλο «Ο Νότης Μαριάς και τα ανοίγματα του ΚΚΕ σε θολά νερά», κάνοντας λόγο για «αναληθή και συκοφαντικά σχόλια» που έχουν στόχο να βλάψουν πολιτικά το ΚΚΕ με το οποίο συμπορεύεται και στηρίζει (ως άτομο όπως γράφει και όχι ως κόμμα).
Καταρχάς προξενεί εντύπωση πως δεν απαντά το ΚΚΕ, όπως όφειλε, αλλά ο Ν. Μαριάς, με τον 902.gr, να δέχεται αυτούσια την επιχειρηματολογία του. Από την άλλη, δεν προξενεί εντύπωση πως ο Ν. Μαριάς καταφεύγει σε χοντροκομμένες, απολύτως συκοφαντικές και ψευδείς αναφορές, όπως ότι «το ΝΑΡ ήταν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ… πατερίτσα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου!». Πολλοί θεωρούν πως μπορεί να «ξεπλυθούν» και να κάνουν νέα καριέρα με το ΚΚΕ, αρκεί να βρίζουν το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την αντικαπιταλιστική κομμουνιστική Αριστερά. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει πολλά για το ΚΚΕ, και όχι μόνο για τους ίδιους…
Αλλά, ας πάμε στην ουσία… Όπως σημειώνεται στο αρχικό κείμενο του Πριν, το πιο σημαντικό είναι οι θέσεις που υποστηρίζει σήμερα ο Ν. Μαριάς και η πολιτική βάση αυτής της συμπόρευσης.
Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό:
Μεταξύ άλλων ο Νότης Μαριάς γράφει ότι το κείμενο στο Πριν του αποδίδει «δήθεν ξενοφοβικές θέσεις στο μεταναστευτικό» και ισχυρίζεται πως «αν οι θέσεις (μου) για το μεταναστευτικό είναι αντιδραστικές και ξενοφοβικές τότε είτε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το πραγματικό τους νόημα». Για να δούμε λοιπόν τι έχει δηλώσει-γράψει μεταξύ άλλων ο Νότης Μαριάς για το μεταναστευτικό και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:
1. Έχει ζητήσει την ενεργοποίηση της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ «Ειρήνη» (EUNAVFOR MED IRINI) για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο! Πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική επιχείρηση που με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων εξυπηρετεί τους ευρύτερους πολεμικούς σχεδιασμούς και την παρέμβαση της ΕΕ στη Λιβύη. Επίσης καλεί τη Frontex να αναλάβει τη φύλαξη της Μεσογείου βάση του κανονισμού «σύλληψη στην ανοιχτή θάλασσα» και «επιστροφή/σύλληψη των (λαθραίων) καραβιών με μετανάστες ή παράδοση με άλλο τρόπο του σκάφους ή των επιβαινόντων στις αρχές τρίτης χώρας».
- Ζητάει σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης των μεταναστών που δεν έχουν άδεια παραμονής σε Αίγυπτο και Λιβύη και άλλες χώρες.
- Χαρακτηρίζει εντελώς λάθος την τροπολογία νομιμοποίησης μεταναστών, που βρίσκονται τρία χρόνια στην Ελλάδα, με τη λογική ότι στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους «Ελάτε στην Ελλάδα και θα νομιμοποιηθείτε κάποια στιγμή». Τάσσεται υπέρ της σύναψης συμφωνιών εισαγωγής φθηνών εισαγόμενων εργατικών χεριών περιορισμένου χρόνου.
- Θέτει ζητήματα «εθνικής ασφάλειας» στις προϋποθέσεις νομιμοποίησης προσφύγων-μεταναστών, τονίζοντας ότι «πολύς κόσμος ήρθε από χώρες που έχει αναπτυχθεί η τρομοκρατία και ο φονταμενταλισμός».
- Στηρίζει την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ περί «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Θεωρεί ότι στα σκαριά βρίσκεται τουρκικό σχέδιο «Έβρος 2» με υπογραφή Ερντογάν.
- Στην πράξη υπερασπίζεται τη λογική των pushbacks χαρακτηρίζοντας σύννομες αυτές τις ενέργειες με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την «προάσπιση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων έναντι παράνομων εισόδων υπηκόων τρίτων χωρών» και την άρνηση εισόδου ακόμα και σε αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο «φύλαξης των συνόρων».
Είναι «εθνικιστικές οι θέσεις μου»;
Στο κείμενό του ο Νότης Μαριάς αναρωτιέται εάν «είναι εθνικιστική θέση άραγε ο συνεπής μου αγώνας στην ευρωβουλή κατά του τουρκικού επεκτατισμού, ενάντια στο casus belli, στις τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών κλπ;» Ή για «πόσο εθνικιστικές θέσεις είναι οι παρεμβάσεις μου στην ευρωβουλή από το 2016 για τη διασφάλιση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χιμάρα που είχε βάλει στο μάτι ο Ράμα;» Αντίστοιχα στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία ο Ν. Μαριάς μιλάει για «Σκοπιανό» ζήτημα…
Το μόνο που δεν βλέπει ο Ν. Μαριάς είναι οι ευθύνες του ελληνικού κεφαλαίου και του ελληνικού κράτους, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την τουρκική αστική τάξη και των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια να μετατρέψουν ζώνες των Βαλκανίων σε ενδοχώρα επέκτασης του ελληνικού κεφαλαίου. Η μονομερής αναφορά στην επιθετικότητα όλων των γύρω χωρών σε βάρος της Ελλάδας είναι το βασικό μοτίβο των πατριδοκάπηλων και βάση για την ανάπτυξη εθνικιστικής πολιτικής.
Για τη σχέση του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Εδώ ο Νότης Μαριάς προσπαθεί να εμφανιστεί ως «αμόλυντος» από τη στενή επαφή με ένα κόμμα με ακροδεξιές και βαθιά συντηρητικές θέσεις σε μια σειρά θέματα και λίγο-πολύ ως… «εξωτερικός συνεργάτης», ενώ ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ από το 2012-14 (δηλαδή σε μια βασική θέση ευθύνης για το κόμμα) κι εξελέγη το 2014 ως ο μόνος ευρωβουλευτής του κόμματος του Πάνου Καμμένου (στη βάση, όπως δηλώνει, προγραμματικής συμφωνίας με τον Πάνο Καμμένο χωρίς να είναι μέλος του κόμματος…). Είναι περίεργο βέβαια πως μπορεί να είσαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ενός κόμματος, στο οποίο δεν είσαι μέλος… Στην πράξη όλα αυτά μοιάζουν με κακόγουστες πιρουέτες δικαιολόγησης καταστάσεων, ενώ ο Π. Καμμένος μαζί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζαν την μνημονιακή διακυβέρνηση…
Ο Ν. Μαριάς όντως διαφοροποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Α. Τσίπρα και τάχθηκε ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από ποιες θέσεις όμως; Ας δούμε την πορεία του στην ευρωβουλή.
Αφού διέκοψε πολιτικές σχέσεις με τους ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 στη συνέχεια εντάχθηκε στη βαθιά συντηρητική ευρω-ομάδα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR), της οποίας μάλιστα διατέλεσε αντιπρόεδρος στο ευρωκοινοβούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2016. Στην πολιτική ομάδα του ECR σήμερα συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκτός από τα «Αδέρφια της Ιταλίας» της Μελόνι, «η Ελληνική Λύση» και το ακροδεξιό ισπανικό Vox. Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι το 2016 συμμετείχε στο ECR η διαβόητη «Εναλλακτική Για τη Γερμανία» (AfD)! Όντως λοιπόν ο Νότης Μαριάς άσκησε κριτική στις μνημονιακές αναδιπλώσεις Καμμένου, Τσίπρα και Βαρουφάκη, στηρίζοντας ωστόσο μέχρι το 2015 τη νίκη του μπλοκ της «αντιμνημονιακής πλειοψηφίας» και την προοπτική «μιας διακυβέρνησης ενός πατριωτικού-δημοκρατικού συνασπισμού θα μπορέσει να διαπραγματευτεί προς όφελος των Ελλήνων».